Mikä on AFS-isäntäperhe?

Ihan jokainen perhe voi olla hyvä isäntäperhe, omalla tavallaan. Me etsimme monimuotoisia, tavallisia suomalaisia perheitä, joilla on oikea asenne ja intoa ottaa vaihto-oppilas osaksi perheen arkea.

Ei ole väliä onko perheessä yksi vai kaksi vanhempaa, onko perhe ydinperhe, uusioperhe tai kenties joku muu. Isäntäperheeksi voi ryhtyä perhe, jossa on pieniä lapsia, aikuisia lapsia tai ei lapsia ollenkaan. Oma huonekaan ei ole välttämätön, sillä nuori voi tuntea olonsa turvallisemmaksikin saadessaan jakaa huoneen sisaren tai veljen kanssa.

Hyvän isäntäperheen mittareita eivät siis ole kodin neliömäärä, sijainti tai perheenjäsenten kielitaito, vaan uteliaisuus ja aito kiinnostus ulkomaalaisen nuoren elämään ja hänen kulttuuriinsa. Vastalahjaksi saatte ikimuistoisia kokemuksia ja uuden perheenjäsenen, joka tarjoaa uniikin katsauksen toiseen kulttuuriin ja avaa oven maailmalle.

Isäntäperheeksi hakeminen ei vielä sido perhettänne toimintaan: päätös isäntäperheeksi ryhtymisestä tehdään, kun mielestänne sopiva vaihto-oppilas on löytynyt.

Kun päätätte ryhtyä isäntäperheeksi, perheenne sitoutuu tarjoaamaan ulkomaalaiselle nuorelle kodin, ruoan ja oikeuden olla täysivaltainen perheenjäsen.

Vaihto-oppilaas ei ole vieras jota tulisi passata tai viihdyttää. Tarkoitus on elää tavallista arkea, johon kuuluu ilot ja surut.

Miten isäntäperheeksi?

Voit ilmoittautua isäntäperheeksi missä vaiheessa vuotta tahansa.
How-to-become…-Doodle-STEP1_HF-370×210

Ilmoita kiinnostuksesi

Jos sinua kiinnostaa isäntäperhetoiminta tai löysit nettisivuiltamme teille sopiva vaihto-oppilaan, ole meihin yhteydessä niin autamme sinua pääsemään alkuun ja kerromme lisää isäntäperhetoiminnasta. Tämä ei sido sinua vielä mihinkään. 

Ota meihin yhteyttä
How-to-become…-Doodle-STEP2_HF-370×210

Tutustu saapuviin oppilaisiin

AFS-isäntäperheohjelmia on erilaisia. Pohdi kuinka pitkäksi aikaa haluaisit vaihto-oppilaan perheeseesi ja minkälainen oppilas voisi sopia teille?

Tutustu nettisivuilta löytyviin oppilaiden kuvauksiin ja tervehdyksiin. Voit pyytää meiltä kiinnostavista oppilaista lisätietoa, kuvia jne.

How-to-become…-Doodle-STEP3_HF-370×210

Perhelomake & Haastattelu

Seuraavaksi sinun tulee täyttää AFS:n isäntäperhelomake,  jonka perusteella AFS järjestää yhdessä vapaaehtoisten kanssa teidän perheelle kotihaastattelun.

Vierailun aikana käydään läpi mitä vaihto-oppilaan ottaminen tuo tullessaan. Se on myös oiva tilaisuus kysyä mahdollisesti askarruttavista asioista!

How-to-become…-Doodle-STEP4_HF-370×210

Nuoren tuloon valmistautuminen

Valitsemallesi vaihto-oppilaalle lähetetään täyttämänne isäntäperhelomake ja noin viikon sisällä voitte jo aloittaa yhteydenpidon.

Ennen nuoren saapumista AFS järjestää isäntäperheille orientaation ja pääsette mukaan paikalliseen AFS-toimintaan.

