Itä-Aasiassa sijaitseva Japani muodostuu neljästä pääsaaresta sekä yli 3000 pienemmästä saaresta. Väkirikkaassa maassa on lähes 130 miljoonaa asukasta. Japanissa ultramoderni elää ikivanhan kanssa rinta rinnan. Nousevan auringon maassa on hektisiä metropoleja, huipputeknologiaa, pilvenpiirtäjiä ja karaokea; toisaalta taas idyllisiä maalaiskyliä, muinaisia palatseja ja temppeleitä sekä perinteisiä seremonioita. 

Japanin sääolot vaihtelevat Suomen kaltaisesta ilmastosta etelän subtropiikkiin. Vuodenaikoja sanotaan olevan viisi, kun mukaan lasketaan alkukesän sadekausi. Japanissa voi nauttia sekä etelän rantaelämästä että pohjoisen puuterilumimaisemista. 

Kouluviikot kestävät Japanissa maanantaista perjantaihin. Varsinaisen opiskelun ohella koulu järjestää monipuolisia vapaampia aktiviteetteja, esimerkiksi valokuvausta, judoa, karatea, matematiikkaa, ruoanlaittoa sekä ikebanojen tekemistä. Paikalliset nuoret osallistuvat harrastuksiin hyvin aktiivisesti.

Suomalaisen on suhteellisen helppo oppia ääntämään japania. Kun vielä hallitsee reilut 2000 kanji-merkkiä, on päässyt jo pitkälle.

Isäntäperheesi saattaa asua missä päin Japania tahansa, todennäköisimmin kuitenkin esikaupunki- tai maaseutualueilla. Useimmissa japanilaisissa perheissä arvostetaan perinteistä ruokaa, ja ruoka jaetaan yleensä muiden kanssa. Kohteliaat käytöstavat ja vanhempien ihmisten kunnioittaminen ovat itsestäänselvyyksiä. Kodin siistinä pitäminen on Japanissa erittäin tärkeää. Muistathan riisua kenkäsi ja vaihtaa jalkaasi sisäkengät, kun menet Japanissa kylään!

Kysyttävää Japanista kohdemaana? Ota yhteyttä kohdemaaguruun!

 Sanni, Japani 2017-2018

Vaihtovuosi on erinoimainen mahdollisuus päästä kokemaan vieraan maan kultturia lähietäisyydeltä. Jos jokin askarruttaa mieltä Japaniin liittyen, vastaan ja juttelen mielelläni!

Whatsapp +358442846675
 sähköposti 
sanni.k.laaksonen@gmail.com 
Asuin noin tunnin junamatkan päässä Tokion ydinalueesta. Vaihtovuodelta minulle jäi monta ihanaa ja tärkeää muistoa, tässä muutama:

1. Isäntäperheeni oli todella mukava kuusikymppinen pariskunta, joiden kanssa reissasin mm. Kansain prefektuuriin, mikä on erityisesti tunnettu hyvästä ruoastaan ja Tokion vilinään verrattuna rennosta meiningistään. Matkan aikana pääsin tutustumaan isäntäperheeseeni ja Japanin kulttuuriin (sekä peurapuiston peuroihin!) paremmin, mikä oli mahtavaa! Olemme olleet yhteydessä vielä vaihtoni jälkeenkin ja he ovat minulle kuin toinen perhe.

2. Japanilaisessa koulussa on suomalaiseen verrattuna ehkä tiukemmat säännöt, mutta siellä järjestetään myös vuosittain erilaisia koulutapahtumia, joihin osallistutaan luokittain. Erityisesti minulle jäi mieleen koulumme kulttuurifestivaali, johon luokkani järjesti näytelmän. Harjoitukset ja kulissien tekeminen oli haastavaa, mutta ehkä juuri sen ansiosta meille muodostui vahva luokkahenki. Pääsin myös itse näyttelemään vieraalla kielellä, mikä todellakin oli unohtumaton kokemus!

3. Kesälomalla Japanin AFS järjesti meille vaihto-oppilaille ja vaihtoon meneville tai sitä harkitseville japanilaisille nuorille kesäleirin. Aluksi olin epäileväinen, miten kolmessa päivässä ehtii edes tutustua kehenkään, mutta meistä leiriläistä tuli tiivis porukka jo ensimmäisen päivän aikana. Sain paljon uusia ystäviä sekä vaihtarien että japanilaisten nuorten joukosta! Hauskojen aktiviteettien parissa aika kului nopeasti, ja itse pidin erityisesti japanilaisen curryn valmistamisesta ulkoilmassa ryhmäläisteni kanssa.

Oona, Yokohama 2018-2019

“Asuin Yokohamassa, noin 40 minuutin matkan päässä Tokion keskustasta. Elämä Japanissa oli täysin erilaista, kuin Suomessa, mutta varsinkin vaihdon loppupuolella Yokohama alkoi tuntumaan uudelta kodilta.”

