Alppien vuoriston keskelle sijoittuva Sveitsi on maa, jonka vuoristoista, metsistä, järvistä, laaksoista, kylistä ja kaupungeista muodostuva maisemakokonaisuus on kuin satukirjasta. Lumihuippuiset vuoret ja kristallinkirkkaat järvet tekevät Sveitsistä henkeäsalpaavan kauniin maan. Maa tunnetaankin upean luontonsa lisäksi ulkoilmaelämästä, suklaasta, kelloista ja aikaansaavista ihmisistään.

Sveitsissä on neljä virallista kieltä: saksa, ranska, retoromaani ja italia. Suurin osa vaihto-oppilaista sijoittuu saksankielisiin perheisiin, mutta saksaa koulussa oppineet huomaavat pian, että sveitsinsaksan ääntämys ja osin myös oikeinkirjoitus poikkeaa varsin paljon ns. yläsaksasta.  Saksankieliselle alueelle lähteviltä odotetaan saksan kielen taitoa, ja ranskankieliselle alueelle vaaditaan vähintään kahden vuoden ranskan kielen opinnot.

Lue lisää vaihtarielämästä Sveitsissä Ellan blogista:

Sveitsi6

Koulut ja opiskelu

Sveitsiläinen opetusjärjestelmä on laadultaan maailmanluokkaa, ja sveitsiläiset oppilaat ovatkin tyypillisesti hyvin motivoituneita ja aktiivisia. Myös ulkomaalaisten opiskelijoiden odotetaan ottavan koulunkäynti tosissaan. Sveitsiin lähteviltä vaihto-oppilailta vaaditaan hyviä arvosanoja ja korkeaa motivaatiota. Kurssien suhteen ei käytännössä ole valinnaisuutta. Sveitsissä ei käytetä koulupukuja.

Tavallisesti koulupäiväalkaa kahdeksan maissa ja päättyy noin kuudelta. Keskiviikkoisin päivät loppuvat jo iltapäivällä. Kouluissa on joitain pakollisia aineita, kuten kansalliset ja ulkomaiset kielet, matematiikka, luonnontieteet, humanismi, yhteiskuntatiede ja kuvataide/musiikki.

Sveitsi7

Isäntäperheet ja yhteisöt

Tulet todennäköisesti asumaan saksankielisellä esikaupunkialueella, mutta jotkut oppilaat sijoitetaan myös maaseutu- tai kaupunkialueille. Sveitsiläiset perheet voivat olla hyvin erilaisia, mutta useimmat ovat kovia työskentelemään ja säästeleväisiä, yhden tai kahden lapsen kanssa. Monissa perheissä on eläimiä, kissa tai koira. Viikonloppuisin käydään usein sukulaisilla kylässä.

Sveitsi3

Ruokakulttuuri

Terveelliset ateriat ovat tärkeitä sveitsiläisille ja sen keittiö on ranskalaisen ja saksalaisen vuoristokeittiön liitos. Yksi suosituimmista annoksista on fondue, eli sulatettua juustoa valkoviinillä, jota syödään leipäkuutioiden kanssa. Rosti eli rapea, paistettu ja silputtu peruna on sveitsiläis-saksalainen kansallisannos. Sveitsiläistä suklaata pidetään herkullisena ympäri maailmaa.

×

 

Hei!

Laita meille viestiä niin vastaamme sinulle aukioloaikojemme (ma-pe 9-16) puitteissa mahdollisimman pian. Terveisin Suomen AFS

×