Kysy lisätietoa isäntäperhetoiminnasta, ilmoittaudu isäntäperheiden infowebinaariin ja tutustu saapuviin vaihto-oppilaisiin!

perheet

Ikimuistoinen kulttuurimatka koko perheelle

Mikä on AFS -isäntäperhe?

Hyvässä isäntäperheessä  on hieman uteliaisuutta ja paljon innostusta! Isäntäperheeksi etsitään monimuotoisia, ihan tavallisia suomalaisia perheitä. Ei ole väliä, onko perheessä yksi vai kaksi vanhempaa, onko perhe ydinperhe, uusioperhe tai onko kotisi maaseudulla vai kaupungissa. Isäntäperheeksi voi ryhtyä perhe, jossa on pieniä lapsia, aikuisia lapsia tai ei lapsia ollenkaan.

Hyvän isäntäperheen mittareita eivät myöskään ole kodin neliömäärä tai perheenjäsenten kielitaito. Vaihto-oppilaalle ei tarvitse tarjoa omaa huonetta, nuori voi tuntea olonsa turvallisemmaksikin saadessaan jakaa huoneen sisaren tai veljen kanssa.

Tärkeintä on perheen asenne ja into ottaa vaihto-oppilas osaksi perheen arkea. Aito kiinnostus ulkomaalaisen nuoren elämään ja hänen kulttuuriinsa kantavat pitkälle. Vastalahjaksi saatte ikimuistoisia kokemuksia ja uuden perheenjäsenen, joka tarjoaa uniikin katsauksen toiseen kulttuuriin.

Isäntäperheyttä on vaikea selittää sanoin, se on jokaisen itse koettava

“Perheeni on saanut hostaamisesta valtavasti hyvää. Se on kerryttänyt kielitaitoa, ihania ystäviä ja uusia perheenjäseniä. Olen oppinut asioita sekä itsestäni että muista.” – Eija Elmgren, AFS-vapaaehtoinen

citygardening2

Isäntäperheohjelmat

Kaikki vaihto-oppilaat ovat:
    • 15-18 -vuotiaita
    • käyneet kotimaassaan läpi vaativan hakuprosessin ja täyttäneet hakukriteerit. Kriteerejä ovat muun muassa koulumenestys, motivaatio ja sopeutumisvalmiudet toiseen kulttuuriin.
    • todettu fyysisesti ja psyykkisesti terveiksi vastaanottamaan vaihtovuoden tuomat haasteet
    • käyneet läpi AFS:n vapaaehtoisten pitämän lähtöorientaation, jossa valmennetaan uuden kulttuurin kohtaamiseen.

Katso kaikki isäntäperheohjelmat ja tutustu Suomeen saapuviin vaihto-oppilaisiin!

Isäntäperheohjelmat ja oppilasesittelyt löydät täältä

Vuosioppilaat (12kk)

Suomeen tulee vaihto-oppilaita kaikista maanosista: Aasiasta, Afrikasta, Euroopasta, Latinalaisesta Amerikasta, Oseaniasta ja Pohjois-Amerikasta.

Vaihto-oppilaat elävät Suomessa tavallista arkea isäntäperheidensä kanssa ja käyvät suomen- tai ruotsinkielistä lukiota.

Tutustu vuosioppilaisiin!

Lukukausioppilaat (6kk)

Vaihto-oppilaat viettävät Suomessa lukukauden (noin 6 kk). Nämä oppilaat tulevat pääosin Euroopasta ja Yhdysvalloista.

Vuosioppilaiden tavoin oppilaat osallistuvat isäntäperheidensä kanssa normaaliin arkeen ja käyvät lukiota. Nuorille järjestetään tulo- ja loppuorientaatio ja paikallisia tapahtumia paikallisyhdistyksestä riippuen.

Tutustu lukukausioppilaisiin!

Miten isäntäperheeksi?

Voit ilmoittautua isäntäperheeksi missä vaiheessa vuotta tahansa.
How-to-become…-Doodle-STEP1_HF-370×210

Ilmoittaudu isäntäperheeksi

Olemme sinuun pian yhteydessä.

Huom! Ilmoittautuminen ei ole vielä sitova

Lomakkeeseen
How-to-become…-Doodle-STEP2_HF-370×210

AFS-vapaaehtoinen tekee kotivierailun

Vierailun aikana käydään läpi mitä vaihto-oppilaan ottaminen ja isäntäperheenä toimiminen tuovat tullessaan. Se on myös oiva tilaisuus kysyä mahdollisesti askarruttavista asioista.

How-to-become…-Doodle-STEP3_HF-370×210

Tutustu saapuviin vaihtareihin

Ohjelmia on eri pituisia, kuudesta viikosta 10 kuukauteen. Vaihtareita tulee 30 eri maasta. Voit pyytää useammasta oppilaasta lisätietoja.

Tutustu nuoriin
How-to-become…-Doodle-STEP4_HF-370×210

Valitse perheeseesi sopiva vaihto-oppilas!

Valitulle vaihto-oppilaalle lähetetään täydentämänne isäntäperhelomake ja noin viikon sisällä voitte aloittaa yhteydenpidon.

Isäntäperheenä toimiminen antaa uusia näkökulmia

Host-an-AFSer-Welcome-adventure-370×210

Kansainvälisty kotona!

Kohenna kielitaitoa, opi kansainvälisyys- ja  vuorovaikutustaitoja.

Host-an-AFSer-Welcome-change-370×210

Kohtaa erilaisuus ja samanlaisuus

Isäntäperheenä toimiminen on oivallinen mahdollisuus oppia muista kulttuureista ja uskonnoista.

Host-an-AFSer-Welcome-discovery-370×210

Tutustu omaan kulttuuriisi ja kotiseutuusi uusin silmin

Isäntäperheenä pääsee sukeltamaan toiseen kulttuuriin, mutta uusi perheenjäsen tarjoaa uusia näkökulmia myös omaan kulttuuriisi ja arkeesi.

Millä tavalla AFS on isäntäperheiden tukena?

SUPP_HOUSE

Ennen vaihto-oppilaiden tuloa järjestetään isäntäperheorientaatio, jonka aikana perheet voivat tutustua toisiinsa ja alueen vapaaehtoisiin – niihin samoihin, jotka ovat tukena koko vuoden ajan. Kaikki perheet saavat AFS:n isäntäperheoppaan.

SUPP_24

AFS:n toimisto päivystää 24 tuntia vuorokaudessa äkillisten hätätapausten varalta.

SUPP_PERSON

Jokaiselle nimetään oma yhdyshenkilö, johon vaihto-oppilas ja perhe voivat pitää yhteyttä koko ohjelman ajan. Yhdyshenkilö auttaa molempia osapuolia myös solmukohdissa. Jos ongelmien tai elämäntilanteen muutoksen vuoksi päädytään perheenvaihtoon, AFS etsii vaihto-oppilaalle uuden isäntäperheen. Kesäoppilaiden yhdyshenkilö on toimiston kesäohjelmakoordinaattori.