Puola on Itä-Euroopassa ns. “Euroopan sydämessä” sijaitseva maa, jossa asustaa n. 38,2 miljoonaa asukasta. Sen virallinen kieli on puola. Puola tunnetaan pitkästä ja vaikeasta historiastaan, mutta myös kauniista historiallisista nähtävyyksistään.

Puolassa voi kokea lomarannat Itämerellä, kuin myös laskettelun vuoristokylä Zakopanessa. Upea luonto yhdistyy värikkääseen historiaan, minkä osoituksena Puolasta löytyy 14 UNESCO:n maailmanperintökohdetta. Suurin osa Puolaa kuuluu Pohjois-Euroopan alankoalueeseen ja kumpuilevaa alankoa halkovat suuret joet. Hienoja maisemia on matalalla, hiekkaisella Itämeren rannalla. Hiekkadyynit ja kynnäkset muodostavat kauniin merenrantamaiseman.

Puolalaiset ovat melko yhtenäinen kansa ja rakastavat leivonnaisia, joten kahviloita onkin melkein joka kadunkulmassa. Puolalaisista leivonnaisista ehdottomia maistettavia ovat ainakin tumman mausteiset piparkakut eli piernikit. Ruokakulttuuriin kannattaa tutustua rohkeasti. Mainitsemisen arvoinen on myös  ‘drugie sniadanie’ eli “toinen aamiainen”, jonka vaihto-oppilaat syövät usein koulussa – kukapa ei haluaisi nauttia toista aamiaista!

 

Puola3

Koulu ja opiskelu

Koulutuksella ja opiskelulla on Puolassa pitkät perinteet, ja maa oli ensimmäinen maailmassa, johon perustettiin opetusministeriö. Puolassa koulua on muokattu eurooppalaisempaan suuntaan ja se on hyvin samanlainen kuin muissakin maissa. Koulussa ollaan 7-13 vuotiaana, jonka jälkeen jatketaan erilaisiin jatko-opiskelupaikkoihin.  Maan koulut ovat yleensä julkisia ja ilmaisia.

Puola2

Isäntäperheet ja yhteisöt

Perheet kokoontuvat yleensä sunnuntaisin lounaalle sukulaistensa kanssa. Puola on katolilainen maa ja he ovat yleensä hyvin uskonnollisia. Puolalaiset nuoret ovat myös melko itsenäisiä. Perhesuhteet ovat puolalaisille yleisesti tärkeitä. Heidät tunnetaan huumorintajuisena ja hyväsydämisenä kansana.  90 % puolalaisista kuuluu roomalaiskatolilaiseen uskontoon. Perheillä on usein lemmikkejä kotonaan.

Puola1

Ruokakulttuuri

Puolalainen ruoka on tyypillisesti varsin raskasta ja lihapainotteista. Maan ruokakulttuurin ehkä tunnetuin ruoka ovat pierogit, eli dumplingien tapaiset täytetyt keitinpiiraat. Muita suosikkeja ovat erilaiset keitot, leivitetyt pihvit ja perunat. Leipää tarjoillaan lähes jokaisen aterian kanssa, ja ihmiset ostavat usein tuoretta leipää päivittäin paikallisilta leipomoilta. Maaseutualueella suuri osa tuoreista vihanneksista saattaa tulla perheen puutarhasta. Puolassa pääsee myös nauttimaan monista herkullisista jälkiruoista, kuten unikonsiemenkakusta ja juustokakusta.

Katso kuvia Puolan AFS:n instasta!

×

 

Hei!

Laita meille viestiä niin vastaamme sinulle aukioloaikojemme (ma-pe 9-16) puitteissa mahdollisimman pian. Terveisin Suomen AFS

×