Olisiko teidän perheenne kiinnostunut ryhtymään isäntäperheeksi?

AFS etsii aivan tavallisia suomalaisia perheitä, jotka ovat valmiita avaamaan kotinsa vaihto-oppilaalle. Isäntäperheenä näette oman arkenne ja kotiseutunne uusin silmin. Myös kielitaito kohenee.

Isäntäperheenä oleminen palkitsee: saatte tuulahduksen kansainvälisyyttä kotiin ja pääsette harjoittelemaan vieraan kielen käyttöä arkitilanteessa. Vaihto-oppilas ei ole kylässä, vaan hänestä tulee uusi jäsen perheeseenne. Jo tuhannet isäntäperheet ovat nauraneet, itkeneet ilosta ja ikävästä, kokeneet onnistumisen tunteita ja oivaltaneet jotain uutta yhdessä vaihto-oppilaan kanssa.

Tarjoamalla kodin vaihto-oppilaalle annatte nuorelle ainutlaatuisen mahdollisuuden kokea Suomi aidoimmalla mahdollisella tavalla. Isäntäperheenä teette Suomea tunnetuksi syvällisemmin kuin yksikään kuuluisa rakennus, yritys, taideteos tai urheilija.

 

11046251_1065015070189282_2324360244310660883_o

Näin ilmoittaudut isäntäperheeksi

Voit ilmoittautua isäntäperheeksi missä vaiheessa vuotta tahansa.
Aloita luomalla itsellesi käyttäjätunnus. Sen jälkeen pääset täyttämään isäntäperhelomaketta. AFS-toimiston henkilökunta auttaa mielellään, mikäli sinulla on kysyttävää isäntäperhelomakkeesta. 

Kaikkien uusien isäntäperheiden luona vierailee AFS-vapaaehtoinen. Vierailun aikana käydään läpi mitä vaihto-oppilaan ottaminen ja isäntäperheenä toimiminen tuovat tullessaan. Perheellänne on myös tällöin tilaisuus kysyä teitä mahdollisesti askarruttavista asioista.

Täytä tästä isäntäperhelomake!

Millä tavalla AFS on isäntäperheiden tukena?

SUPP_HOUSE

Ennen vaihto-oppilaiden tuloa järjestetään isäntäperheorientaatio, jonka aikana perheet voivat tutustua toisiinsa ja alueen vapaaehtoisiin – niihin samoihin, jotka ovat tukena koko vuoden ajan. Kaikki perheet saavat AFS:n isäntäperheoppaan.

SUPP_24

AFS:n toimisto päivystää 24 tuntia vuorokaudessa äkillisten hätätapausten varalta.

SUPP_PERSON

Jokaiselle nimetään oma yhdyshenkilö, johon vaihto-oppilas ja perhe voivat pitää yhteyttä koko ohjelman ajan. Yhdyshenkilö auttaa molempia osapuolia myös solmukohdissa. Jos ongelmien vuoksi päädytään perheenvaihtoon, AFS etsii vaihto-oppilaalle uuden isäntäperheen. Kesäoppilaiden yhdyshenkilö on toimiston kesäohjelmakoordinaattori.

Kysymyksiä isäntäperheeksi ryhtymisestä

Millainen perhe on sopiva isäntäperhe?

Hyvässä isäntäperheessä  on hieman uteliaisuutta ja paljon innostusta! Isäntäperheeksi etsitään tavallisia suomalaisia perheitä. Ei ole väliä, onko perheessä yksi vai kaksi vanhempaa, tai onko kotisi maaseudulla vai kaupungissa. Isäntäperheeksi voi ryhtyä perhe, jossa on pieniä lapsia, aikuisia lapsia tai ei lapsia ollenkaan.

Hyvän isäntäperheen mittareita eivät myöskään ole kodin neliömäärä tai perheenjäsenten kielitaito. Vaihto-oppilaalle ei tarvitse tarjoa omaa huonetta, nuori voi tuntea olonsa turvallisemmaksikin saadessaan jakaa huoneen sisaren tai veljen kanssa.

