Slovakia on pieni vuoristoinen maa, joka on ollut itsenäinen vuodesta 1993 lähtien. Vaihto-oppilaat ihastuvat usein Slovakian maaseutuun, erityisesti vuoriin ja kansallispuistoihin.  Maantieteellisesti Slovakia on Euroopan keskusta. Slovakiasta löydät vuoria, kuumia lähteitä ja mutakylpyjä: luontoa on paljon ja se on monimuotoista.

Slovakialaiset rakastavat perinteitä, ja juhlapyhien ympärille sijoittuu useita mielenkiintoisia perinnäistapoja. Slovakialaiset omaavat usein sarkastisen huumorintajun ja keskustelevat mielellään monenlaisista aiheista aina politiikkaan asti.

Slovakki on slaavilainen kieli, ja se on hyvin lähellä tšekin kieltä. Tšekkoslovakian aikana oli yleinen tapa kommunikoida niin, että keskustelussa yksi osapuoli puhui slovakkia ja toinen tšekkiä. Pohjoismaissa on vain yksi yliopisto, jossa voi opiskella slovakkia – joten jos haluaa hallita tämän harvinaisen kielen, kannattaa lähteä Slovakiaan!

Slovakia1

Koulut ja opiskelu

Tulet todennäköisesti menemään lukioon, joka valmistaa oppilaita yliopistoon. Maan koulukulttuuri on melko muodollinen, mutta käytössä ei kuitenkaan ole koulupukuja. Kouluissa on usein myös erilaisia harrastusmahdollisuuksia, kuten draamaa tai urheilua. Slovakiassa koulupäivät ovat yleensä ma-pe 8.00-14.30. Lukujärjestyksesi saattaa sisältää slovakiaa, kahta toista kieltä, historiaa, kuvataidetta ja kulttuuria, liikuntaa, matematiikkaa, biologiaa, kemiaa ja fysiikkaa.

Slovakia2

Isäntäperheet ja yhteisöt

AFS:n vaihto-oppilaita sijoitetaan ympäri Slovakiaa. Saatat päätyä kaupunkialueelle, mutta useimmat isäntäperheet asuvat pienemmissä kaupungeissa ja kylissä. Jotkut perheet Slovakiassa omistavat mökkejä maaseudulla, missä he nauttivat ajasta puutarhanhoidon parissa tai sienestämisestä. Perheen kanssa käydään elokuvissa, kiipeilemässä, retkeilemässä ja osallistutaan paikallisiin juhliin ja muihin kulttuuritapahtumiin.

Perheet ovat yleensä läheisiä keskenään ja ylläpitävät tiiviitä suhteita isovanhempiin, kummeihin, täteihin, setiin ja serkkuihin. Maaseudulla asuvat perheet asuvat usein isovanhempiensa kanssa, ja kaupunkialueilla asuvat perheet asuvat usein lähellä sukulaisiaan ja tapaavat heitä säännöllisesti.

Slovakia3

Ruokakulttuuri

Slovakialainen ruoka sisältää monesti lihaa perunoilla tai muilla lisukkeilla. Kansallinen annos on “bryndzove halusky“, (perunakokkareita juustolla ja pekonilla). Voit myös odottaa saavasi paljon leipää ja vihanneksia monien aterioiden yhteydessä. Kokeile myös herkullisia leivoksia ja makeisia.

×

 

Hei!

Laita meille viestiä niin vastaamme sinulle aukioloaikojemme (ma-pe 9-16) puitteissa mahdollisimman pian. Terveisin Suomen AFS

×