AFS:n paikallisyhdistykset järjestävät vuoden aikana erilaisia tapahtumia ja kokoontumisia, joihin vaihto-oppilaan lisäksi koko perhe voi osallistua. Suosittuja ovat erityisesti maaillat.

Paikallisyhdistysten toiminta vaihtelee paikkakunnittain. Isäntäperheet voivat halutessaan osallistua tapahtumien suunnitteluun ja toteuttamiseen.

Hätätilanteissa kuten onnetomuuden tai vakavan sairauden sattuessa, AFS:n hätäpäivystäjä on tavoitettavissa toimistoaikojen lisäksi myös pyhinä, iltaisin ja viikonloppuisin ympäri vuorokauden numerossa  050 376 6650.

Toimiston yhteystiedot löydät täältä

vaihtari lukiossa

Koulunkäynti, koulukirjat ja -matkat

Koulupaikka ja koulunkäynti

AFS hakee vaihto-oppilaalle koulupaikkaa isäntäperheen ehdottamasta lukiosta. Vaihto-oppilaat käyvät lukiota suomalaisnuorten tapaan. AFS pyytää koulua nimeämään vaihto-oppilaalle yhdysopettajan, joka auttaa lukujärjestyksen tekemisessä. Myös perhe voi olla yhteydessä yhdysopettajaan.

Lukujärjestyksen voi koota siten, että opiskelu on mahdollisimman antoisaa. Viikkotunteja tulisi olla kussakin jaksossa vähintään 25. Koeviikolla vaihto-oppilaiden tulisi osallistua vähintään kolmeen kokeeseen tai tehdä AFS:n koeviikkotehtäviä.

Koulumatka

Julkisen liikenteen matkalippu tai kausikortti korvataan, jos kodin ja koulun välinen matka on yli 3 kilometriä. Kilometrikorvaukset omalla autolla kulkemiseen korvataan vain poikkeustapauksissa ja etukäteen sovittuna. Maksimikorvaus 250 euroa per kuukausi.

Koulukirjat

Vaihto-oppilas voi lainata tarvitsemansa koulukirjat AFS-toimistolta ja AFS vastaa myös niiden toimituskuluista. Koulukirjat tilataan täyttämällä tämä sähköinen lomake.

Koulukirjat tulee palauttaa jakson ja lukuvuoden päättyessä. Palautus tapahtuu asiakaspalautuksena, jolloin palautuskulut tulevat suoraan AFS-toimiston laskuun. Koulukirjojen palautusohjeet

Mahdolliset lisäkysymykset koulukirjatilauksiin tai suomenopiskeluun liittyen voi lähettää sähköpostiin [email protected].  

P1020476-1

Suomen tai ruotsin opiskelu

AFS tukee kunkin vaihto-oppilaan suomen tai ruotsin kielen opiskelua 80 eurolla ohjelman aikana. Useimmat vaihto-oppilaat osallistuvat työväenopiston järjestämälle kurssille. Tukirahan voi käyttää kurssimaksuun tai matkakuluihin kurssille. Korvaus maksetaan isäntäperheen tilille kulukorvaushakemusta ja kuittia vastaan. Korvaukset maksetaan vain suomalaiselle pankkitilille.

Lisäksi vaihto-oppilas voi pyytää AFS:n toimistolta lainaksi suomen tai ruotsin kielen oppikirjan. Kirjatilauksen voi täyttää tästä.

Mikäli paikkakunnalla ei ole tarjolla kielenopetusta, vaihtoehtona on esimerkiksi sähköinen kielikurssi, jonka kustannuksia AFS korvaa edellä mainittuun 80 euroon saakka.

Netistä löytyy monia hyviä suomen ja ruotsin kielen kursseja, jos vaihto-oppilaalla on halua ja tarmoa panostaa kielenoppimiseen.

19800747_1623485067675610_907110476926590630_o

Sairastuminen ja vakuutus

Kaikilla AFS-vaihto-oppilailla on vaihto-ohjelmaan kuuluva sairaus- ja tapaturmavakuutus.

Vakuutus ei kata hammashoitoa tai ennen vaihto-oppilasvuotta todettujen sairauksien hoitoa.

Kun vaihto-oppilas tarvitsee lääkärihoitoa, toimi näin:

1. Varaa aika terveyskeskuksesta tai lääkäriasemalta. EU-kansalaisten tulisi mahdollisuuksien mukaan käyttää julkista terveydenhoitoa.
2. Vaihto-oppilas tai isäntäperhe maksaa lääkäri- sekä reseptilääkekulut ensin itse. Jos kyseessä on hintava toimenpide, laskutuksesta voi tarvittaessa sopia Susanna Taskisen kanssa.
3. Isäntäperhe hakee lääkärikulut takaisinmaksuun kulukorvausten kautta. AFS maksaa korvauksen isäntäperheen tilille ja jatkaa asian hoitamista vakuutusyhtiön kanssa.

Matkakulut korvataan vain mikäli lääkäri on todennut, että oppilas ei pysty itse kulkemaan ja tarvitsee saattajan.

Kaikissa vakavissa sairaustapauksissa tulee aina ottaa yhteyttä AFS-toimistoon.

FRA-oppilaat-Timothée-Lea-deM.-Enora

Matkustaminen

Vaihto-oppilas saa matkustaa oman isäntäperheensä kanssa ja AFS:n järjestämillä matkoilla Suomessa ja ulkomailla ilman erityistä lupaa. Isäntäperheen luvalla vaihto-oppilas voi matkustaa myös yhdyshenkilönsä kanssa Suomessa.

Itsenäiseen matkaan ulkomaille tulee aina ensin pyytää lupa isäntäperheeltä ja AFS-toimistosta. Oppilaan tulee tutustua AFS:n matkustussääntöihin ja noudattaa niitä.

AFS ei käsittele matkalupahakemuksia 30.4. jälkeen. Kaikkien hakemusten tulee olla toimistolla ennen sitä.

Kulukorvaukset

Kulukorvaukset hoidetaan sähköisen järjestelmän kautta, joihin yhdellä isäntäperheen vanhemmalla on tunnukset.

Ylempää löydät koosteen siitä, mitä kuluja AFS korvaa.

Eikö sinulla ole vielä tunnuksia? Ota yhteyttä Susanna Taskiseen | [email protected], niin saat tunnukset ja lisäohjeet kulukorvausten hakemiseksi.