Espanja tunnetaan flamencon rytmeistä ja aurinkorannoista. Espanjaan kuuluu kuitenkin paljon muutakin: kulttuurillisesti maa on rikas ja sen kehitykseen ovat vaikuttaneet monet eri kansat ja perinteet. Espanjassa pääset tutustumaan välimerelliseen keittiöön, perhekeskeiseen ja sosiaaliseen elämäntyyliin, näyttävään arkkitehtuuriin ja tietenkin rytmikkääseen musiikkiin.

Espanjalaisessa koulussa saa yleensä valita linjan, jonka aineita pääasiassa opiskelee. Suuntautumisvaihtoehtoja ovat humanistiset aineet, luonnontieteelliset aineet ja tekniset aineet. Jalkapallo on monen  espanjalaisen mielenkiinnonkohde ja intohimo. 

Espanja on monikielinen yhteiskunta. Espanjan lisäksi virallisia kieliä ovat katalaani, baski ja galego, mutta espanjankielen taitoa pidetään espanjalaisten oikeutena ja velvollisuutena. Vaihto-oppilas oppii siis vaihtonsa aikana espanjaa, mutta mahdollisesti toisenkin kielen. Espanjalaisilla on usein hyvin voimakas paikallisidentiteetti. Monet espanjalaiset ovat kaksikielisiä, mutta espanja on pakollinen kaikissa kouluissa, joten sinulla ei pitäisi olla ongelmia opiskella tai oppia espanjaa.

Espanja on yksi AFS:n yli 20 Euroopan kohdemaasta yhdessä ItalianKreikanItävallanSveitsinPortugalin, SlovakianTšekin ja muiden maiden kanssa. Kaikki AFS:n espanjankieliset kohdemaat löydät täältä.

Vaihto-oppilaiden kokemuksia Espanjasta

Reeta, Espanja, 2017 - 2018

Hola! Olen Reeta Kauniaisista ja olin viime vuonna Espanjan pääkaupungissa Madridissa vaihdossa.

Valitsin Espanjan, koska halusin oppia puhumaan espanjaa. Olen aina rakastanut eteläeurooppalaista kulttuuria, sen avoimuutta sekä rentoutta, ja tietenkin sitä ruokaa! Nyt vaihtovuoteni aikana pääsin tutustumaan espanjalaiseen elämään lähempää ja olemaan osa sitä.

Vaihtovuosi oli ehdottomasti elämäni paras päätös ja olen tyytyväinen että lähdin. En kuitenkaan tutustunut pelkästään Espanjan kulttuuriin, vaan moniin eri kulttuureihin vaihtarikaverien kautta. Yhtäkkiä maailma tuntuukin paljon pienemmältä ja houkuttelevammalta, mikä myös varmisti kuvaani siitä mitä haluan mahdollisesti tehdä tulevaisuudessani.

Kolme kohokohtaa

  1. Kaverit! Sain paljon uusia kavereita ympäri maailmaa sekä Espanjasta. AFS-ryhmästämme tuli yksi iso perhe, ihan kuin olisimme tunteneet toisemme koko elämämme.
  2. AFS järjestämät orientaatiot sekä matkat (Camino de Santiago, Granada…)! Niissä pääsee aina tutustumaan uusiin ihmisiin sekä paikkoihin ja jakamaan kokemuksiaan muiden kanssa.
  3. Viimeiset viikot koulussa.  Silloin huomasin kuinka hyviä kavereita minulla on ja kuinka paljon! En ollut tajunnut miten hyvin tulen toimeen luokkani kanssa. Silloin ymmärsin myös, miten paljon olen kehittynyt vuoden aikana. Ei pelkästään kielen suhteen, vaan ihmisenä. Tavoitteenani oli tulla rohkeammaksi ja sosiaalisemmaksi ja on ihana itsekin huomata, miten olen siinä onnistunut. Vaihtovuosi on paras tapa astua ulos omalta mukavuusalueeltaan ja koittaa jotain aivan erilaista!
espanja-mona-lahtinen-1

vaihtoon Espanjaan

Mona, Espanja, 2016-2017

Moikka, olen Mona ja tulen Helsingistä. Olin Pohjois-Espanjassa, Burgos nimisessä kaupungissa vaihdossa.

Valitsin Espanjan, koska minusta oli hienoa oppia aivan uusi kieli sen sijaan, että olisin lähtenyt johonkin engalnnin kieliseen maahan. Rakastin jo ennen vaihtoa perinteistä espanjalaista kulttuuria ja vaihdon myötä pystyin siihen uppoutumaan aivan uudella tasolla.

Vaihtovuosi avasi minulle paljon ovia tulevaisuuden kannalta, sekä avarsi omaa maailmankuvaani huomattavasti. Sain myös paljon ystäviä niin toisista vaihtareista, että paikallisista nuorista.

Kolme kohokohtaa:

  1.  Ehdottomasti hostieni järjestämä perhereissu Andalucian halki. Minulla kävi tuuri, että vaikka host-äitini olikin pyörätuolissa, he jaksoivat silti viedä minua moniin paikkoihin.
  2. kaikki AFS:n järjestämät leirit, orientaatiot ja aktiviteetit, joita meillä Espanjassa oli ihanan usein. Ne myös järjestettiin jossain kiinnostavassa paikassa, esim. vuoristossa sijaitsevassa pikku majatalossa tms. Meidän Pohjois-Espanjan porukasta tuli myös todella tiivis ja olimme kuin yksi suuri perhe.
  3. Ensimmäinen kerta, kun nykyinen paras kaverini kysyi minua leffaan hänen kanssaan. Se oli minusta aivan ihanaa että oikea paikallinen espanjalainen tyttö halusi viettää aikaa minun kanssani. Pienet eleet voivat olla erittäinkin isoja uuteen maahan yksin tulevalle vaihtarille.

Ihmiset ja yhteisö

Monet perheet syövät lounaan ja illallisen yhdessä. Saat nauttia pitkistä aterioista ja keskipäivän siestasta (jolloin voit mennä kotiin lounaalle tai ottaa lyhyet päiväunet). Sukulaiset vierailevat toistensa luona usein, erityisesti viikonloppuisin isolla tapaamisella.

A photo posted by AFS MIL ?? (@afsmil) on

Ruoka

Vaikka jokaisella alueella Espanjassa on oma ruokakulttuurinsa, niin espanjalainen keittiö on välimerellinen: oliiviöljy, tomaatti, valkosipuli, sipuli ja paprika. Lounas on päivän tärkein ateria ja se syödään yleensä iltapäivällä, kun taas illallinen saattaa olla vasta myöhään illalla, jotta koko perhe voi syödä yhdessä. Kalaa ja mereneläviä syödään paljon, mutta punaista- ja porsaanlihaa syödään myös melkeinpä joka päivä.

×

 

Hei!

Laita meille viestiä niin vastaamme sinulle aukioloaikojemme (ma-pe 9-16) puitteissa mahdollisimman pian. Terveisin Suomen AFS

×