Tärkeintä on perheen asenne ja into ottaa vaihto-oppilas osaksi perheen arkea. Aito kiinnostus ulkomaalaisen nuoren elämään ja hänen kulttuuriinsa kantavat pitkälle. Vastalahjaksi saatte ikimuistoisia kokemuksia ja uuden perheenjäsenen. Heittäydy siis rohkeasti mukaan!

Puolaan vaihtoon

Isäntäperhelomakkeen täyttäminen ei vielä sido perhettänne, vaan päätös isäntäperheeksi ryhtymisestä tehdään kun perheenne mielestä sopiva vaihto-oppilas on löytynyt.

Kun päätätte ryhtyä isäntäperheeksi, perheenne sitoutuu tarjoaamaan ulkomaalaisille nuorelle kodin, ruoan ja oikeuden olla täysivaltainen perheenjäsen. Hyvin aseistariisuvaa on kun nuori kutsuu uusia vanhempiaan äidiksi ja isäksi! Parhaimmillaan eliniän kestävä suhde on luotu. Myös ongelmiin on varauduttava, kuten yleensäkin perhe- ja sisarussuhteissa.

Vähitellen vaihto-oppilas saa ystäviä koulusta ja pääsee elämään tavallista elämää suomalaisessa perheessä, koulusssa ja ystäväpiirissa. Aivan tavallinen elämä iloineen ja suruineen onkin vaihto-oppilasvuoden parasta antia. Tavat ja tottumukset ovat joka tapauksessa erilaisia kuin oppilaan kotimaassa.

Suomeen saapuvat vaihto-oppilaat

vaihto-oppilaisiin pääset tutustumaan AFS:n ekstranetissä.
orientation

Suomeen saapuu vuosittain toistasataa AFS-vaihto-oppilasta joka puolelta maailmaa. Ehkä joku heistä pääsee osaksi teidän perhettänne?

Pääsette tutustumaan oppilaiden kuvauksiin AFS:n ekstranetissä. Kuvaukset ovat salasanan takana, joten täyttäkää ensin isäntäperhelomake tai pyytäkää salasana AFS:n toimistolta.

Voitte pyytää lisätietoa vaihto-oppilaista, jotka tuntuvat sopivilta perheeseenne. Saatte vaihto-oppilaan hakemuksen tutustuttavaksi ja voitte sen jälkeen tehdä päätöksen isäntäperheeksi ryhtymisestä. Noin viikko sen jälkeen, kun olette vahvistaneet, kenen oppilaan isäntäperheeksi haluatte ryhtyä, voitte aloittaa yhteydenpidon uuden perheenjäsenenne kanssa.

Klikkaa tästä ekstranettiin!

Isäntäperheohjelmat

Asta-Lundin-Serena-ITA-lupa-ok

Vuosiohjelma

Suomeen tulee vaihto-oppilaita kaikista maanosista: Aasiasta, Afrikasta, Euroopasta, Latinalaisesta Amerikasta, Oseaniasta ja Pohjois-Amerikasta.

Vaihto-oppilaat elävät Suomessa tavallista arkea isäntäperheidensä kanssa ja käyvät suomen- tai ruotsinkielistä lukiota. Syksyllä noin 2-3 viikkoa Suomeen saapumisen jälkeen oppilaat osallistuvat kaikille pakolliselle tulo-orientaatioleirille. Keväällä vaihdon lähestyessä loppuaan AFS järjestää oppilaille loppuorientaatioleirin. Lisäksi helmikuussa vaihto-oppilailla on mahdollisuus osallistua suositulle omakustanteiselle Lapin matkalle.

Vuoden 2018 oppilaat saapuvat 17.8.2018 ja palaavat kotimaihinsa 18.6.2019. Suomessa tällä hetkellä olevat oppilaat palaavat kotiin 19.6.2018.

Lisätietoja:

Susanna Taskinen
ohjelmapäällikkö
09 251 37355
[email protected]

12194895_1090369007653888_709455794666283992_o

Semesterohjelmat

Semester-vaihto-oppilaat viettävät Suomessa syyslukukauden. Nämä oppilaat tulevat pääosin Euroopasta ja Yhdysvalloista.

