Kiina on mielenkiintoinen yhdistelmä tuhatvuotista historiaa ja nousevaa markkinataloutta. Kiinan kulttuuri on lähes kaikessa mahdollisessa erilainen kuin länsimaissa. Ruoka, arkkitehtuuri, tapa puhua toisille ihmisille – kaikki jotain aivan muuta kuin mihin Suomessa on totuttu.

AFS:n vaihto-oppilaat sijoittuvat yleensä Kiinassa paikallisella mittapuulla kärkiluokan kouluihin. Kiinalaiset nuoret ottavat koulunkäyntinsä vakavasti ja käyttävät siihen paljon aikaa. Kouluissa on käytössä koulupuku. Kouluajan ulkopuolisia aktiviteetteja runsaasti, ja kiinalaisissa kouluissa voikin osallistua esimerkiksi kung fu -kerhoihin tai liittyä taide- ja käsityöyhteisöihin.

Kiinan virallinen kieli on mandariinikiina, joka on maailman puhutuin äidinkieli. Vaikka kaikki kiinalaiset eivät puhukaan mandariinia äidinkielenään, se on kuitenkin opetuskieli kaikissa maan oppilaitoksissa. Kiinassa on 55 erilaista etnistä ryhmää ja jokaisella niistä on oma kielensä tai murteensa. Mandariinikiinaa puhuu kuitenkin yli 70% ihmisistä Kiinassa (ja suurin osa kouluista). Voit kuitenkin päätyä perheeseen, jossa puhutaan kantoninkiinaa. On hyvä, että sinulla on hyvä pohja englanninkielestä ennen vaihtoon lähtemistä ja myös kiinankielen alkeet olisivat hyödyksi.

Kiina3

Isäntäperheet ja yhteisöt

Tulet todennäköisimmin asumaan Itä- tai Etelä-Kiinassa. Jotkut vaihto-oppilaat asuvat suurissa kaupungeissa kuten Shanghaissa, Tianjinissa ja Pekingissä, mutta suurin osa on kuitenkin pienissä provinsseissa kuten Jiangsu, Sichuan, Anhui, Heilongjiang ja Guangdong. Isovanhemmat on suuri osa perheen elämää ja he saattavat asua isäntäperheen kanssa. Perheen kesken vietetään paljon aikaa. Vuorovaikutussuhteissaan kiinalaiset tyypillisesti kunnioittavat hierarkiaa ja pyrkivät välttämään konflikteja.

Ruoka

Kiinalaiset ateriat koostuvat yleensä vihanneksista, riisistä, nuudeleista ja lihakulhosta. Perinteiset kiinalaiset illalliset saattavat sisältää Pekingin ankkaa (paahdettua ankkaa makealla vehnäkastikkeella ohuen pannukakun sisällä). Mongolialainen hotpot (kiinalainen versio fonduesta), jiaozi (porsaanlihapalat, ruohosipulia ja sipulia) ja herkulliset teet. Kannattaa opetella hyvin syömään syömäpuikoilla!

×

 

Hei!

Laita meille viestiä niin vastaamme sinulle aukioloaikojemme (ma-pe 9-16) puitteissa mahdollisimman pian. Terveisin Suomen AFS

×