Islanti on eksoottisinta, mitä Pohjoismaat voivat tarjota. Talven pimeys ei tietenkään ole suomalaiselle mitään uutta, mutta Islannin karunkaunis luonto kuumine lähteineen ja tulivuorineen on varmasti elämys. Suurin osa islantilaisista asuu rannikolla, joten on todennäköistä, että vaihto-oppilas päätyy isäntäperheeseen, joka asuu meren lähellä.

Islantilaisissa kouluissa välit opettajiin ovat yleensä melko epämuodolliset, ja opiskelijoita ei kontrolloida kovin paljon, sillä heidän omaan opiskelumotivaatioonsa luotetaan. Iltaisin kouluilla on paljon opiskelun ulkopuolista toimintaa kuten elokuvakerhoja, kuoroja tai vaikka vuorikiipeilyä.

Islannin kielessä ei ole murteita, ja se on säilynyt hyvin muuttumattomana viimeiset tuhat vuotta. Islantilaiset usein pitävät omaa kieltään vaikeana. Siksi onkin hyvä ajatus opiskella kieltä ahkerasti ja tehdä vaikutus isäntäperheeseen ja kavereihin. 

Kysyttävää Islannista kohdemaana? Ota yhteyttä kohdemaaguruun!

20170311_162943

Olen Alma ja vietin vuoden 2016-2017 vaihto-oppilaana Reykjavíkissa Islannissa. Vaikka kulttuuri Islannissa on joiltain osin hyvin samantyyppinen, kuin Suomessa, siellä näkee ja kokee kaikenlaista ainutlaatuista.

Menimme keväällä koulun loputtua muutaman luokkatoverini kanssa Islannin eteläpuolella sijaitseville Vestmannasaarille päiväksi. Lähdimme kuudelta aamulla ajamaan kahdella autolla Reykjavíkista kohti lauttaylityspaikkaa. Saarelle päästyämme kiipesimme tulivuorelle, kävimme venesafarilla, nautimme jylhistä maisemista ja lähdimme lopulta illalla takaisin niin, että saavuimme Reykjavíkiin keskiyön paikkeilla.

Kaikki Islannissa olevat vaihto-oppilaat pääsevät myös tapaamaan maan presidenttiä,

mikä itselleni politiikasta kiinnostuneena oli hyvin mielenkiintoista.

Islanti

Klassisesti joulu perheen kanssa on aina kaunis muisto, Islannissa joulu otetaan hyvin vakavasti ja kaikkien on oltava parhaissa pukeissaan kello kuusi valmiina syömään jouluateria. Ruuan jälkeen tunnelma on kuitenkin hyvin rento ja mukava, ja loppuilta vain ollaan ja rentoudutaan perheen kesken. Suosittelen Islantia lämpimästi kaikille, jotka haluavat kokea jotain hyvin eksoottista suhteellisen lähellä.

Olen aina valmis vastaamaan kysymyksiin Islannista vaihtomaana kiinnostuneille!

Parhaiten minut saa kiinni sähköpostilla (alma.kurvinen(at)gmail.com), Snapchatissa (kesatuuli) tai WhatsAppilla/tekstiviestillä (puh. 044 2510 689).

Koulu

Lukiossa opiskellaan aamukahdeksan ja kolmen välillä. Islantia, tanskaa ja englantia voi opiskella koulussa ja oppilaat valitsevat yhden valinnaisen kielen opiskellakseen sitä. Opettajien ja oppilaiden välinen suhde on rento ja ystävällinen osana yleistä tukemisen ja luovuuden ilmapiiriä. Voit liittyä myös moniin kerhoihin koulussa, kuten kuvaus, elokuva, radio ja kuorokerhoihin tai osallistua vuorikiipeilyyn, mallikuvauksiin tai kokkauskurssille.

A photo posted by AFS Iceland (@afsiceland) on

Ruoka

Lounas on päivän tärkein ateria, sillä silloin koko perhe kokoontuu syömään sitä yhdessä. Islantilaiset syövät paljon mereneläviä, lammasta, juustoa ja skyriä (jogurtti). Keitetyt perunat on mukana monessa ateriassa. Kiitos Islannin lukuisille kasvihuoneille, suuret valikoimat vihanneksia ja hedelmiä on myös saatavilla.

Icelandic breakfast, skyr ?#iceland #exchangeyear

A photo posted by Lily (@__lilinka__) on

Katso lisää kuvia Islannin AFS:n instasta!