Suurin osa unkarilaisista puhuu nykyään ainakin jonkin verran englantia, etenkin pääkaupungissa Budapestissa. Suomi ja unkari ovat molemmat suomalais-ugrilaisia kieliä – unkarilaiset ovat tästä kielisukulaisuudesta yleisesti kovin innoissaan jokaisesta vastaantulevasta suomalaisesta. Suomen kielen puhuja saa siis valmistautua vastailemaan kysymyksiin kielestään.

Vaikka unkarin kieli näyttää ja kuulostaa täysin vieraalta, rakenteellisia yhtäläisyyksiä suomeen on jonkin verran. Esimerkiksi suomen ja unkarin sijataivutussysteemeissä on suuria yhtäläisyyksiä.

Unkarin pääkaupunki Budapest, joka aikoinaan tunnettiin nimellä “Idän Pariisi”, on komea ylhäisine maamerkkeineen ja Tonava-joen jakaessa kaupungin kahteen osaan: kukkulaiseen Budaan ja kaupunkielämän keskukseen Pestiin. Unkarilainen ruoka on runsasta ja paprikaa käytetään mausteena melkein joka ruuassa. You won’t go hungry in Hungary!

Unkarilaiset teinit ovat tunnollisia koulunkäynnin suhteen, mutta viikonloput on omistettu elokuvissa käyntiin, kavereiden kanssa hengailuun sekä urheiluun.

 

A photo posted by ???? (@sekar11198) on

Isäntäperhe ja yhteisö

Tulet todennäköisesti asumaan kaupunkialueilla Budapestin lähellä tai muissa suurissa kaupungeissa. Kuitenkin, myös jotkut perheet asuvat maaseudulla. Unkarilaiset perheet ovat perinteikkäitä, mutta kotityöt jaetaan kaikkien kesken ja viikonloppuisin vietetään aikaa yhdessä.

Koulu

Saat valita monenlaisia kouluaineita, mutta unkari ja muu ulkomainen kieli ovat pakollisia. Kouluvuosi alkaa syyskuun alussa ja päättyy kesäkuun alussa. Vuosi on jaettu kahteen lukukauteen. Tunnit pidetään ma-pe 8.00-15.00.

Ruoka

Yksi suosituimmista ja tunnetuimmista Unkarilaisista ruoista on gulassi (lihapata, jossa perunaa ja paprikaa). Lisukkeet ovat normaalisti tarjoiltu perunoiden ja nuudelien kanssa, lisäksi on myös paljon herkullisia leipiä ja leivonnaisia kokeiltavana! Tyypilliset unkarilaiset ruoat ovat tuhteja, mutta tavat ovat muuttumassa, joten ruoka on kevyempää kuin ennen, menettämättä kuitenkaan sen herkullisia makuja. Paprika ja muut mausteet ja kastikkeet ovat käytettynä monessa lisukkeessa.

?✨✨

A photo posted by ???? (@sekar11198) on

Lue Julian vaihtovuodesta Unkarissa!

Julia Ahon vaihtovuosi Unkarissa oli onnistunut, vaikka se ei ollutkaan hänen ensisijainen maavalintatoiveensa. Unkarissa kiinnosti kielisukulaisuus suomen kieleen ja maa vaikutti muutenkin sympaattiselta. Julia ei osannut Unkaria (muutamia perussanoja lukuunottamatta) sinne lähtiessään, mutta vuoden lopussa hän osasi jo puhua sitä sujuvasti.

“ Minulla ei ollut kovin paljon konkreettisia odotuksia vuodelta, lähinnä oletin saavani uusia ystäviä, oppivani uuden kielen (ja parantavani englannin taitoani), saavani uusia kokemuksia ja kansainvälistyväni. Nämä kaikki kyllä toteutuivat.”

Julian mielestä suomalaisten pitäisi ottaa unkarilaisista oppia avoimuudessa:

“Unkarilaisten kanssa on helpompi ystävystyä kunnolla, sillä suomalaisten näkökulmasta henkilökohtaisiakin asioita jaetaan ”helpommin”, siis myös sellaisen ihmisten kanssa, jotka sanoisi kavereiksi muttei ystäviksi. Tällä tavoin heistä tulee ystäviä paljon nopeammin.”

Perheeni asui Szegedissä, aivan eteläisessä Unkarissa lähellä Serbian rajaa. Kaupunkia on tituleerattu Unkarin aurinkoisemmaksi, ja se varmasti piti paikkansa! Kesällä sää oli välillä jopa tuskallisen kuuma, talvella oli hieman pakkasta muttei juuri lunta. Talvi myös kesti huomattavan vähän aikaa. Rakastuin totaalisesti Unkarin suuriin ja näyttäviin lehtipuihin… Kaupunki itsessään oli kaunis, keskustassa oli säilytetty paljon vanhempiakin rakennuksia.

Isäntäperheeni oli minulle paras mahdollinen! Tulimme erittäin hyvin toimeen keskenämme. Olemme melko samanlaisia, ja sovin hyvin perheen tapoihin ja ajatusmaailmaan. Perheeseeni kuului äiti, itseni ikäinen tyttö sekä 11-vuotias poika. Lisäksi vietin paljon aikaa lasten isän perheen luona (asuivat n. 3 min. kävelymatkan päässä). Tähän perheeseen kuului isän uusi vaimo, hänen äitinsä sekä 5-vuotias tyttö ja 9-vuotias poika. Heistä kaikista ainoastaan itseni ikäinen tyttö puhui auttavaa englantia, mutta tämä todennäköisesti vain edesauttoi unkarin oppimistani.

×

 

Hei!

Laita meille viestiä niin vastaamme sinulle aukioloaikojemme (ma-pe 9-16) puitteissa mahdollisimman pian. Terveisin Suomen AFS

×