Oonan vaihdon kohokohdat:
  1. Elämä isäntäperheessä. Asuin kolmessa eri perheessä, joissa jokaisessa näin erilaisen elämäntyylin. Kaikki perheet olivat todella mukavia, ottivat minut yhdeksi perheenjäsenistään ja auttoivat sopeutumaan elämään Japanissa. Pääsin matkustamaan viimeisimmän isäntäperheeni kanssa Wakayaman prefektuuriin hienolle maailmanperintökohdealueelle, jossa oli temppeleitä ja vuori. Samalla reissulla pääsin käymään myös Narassa, joka on tunnettu Buddha-patsas, sekä peurapuisto. Menimme myös usein vierailemaan isovanhempien luona syömässä päivällistä, ja samalla onsenissa eli kuumassa lähteessä kylpemässä. Ruoat kaikissa isäntäperheissä olivat myös todella hyviä.

2.  Koulu. Aluksi olin hieman huolissani tulevasta koulustani, sillä sain tietää, että se olisi katolinen tyttökoulu. Säännöt olivatkin todella tiukat ja koulunkäynti erittäin kontrolloitua. Kuitenkin, oppilaat olivat hyvin ystävällisiä ja tulivat alusta asti juttelemaan minulle, vaikka en osannutkaan japania vielä silloin. Koulun yhteishenki oli erittäin hyvä, joka näkyi erityisesti koulun urheilutapahtumissa, joissa oppilaat muuttuivat täysin erilaisiksi ihmisiksi kannustaessaan omaa luokkaansa. Yksi parhaista asioista koulussa olivat koulun jälkeiset klubit, joissa muuten kiireisten koulukavereiden kanssa pääsi viettämään aikaa. Syksyllä koulussa järjestettiin myös hieno kulttuurifestivaali, jossa esitettiin musikaaleja, näytelmiä, tanssiesityksiä, sekä eri klubien toimintaa.

3. Kaverit eri puolilta maailmaa. Sain muista saman alueen vaihto-oppilaista todella hyviä elinikäisiä ystäviä. Olen heihin yhteyksissä edelleen. Teimme retkiä eri paikkoihin, kävimme läheisissä muissa kaupungeissa ja saatoimme joskus puhua kahvilassa parhaimmillaan neljä tuntia omien maidemme politiikasta, sekä maailmanlaajuisista ilmiöistä ja ongelmista.

Ota yhteyttä:

Instagram: @_0ona
Sähköposti: [email protected]
ja Snapchat: @oonnaahh

Elena, Japani 2017-18

“Vaihto oli maailmaa mullistava kokemus täynnä kaikenlaista tavalla tai toisella unohtumatonta arkea ja kohokohtaa, mutta tässä on kuitenkin muutama kultainen muisto vaihtovuodelta.”

1. Aamuisin ja iltapäivisin yhteiset junamatkat ja juna-asemalta koululle kaverien kanssa kävely tai pyöräily olivat sitä arkista onnea jota pystyi aina huomisesta odottamaan. Kokeista valitellessa ja autoja bongaillessa moni päivä pelastui.

2. AFS:n paikallisjärjestön järjestämissä nyyttärijuhlissa tutustui paitsi muihin vaihtareihin myös japanilaisiin returneesiin ja paikallisiin vapaaehtoisiin. Oli aina naurua ja yli kylkien syömistä, ja voimia-antavaa tukea sai kaikista vaikeimpinakin aikoina!

3. Koulun kulttuurifestivaalia valmistellessa juostiin ympäri koulun käytäviä tussien kanssa ja leikeltiin kukkakoristeita. Itse päivänäki kierrellessä ja friteerattuja spagettitikkuja myydessä luokkahenki ja ystävyys kukoistivat.

Instasta löydyn: @ele.nasubi

Japanilainen koulu

Koulutusta ja akateemisia saavutuksia pidetään Japanissa todella tärkeinä. Koulua käydään huhtikuusta maaliskuuhun (ma–pe klo 8.30–15.30). Vaihto-opiskelijana saat koulupuvun, ja koulumatkan kuljet pyörällä, bussilla tai junalla. Kaikki oppilaat ottavat osaa koulun kulttuuri- ja urheilujuhliin, joita pidetään vuosittain. Oppituntien jälkeen kaikki opiskelijat kokoontuvat puoleksi tunniksi souji’iin, jonka tarkoituksena on auttaa koulun ja sen alueen siivoamisessa. Vaihto-opiskelijana voit osallistua myös moniin vapaa-ajan kerhoihin ja aktiviteetteihin.

Ruoka

Ruoka on taidetta Japanissa, ja isäntäperheesi tulee todennäköisimmin tarjoamaan sinulle monenlaisia herkkuja. Japanilaiseen ruokavalioon kuuluu paljon riisiä, nuudeleita, tuoreita vihanneksia, hedelmiä, lihaa (eniten porsaanlihaa ja kanaa) sekä mereneläviä. Annokset syödään syömäpuikoilla. Riisi ja vihreä tee ovat olennainen osa miltei jokaista ateriaa. Jälkiruoaksi voit kokeilla perinteisiä japanilaisia makeisia eli wagashia, esimerkiksi erityisesti juhlapyhinä nautittavaa tahmeaa mochi-riisikakkua.

Katso lisää kuvia Japanin AFS:n instasta!