Kaukana Atlantilla sijaitseva Islanti on vauras Pohjoismaa, jossa on vain noin 350 000 asukasta. Islanti tunnetaan hyvinvointiyhteiskuntana, joka käyttää omaa rahayksikköä, Islannin kruunua. Valtaosa väestöstä asuu pääkaupunkiseudulla, Suur-Reykjavikissa. 

Islannin luonto lumoaa karulla ja omaleimaisella kauneudellaan. Höyryäviä kuumia lähteitä, tulivuoria, valtavia laavakenttiä, vesiputouksia, lammaslaitumia ja jäätiköitä… Missään muualla et kohtaa vastaavanlaisia maisemia. Mystiseen tunnelmaan tuo oman lisänsä hetkessä vaihtuva Islannin sää. Maan ilmasto on Golfvirran ansiosta suhteellisen leuto ympäri vuoden. Talvet ovat pimeitä ja kylmiä, kesät valoisia ja lämpimiä, mutta aivan hellelukemiin ei Islannissa päästä.

Maan aktiviteetit liittyvät monesti luontoon. Islannissa voit lähteä vaellukselle islanninhevosella, osallistua valasristeilylle tai linturetkelle, jonka aikana saatat törmätä lunniparveen. Uiminen on suosittu liikuntamuoto jo senkin takia, että monet uima-altaat lämpiävät laguunien lailla geotermisesti. Musiikkifestarit ovat Islannissa iso juttu! Myös viikinkiajan perintökohteet sekä islantilaiset saagat ovat lajissaan ainutlaatuisia.

Islanti säilynyt pohjoismaisista kielistä lähimpänä alkumuotoaan. Vaikka islantilaiset pitävät omaa kieltään vaikeana, sitä kannattaa ehdottomasti opiskella. Maassa on sopivaa ja suositeltavaa puhutella ihmisiä etunimellä muodollisissakin tilanteissa. 

Suurin osa islantilaisista asuu maan vuonojen ja poukamien rikkomalla rannikolla. Siksi on todennäköistä, että päädyt vaihto-opiskelijana perheeseen, joka asuu lähellä merta.

Vaihto-oppilaan kokemuksia Islannista

20170311_162943

Olen Alma ja vietin vuoden 2016-2017 vaihto-oppilaana Reykjavíkissa Islannissa. Vaikka kulttuuri Islannissa on joiltain osin hyvin samantyyppinen, kuin Suomessa, siellä näkee ja kokee kaikenlaista ainutlaatuista.

Menimme keväällä koulun loputtua muutaman luokkatoverini kanssa Islannin eteläpuolella sijaitseville Vestmannasaarille päiväksi. Lähdimme kuudelta aamulla ajamaan kahdella autolla Reykjavíkista kohti lauttaylityspaikkaa. Saarelle päästyämme kiipesimme tulivuorelle, kävimme venesafarilla, nautimme jylhistä maisemista ja lähdimme lopulta illalla takaisin niin, että saavuimme Reykjavíkiin keskiyön paikkeilla.

Kaikki Islannissa olevat vaihto-oppilaat pääsevät myös tapaamaan maan presidenttiä,

mikä itselleni politiikasta kiinnostuneena oli hyvin mielenkiintoista.

Islanti

Klassisesti joulu perheen kanssa on aina kaunis muisto, Islannissa joulu otetaan hyvin vakavasti ja kaikkien on oltava parhaissa pukeissaan kello kuusi valmiina syömään jouluateria. Ruuan jälkeen tunnelma on kuitenkin hyvin rento ja mukava, ja loppuilta vain ollaan ja rentoudutaan perheen kesken. Suosittelen Islantia lämpimästi kaikille, jotka haluavat kokea jotain hyvin eksoottista suhteellisen lähellä.

Islantilaiset koulut

Islantilaisissa lukioissa opiskellaan aamukahdeksan ja kolmen välillä. Kielivalikoimaan kuuluu islanti, tanska ja englanti; opiskelija voi valita yhden valinnaisen kielen. Islantilaisissa kouluissa välit opettajiin ovat yleensä melko epämuodollisia. Opiskelijoita ei juurikaan kontrolloida, vaan koulu luottaa opiskelijoiden omaan opiskelumotivaatioon. Tukea saa silti tarvittaessa. Iltaisin koulut tarjoavat monenlaista toimintaa, esimerkiksi elokuva-, valokuvaus-, kokkaus- ja radiokerhoja, kuoroja tai vuorikiipeilyä.

A photo posted by AFS Iceland (@afsiceland) on

Ruoka

Lounas on Islannissa päivän tärkein ateria, ja koko perhe ruokailee yhdessä. Islantilaiset syövät paljon mereneläviä, lammasta, juustoa ja skyriä (muistuttaa kermaista rahkaa). Keitetyt perunat ovat usein osa ateriaa. Tarjolla on suuri määrä vihanneksia ja hedelmiä Islannin lukuisten kasvihuoneiden ansiosta.

Icelandic breakfast, skyr ?#iceland #exchangeyear

A photo posted by Lily (@__lilinka__) on

Katso lisää kuvia Islannin AFS:n instasta!

×

 

Hei!

Laita meille viestiä niin vastaamme sinulle aukioloaikojemme (ma-pe 9-16) puitteissa mahdollisimman pian. Terveisin Suomen AFS

×