Suomeen tulevat vaihto-oppilaat AFS isäntäperheeksi1

Suomeen tulevat vaihto-oppilaat

  • ovat 16-18 -vuotiaita nuoria ja käyneet läpi AFS:n hakuprosessin
  • täyttävät AFS:n hakukriteerit (mm. koulumenestys & motivaatio)
  • ymmärtävät vähintään englannin kielen alkeita tänne tullessaan
  • ovat motivoituneita Suomen kulttuurista ja kielestä
  • ovat osallistuneet AFS:n orientaatioon, jossa käydään läpi vaihtovuoden eri vaiheita ja mahdollisia haasteita
  • saavat AFS:lta tukea uuteen kulttuuriin ja perheeseen sopeutumiseen mm. tulo-orientaatioiden muodossa

Vuosioppilaamme (10kk) tulevat Aasiasta, Euroopasta, Latinalaisesta Amerikasta ja Pohjois-Amerikasta. Lukukausioppilaamme (5kk) tulevat useimmiten Euroopasta ja Yhdysvalloista.

Tutustu Suomeen tuleviin oppilaisiin
Isäntäperheiden kokemuksia Minttu

Isäntäperheiden kokemuksia

“Täytyy sanoa, että tämä on kyllä ehdottomasti yksi parhaita asioita, mitä meidän perhe on keksinyt yhdessä tehdä. Meillä ei ole mahdollista lähteä vuodeksi ulkomaille, joten olemme tuoneet maailman meille kylään. Tässä on koko perhe mukana – kielitaito kohenee ja tulee ystäviä ympäri maailmaa.” kertoo 13 vuoden ajan isäntäperheenä toiminut Minttu. Katso koko haastattelu Mintun perheen kokemuksista Yle Areenasta.

Mintun lisäksi myös muut AFS-perheet jakavat heidän kokemuksiaan ilmaisissa isäntäperheinfo-webinaareissa sekä AFS:n Instagram tilillä.

Millä tavalla AFS on isäntäperheiden tukena?

Isäntäperheorientaatiot

Orientaatio & vertaistuki

Ennen vaihto-oppilaiden tuloa järjestetään isäntäperheorientaatio, jonka aikana perheet voivat tutustua toisiinsa ja alueen vapaaehtoisiin – niihin samoihin, jotka ovat tukena koko vuoden ajan. Kaikki perheet saavat myös AFS:n isäntäperheoppaan.

SUPP_PERSON

Oma yhdyshenkilö

Jokaiselle AFS-perheelle nimetään oma tukihenkilö joka auttaa arjessa ja juttelee sekä perheen että vaihtarin kanssa säännöllisin väliajoin. Jos ongelmien tai elämäntilanteen muutoksen vuoksi päädytään perheenvaihtoon, AFS etsii vaihto-oppilaalle uuden isäntäperheen.

SUPP_24

24h/7 tuki 

Isäntäperheen tukena toimii koko vuoden ajan AFS:n laaja tukiverkosto, johon kuuluu mm. paikalliset vapaaehtoiset, koko Suomen AFS-toimisto ja kansainvälinen riskienhallintatiimi.

Tähän sisältyy myös 24h/7 hätäpäivystys

AFS vaihto-oppilaiden vakuutus

Kattava vakuutus

Yli 70 vuotta vaihto-oppilastoimintaa järjestäneenä organisaationa, AFS:n kautta Suomeen tulevilla vaihto-oppilailla on kattava vakuutus esimerkiksi sairastapauksien ja tapaturmien varalle.  AFS hoitaa oppilaan ja perheen puolesta vakuutusyhtiön kanssa asioinnin.

Susanna_Ympyrä2

Susanna Taskinen, Program Manager

Ota yhteyttä

Olen Susanna ja apunanne kaikissa mieltänne askarruttavissa isäntäperhekysymyksissä. Minut saa kiinni puhelimitse ja tekstiviestitse, sähköpostitse, Whatsappin kautta tai varaamalla alta veloituksettoman soittoajan.

Puh. 044 739 3606
Email. [email protected]

Varaa soittoaika
Meri Mattus kuva3

Meri Mattus, Program Manager

Ota yhteyttä

Olen Meri ja apunanne kaikissa mieltänne askarruttavissa isäntäperhekysymyksissä. Minut saa kiinni puhelimitse ja tekstiviestitse, sähköpostitse, Whatsappin kautta tai varaamalla alta veloituksettoman soittoajan.

Puh. 044 493 9598
Email. [email protected]

Varaa soittoaika
×

 

Hei!

Laita meille viestiä niin vastaamme sinulle aukioloaikojemme (ma-pe 9-16) puitteissa mahdollisimman pian. Terveisin Suomen AFS

×