Suurena ja monipuolisena maana Meksiko pitää sisällään niin viidakkoa, autiomaata, vuoristoa, hiekkarantoja, suurkaupunkeja kuin idyllisiä kyliä. Maasta löytyvät jylhät Sierra Madre Oriental ja Sierra Madre Occidental -vuoristot. Alkuperäisasukkaiden eli asteekkien ja mayojen jälkeläiset pitävät kulttuureitaan yllä legendojen, taiteellisten ilmaisujen ja monipuolisten kulttuurien kautta. Asteekkien ja mayojen rakentamat pyramidit ovat suosittuja nähtävyyksiä Meksikossa. Autiomaiden, viidakoiden, vuorien ja rantojen maa tarjoaa myös huomattavia moderneja arkkitehtuurikohteita sekä eloisia keskusteluja paikallisilla kaupunkitorilla, joilla on ruoka- ja käsitöitä markkinat.

Alkuperäiskansojen kulttuuriin on sekoittunut eurooppalainen ja pohjois-amerikkalainen vivahde. Meksikossa puhutaan espanjaa, ja meksikolaiset ovat yleensä hyvin kannustavia espanjaa vieraana kielenä puhuvia kohtaan. Meksikolaiset ovat usein lämpimiä ja avoimia ihmisiä, jotka rakastavat musiikkia ja tanssimista.

Miksi Meksikoon? Katso tämä lyhyt video!

Lue Heidin Meksikon vuodesta!

“Olen aina halunnut oppia puhumaan espanjaa, ja siksi halusin nimenomaan espanjankieliseen maahan – mutta en Espanjaan, sillä halusin myös mahdollisimman kauas ja uuteen maahan. Meillä oli myös omassa koulussamme pari lattarivaihtaria, toinen Meksikosta ja toinen Kolumbiasta, joten kuulin heiltä paljon hyvää lattareista. Meksikon laitoin ensimmäiseksi vaihtoehdoksi, mutta hain niin myöhään, että minua varoitettiin jo valmiiksi, ettei ekstrapaikkaa Meksikoon välttämättä saada. Saatiinpa kuitenkin!

Orientaatioleirimme oli Sammatissa, ja oli tosi hienoa löytää kaikki muutkin Meksikoon lähtevät ja tutustua sekä heihin että muihin ihmisiin. Varsinkin vain päiviä ennen lähtöä vertaistuki oli tärkeää! Monien orientaatioleiriläisten kanssa olen vieläkin tekemisissä.

Meksikon perheeni ja ystäväni nauroivat aina sitä, miten osasin vain sanoa, että minulla on nälkä ja että haluan päästä vessaan. No, osasin hiukan enemmän, mutta kuitenkaan en niin paljoa, että olisin voinut jutella kunnolla. Olen kuitenkin aina ollut hyvä kielissä, joten en jännittänyt paljoa, vaan luotin oppivani espanjaa.

En ennen vaihtovuotta ollut ollut paria viikkoa kauempaa erossa perheestäni, enkä koskaan ollut matkustanut yksin, joten totta kai lähtö jännitti ja pelotti. Toisaalta pidän itseäni sisukkaana, joten päätin, että pois en kesken kaiken lähde, jollei mitään katastrofia tule. Lähinnä pelkäsin, että mitä jos Suomessa tapahtuu jotain pahaa, tai ystäväni eivät enää tunnu samoilta vuoden jälkeen. Ja tietysti isoin asia oli se, että miten pystyn olemaan kissastani erossa vuoden!

Meksiko maana ei arveluttanut minua, sillä ajattelin, että AFS on varmasti valinnut hyvän perheen ja turvallisen alueen. Lisäksi omalla järjellä ja käyttäytymisellä pystyy vaikuttamaan paljon siihen, miten turvassa on. Pyrin siihen, etten asettaisi liikaa ennakkoluuloja tai ottaisi liikaa asioista selvää etukäteen. Tietenkin luin netistä juttuja ja tutkailin muutenkin, mutta yritin samalla muistaa, miten paljon ihmisiä ja alueita Meksikon kokoiseen maahan mahtuu.”

Vaihto-oppilaan kokemuksia Meksikosta

Hei! Olen Mitja Sainio ja asuin lukuvuoden 2016–2017 Méridan kaupungissa Meksikossa. Vuoteni kohokohtia olivat kouluni kampusten väliseen kulttuuritapahtumaan ja musiikkikilpailuun osallistuminen, matka toiseen osavaltioon Chiapasiin muiden vaihtarien kanssa sekä johtajuus- ja yrittäjyyskurssille osallistuminen yhdessä host-siskoni kanssa.

Meksiko3

Koulu ja opiskelu

Meksikon opetusjärjestelmä toimii vastaavalla tavalla kuin Suomen, sillä peruskoulun jälkeen oppilaat voivat valita joko lukion tai ammatillisen koulutuksen. Maasta löytyy niin julkisia ja yksityiskouluja, pelkästään pojille ja pelkästään tytöille suunnattuja kouluja kuin myös sekakouluja. Joissakin kouluissa käytetään koulupukuja, mutta käytännöt vaihtelevat kouluttain. Useat koulut tarjoavat myös koulun ulkopuolisia aktiviteetteja. Voit harrastaa koulun jälkeen jotain harrastusta tai tutustua paikalliseen kulttuuriin ja samalla solmia uusia ystävyyssuhteita.

Meksiko4

Isäntäperheet ja yhteisöt

Perheellä on olennainen rooli jokaisen meksikolaisen elämässä: lounas ja illallinen ovat tärkeitä tapaamisen hetkiä, jolloin opiskelijat maistelevat paikallista tyypillisesti hyvin mausteista ruokaa, joka perustuu pääasiassa lihaan (siksi on hyvin vaikeaa löytää perheitä, jotka ovat valmiita majoittamaan ruokarajoitteisia nuoria). Aterioiden lisäksi on tapana järjestää perhetapaamisia sukulaisille ja läheisille ystäville, joiden kanssa usein vietetään sunnuntaipäiviä.

Perheet ovat yleensä monille ihmisiä sosiaalisen elämän keskipiste. Jotkut perheet ovat melko suuria, sisältäen sukulaiset ja kotona asuvat naimattomat lapset. Aikuisilta lapsilta odotetaan huolehtimista vanhemmistaan, erityisesti vanhimmalta mieheltä. Erityisesti alkuperäisyhteisöissä vanhempia perheenjäseniä kunnioitetaan suuresti.

Meksiko

Ruokakulttuuri

Meksikolainen ruoka on monipuolista, maukasta ja joskus mausteista. Tortillat, riisi, pavut, tacot ja quesadillat ovat perusruokia. Yleisiä meksikolaisia ruokia ovat tortas (täytettyjä sämpylöitä, joissa on lihaa, juustoa tai papuja), pozole (possunlihaa ja maissikeittoa), birria (vuohenlihakeittoa) ja menudo (mausteista sianmahaa). Enchiladat ovat tortilloja täytettyjä lihalla ja chilikastikkeella päällystettyjä. Tamalet on maissijauhotaikinaa täytettynä lihalla, juustolla, hedelmillä tai muilla täytteillä. Mole, paksu ja täyteläinen kastike Oaxacan osavaltiosta, on myös erittäin suosittu, samoin kuin herkulliset itse tehdyt hedelmäjuomat.

Katso kuvia Meksikon AFS:n instasta!

×

 

Hei!

Laita meille viestiä niin vastaamme sinulle aukioloaikojemme (ma-pe 9-16) puitteissa mahdollisimman pian. Terveisin Suomen AFS

×