Vuosioppilaiden tavoin semesteroppilaat osallistuvat isäntäperheidensä kanssa normaaliin arkeen ja käyvät lukiota. Semesteroppilaat osallistuvat samalle tulo-orientaatioleirille syksyllä kuin vuosioppilaatkin. Loppuorientaatioleiri heille järjestetään tammikuussa ennen kotiinpaluuta.

Vuoden 2018 semesteroppilaat saapuvat 17.8.2018 ja palaavat kotimaihinsa 7.1.2019.

Lisätietoja:

Susanna Taskinen
ohjelmapäällikkö
09 251 37355
[email protected]

tuomiokirkko-2014

English in the North -lyhytohjelma (pääkaupunkiseutu)

Elokuussa pääkaupunkiseudulle saapuu vaihto-oppilaita Italiasta, Hongkongista ja Brasiliasta. Ohjelma on kolmen viikon mittainen. Ensimmäinen viikko oppilailla on vapaa-aikaa yhdessä isäntäperheen kanssa. Seuraavat kaksi viikkoa he käyvät arkisin AFS:n järjestämää englannin kurssia. Kurssi pidetään Helsingissä.

Oppilaat saapuvat Suomeen 2.8.2019 ja lähtevät 26.8.2019.

Lisätietoja:

Asta Salmela
ohjelmakoordinaattori
044 230 3647
[email protected]

IMG_20170725_143731_071

Future Leaders (pääkaupunkiseutu)

Heinäkuussa pääkaupunkiseudulle saapuu Future Leaders -ohjelmaan vaihto-oppilaita Yhdysvalloista. Ohjelma järjestetään yhteistyössä OPHn ja Suomen USA:n suurlähetystön kanssa ja ohjelman kesto on kuusi viikkoa. Ohjelman kahtena viimeisenä viikkona oppilailla on mm. yritysvierailuja ja työpajoja Helsingissä, joten isäntäperheen tulisi asua pääkaupunkiseudulla tai ainakin kulkuyhteyksien päässä Helsingistä. Tarjoamalla kodin stipendiohjelman nuorelle isäntäperhe saa myös pienen tuulahduksen aktiivinen kansalaisuus -teemaisesta ohjelmasta kotiinsa. 

Oppilaat ovat Suomessa 29.6.-9.8.2019.

Lisätietoja:

Asta Salmela
ohjelmakoordinaattori
044 230 3647
[email protected]

kesäkuva

Kesäohjelma

Kesävaihto-oppilaat ovat kotoisin Italiasta, Intiasta, Malesiasta ja Yhdysvalloista. Viettääpä perheesi kesää kotona, mökillä tai ympäri Suomea reissaten, vaihto-oppilas tuo mukavan ja kansainvälisen lisän perheen kesään.

Kesäoppilaat ovat Suomessa 28.6. – 26.7.2019.

lisätietoa:

Asta Salmela
ohjelmakoordinaattori
044 230 3647
[email protected]

Tuki ja materiaali isäntäperheille

11046208_1031817493509040_3651299979163754923_o

AFS:n paikallisyhdistykset järjestävät vuoden aikana erilaisia tapahtumia ja kokoontumisia, joihin vaihto-oppilaan lisäksi koko perhe voi osallistua. Suosittuja ovat erityisesti maaillat. 

Paikallisyhdistysten toiminta vaihtelee paikkakunnittain. Isäntäperheet voivat halutessaan osallistua tapahtumien suunnitteluun ja toteuttamiseen.

Hätätilanteissa kuten onnetomuuden tai vakavan sairauden sattuessa, AFS:n hätäpäivystäjä on tavoitettavissa toimistoaikojen lisäksi myös pyhinä, iltaisin ja viikonloppuisin ympäri vuorokauden numerossa  050 376 6650.

.

DSC1424

Material for the exchange students in Finland

Are you a hosted student in Finland? Find info material, important forms and guidelines.

Hosting students info page