Serbian historia ulottuu aina ihmiskunnan aamunhämärään asti, mistä saakka serbialaiset ovat eläneet eurooppalaisen kulttuurin syntyalueilla Rooman ja Konstantinopolin välissä. Monipuolinen historia ja kauniit maisemat houkuttelevat jälleen myös yhä enemmän ulkomaalaisia. Serbia on maa, jonka historia ei ole ollut ruusuilla tanssimista. Silti ihmiset nauttivat elämästään ja työskentelevät ahkerasti muuttaakseen asioita. He ovat ylpeitä kulttuuristaan ja jakavat mielellään perinteitään ulkomaalaisten kanssa.

Balkanilla sijaitseva sisämaavaltio tunnetaan vuoristaan, kansallispuistoista, historiallisista maamerkeistä, luostareista ja Belgradin sekä Novi Sadin kaupungeista.
Vuoden 2015 vaihto-oppilaat kertovat vaihtovuodestaan Serbiassa, käy katsomassa!

Serbia1

Koulut ja opiskelu

Todennäköisesti menet tyypilliseen yliopistoon valmistelevaan lukioon Serbiassa. Koulut ovat auki syyskuusta kesäkuuhun ja ma-pe työskennellään kahdessa vuorossa. Koulupäivät alkavat 8.00 ja päättyvät 14.00 ja toisessa vuorossa 14.-20.00. Kaikki koulut tarjoavat yleisiä lukuaineita, kuten matematiikkaa, serbiaa, englantia, toista ulkomaista kieltä, biologiaa, maantiedettä, historiaa, fysiikkaa ja kemiaa. Toiset keskittyvät enemmän tieteisiin, toiset enemmän sosiaalisiin aineisiin. Tunneilla opettajat opettavat, mutta myös yksintyöskentelyä ja ryhmäprojekteja on.

Serbia2

Isäntäperheet ja yhteisöt

Serbialaiset ovat yleisesti ottaen hyvin ulospäin suuntautuneita ja puheliaita. He ovat rennon ja rentoutuneen oloisia, ja yksi ensimmäisistä fraaseista, jonka saatat oppia, on “nema problema” – ei ongelmaa! Anteliaisuus ja vieraanvaraisuus ovat hyvin tärkeitä ominaisuuksia, joten suunnittele tuovasi pieni lahja, kuten kukkia tai ruokaa, kun vierailet ystävien luona ensimmäistä kertaa.

AFS: vaihto-oppilaat saatatvat asua pienissä kaupungeissa tai pääkaupunki Belgradissa. Serbialaiset perheet tykkäävät kokoontua keskustelemaan viikon tapahtumista sunnuntailounaalla ja rentoutumaan kiireisen päivän jälkeen television äärellä. Nuoret serbialaiset ovat usein sosiaalisia ja ulospäinsuuntautuneita. He viettävät paljon aikaa kahviloissa, puistoissa sekä harrastaen tai katsoen urheilua kuten jalkapalloa, tennistä ja koripalloa.

Serbia3

Ruokakulttuuri

Serbialainen ruoka on sekoitus turkkilaista, kreikkalaista ja unkarilaista keittiötä. Liha (kananlihaa, lammasta tai possua), vihannekset, perunat ja riisit kuuluvat päivittäiseen menuun Serbiassa. Lihaa syödään slaavilaiseen tapaan paljon, ja siihen kannattaa varauta. Leipää syödään yleisesti muiden ruokien kanssa, kuten sarman (täytettyjen kaalikääryleiden) ja ćevapiand pljeskavican (perineinen jauheliharuoka.)

Katso lisää kuvia Serbian AFS:n instasta!

×

 

Hei!

Laita meille viestiä niin vastaamme sinulle aukioloaikojemme (ma-pe 9-16) puitteissa mahdollisimman pian. Terveisin Suomen AFS

×