years-experience access-alumni-network airfare airport-pick-up assistance-with-application-process community-service-placement continuous-support cultural-trips domestic-transport emergency-support field-trips global-competence-certificate grade-transcripts host-family-placement housing individual-contact-person internship-placement language-instruction meals medical-insurance orientations-during-your-time-abroad other pre-departure-orientation product-materials re-entry-orientation school-dipolma school-materials school-placement school-transport school-uniform stipend teaching-materials vaccinations visa-and-passport-fees visa-application-assistance world-wide-presence

Musiikista kuuluisa Balkanin maa: kaunista luontoa ja modernia sykettä. Tutustu uuden ja vanhan kiehtovaan liittoon Serbiassa! Serbia on yksi AFS:n yli 20 Euroopan kohdemaista yhdessä Italian, Espanjan, Kreikan, Itävallan, Sveitsin, Portugalin, Slovakian, Tšekin ja muiden maiden kanssa.

Vaihto-ohjelmaan sisältyy

 • Lennot edestakaisin
 • Isäntäperhe
 • Koulupaikka
 • Oma yhdyshenkilö kohdemaassa
 • Kattava sairaus- ja tapaturmavakuutus
 • 24/7 Hätäpäivystys
 • Koulukyydit
 • Apu hakuprosessissa
 • Viisumimaksu ja apu viisumin anomisessa
 • Lähtöorientaatioleiri
 • Orientaatioleirit vaihtovuoden aikana
 • Paluuorientaatioleiri
AFS Serbia

Millaista on opiskella Serbiassa?

Serbiassa opiskellaan 8 vuotta peruskoulussa ja sen jälkeen 4 vuotta lukiossa. Valtaosa serbialaisista kouluista on julkisia, mutta maassa on myös yksityisiä oppilaitoksia. Kouluviikko kestää maanantaista perjantaihin. Monissa kouluissa opiskellaan kahdessa vuorossa: puolet oppilaista menee kouluun aamulla (klo 8–14), puolet taas iltapäivällä (klo 14–20). Opiskelijat voivat vaihtaa vuoroja viikoittain tai kuukausittain. Oppitunnit kestävät 45 minuuttia. Tuntien välissä pidetään aina 5 minuutin tauko, ja päivässä on yksi 20 minuutin tauko yleensä toisen tai kolmannen oppitunnin jälkeen.

Serbialaisissa kouluissa opiskellaan keskimäärin 15 ainetta koulutyypin ja opiskeluvuoden mukaan. Yleensä saman aineen opetusta annetaan 2-3 tuntia viikossa. Kaikki oppiaineet ovat pakollisia. Koulun kanssa voidaan kuitenkin sopia siitä, että vaihto-opiskelija osallistuu vain tiettyjen aineiden tunneille ja opiskelee serbiaa tai osallistuu johonkin muuhun koulun toimintaan muilla tunneilla. Oppiaineita ovat serbia, englanti ja muu vieras kieli (ranska, saksa, venäjä, italia, espanja), historia, maantiede, taide, musiikki, filosofia, sosiologia, psykologia, matematiikka, fysiikka, kemia ja biologia.

Vaihto-opiskelija voi saada isäntäperheen mistä päin Serbiaa tahansa, joko pääkaupungista tai maaseudulta.

Miksi vaihtoon Serbiaan?

AFS-oppilaat valitsivat Serbian vaihtokohteekseen mm. seuraavista syistä:

“Olin kauan miettinyt, että olisi kiva lähteä vaihtoon oppimaan uutta kieltä ja kulttuuria, sekä ylipäätään kokemaan uutta.”

“Serbia oli minulle entuudestaan tuntematon ja halusin vaihtoon Eurooppaan, maahan, jossa en ollut aikaisemmin käynyt.”

Tämän lisäksi Serbiassa kiinnostaa maan modernius, sen rikas historia ja kulttuuri, kaunis ja vaihteleva luonto sekä avoimet, sydämelliset ja vieraanvaraiset ihmiset. 

Vaihtoon voi lähteä aikaisintaan peruskoulun jälkeen. Vaihdon alkaessa oppilas voi olla enintään 18 vuotta 8 kuukautta. Suosittelemme aloittamaan haun noin vuotta ennen suunniteltua vaihtoon lähtöä.

Oppilaiden kokemuksia

Vaihdossa olleet oppilaat ovat jakaneet kokemuksiaan AFS:n Instagramin Takeovereissa. Löydät nämä Instagramin kohokohdista.

Tämän lisäksi AFS-oppilaat kertovat kokemuksistaan myös vaihtoinfo-webinaareissa. Pääset ilmoittautumaan webinaariin tämän linkin kautta. 

Serbiaan vaihtoon: hyvä tietää

AFS on Suomen vanhin vaihto-oppilasjärjestö, jolla on yli 75 vuoden kokemus oppilasvaihtojen järjestämisestä. Ohjelmat ovat koulutussisällöiltään arvostettuja sekä huolellisesti suunniteltuja kansainvälisiä kokemuksia ja tarjoavat nuorille hauskoja, opettavaisia ja usein myös elämää mullistavia hetkiä. Järjestön taloudellisesti vakaa toiminta yhdessä kattavan kansainvälisen sidosryhmäverkoston kanssa, 24h päivystyksiä myöten, takaavat nuorille parhaat mahdolliset lähtökohdat ja tuen vaihtokokemuksen aikana.

Koska AFS on vapaaehtoistoimintaan perustuva voittoa tavoittelematon järjestö myös AFS:n isäntäperheet ovat vapaaehtoisia, eikä heille makseta palkkaa. Suomalaisen vaihto-oppilaan äidin sanoin “minun mielestä on parempi ettei perheelle makseta, sillä en olisi halunnut lähettää omaa tytärtä perheeseen, joka olisi voinut ottaa hänet kotiinsa rahan takia.” Isäntäperheiden lisäksi vaihto-oppilaiden arjessa ovat vahvasti läsnä myös paikallinen AFS-toimisto sekä kohdemaan paikalliset vapaaehtoiset. He järjestävät nuorille leirejä, ohjelmaa ja retkiä, sekä vaihtavat kuukausittain kuulumisia nuorten kanssa.

Miten hakea Serbiaan vaihtoon?

Ota yhteyttä

Oletko kiinnostunut AFS-vaihdosta ja haluat lisätietoa tai sinulla on kysyttävää? Jätä yhteystietosi ja otamme sinuun yhteyttä. Tämä ei sido sinua mihinkään.

Pyydä lisätietoa

Täytä hakemus

Oletko jo valmis hakemaan? Hakemuksen täyttäminen ei sido sinua vielä mihinkään. Paikat täytetään hakujärjestyksessä, joten hakea voi niin kauan kun paikkoja riittää.

Hae vaihtoon
×

 

Hei!

Laita meille viestiä niin vastaamme sinulle aukioloaikojemme (ma-pe 9-16) puitteissa mahdollisimman pian. Terveisin Suomen AFS

×