Lähes kaikki suomalaiset ovat vierailleet Ruotsissa ja jokaisella on jonkinlainen käsitys maasta – mutta vain harva meistä on päässyt toden teolla tutustumaan rakkaaseen naapuriimme ja ruotsalaiseen kulttuuriin.

Ruotsin kuningaskunta on pinta-alaltaan Euroopan viidenneksi suurin maa. Etelässä ja rannikolla vallitsee lämminkesäinen mannereurooppalainen ilmasto ja pohjoisessa lähes arktinen mannerilmasto. Vaihto-oppilaat sijoittuvat eri puolille Ruotsia.

Ruotsi on Euroopan Unionin jäsen, mutta valuuttana se käyttää edelleen kruunua. Maahanmuuton ansiosta Ruotsi on hyvin monikulttuurinen maa, sillä sen asukkaista noin 20%:lla on juuret Ruotsin ulkopuolella. Ruotsin lisäksi maassa on viisi virallista vähemmistökieltä, jotka ovat suomi, meänkieli, saame, romani ja jiddis. Ruotsiin voit hyvin lähteä vaihto-oppilaaksi kouluruotsin pohjalta.

Ihmiset ja yhteisö

Ruotsissa kaupungit ovat väkirikkaita ja moderneja, ne säilyttävät silti vanhan hurmansa keskiaikaisten katujen ja arkkitehtuurin takia. Kunnioitus lasten ja aikuisten välillä opitaan jo lapsena. Ruotsalaiset arvostavat vapautta ja vastuuvelvollisuutta, joten muista vastuusi kotona ja koulussa. Kotiaskareet jaetaan usein perheen kesken, etenkin pienissä taloissa.

Koulu

Ruotsissa koulu alkaa elokuun keskivaiheessa ja loppuu kesäkuun puolessa välissä. Koulu alkaa yleensä 8.00 ja loppuu 15-16.00. Lukujärjestyksesi määritellään kiinnostuksen kohteidesi mukaan. Ruotsalaiset koulut tarjoavat monenlaisia aineita, mutta tiede ja humanismi ovat ensisijaisia monille. Ei väliä mihin keskityt eniten, mutta muista valita ainakin ruotsi, englanti ja matematiikka.

Ruoka

Yleiset ruotsalaiset ateriat koostuvat perunoista, juustosta, merenelävistä, lihasta, tuoreista kasviksista, salaatista ja voileivistä. Lihapullat, puolukat ja savustettu lohi ovat myös yleisiä herkkuruokia.

Katso lisää kuvia Ruotsin AFS:n instasta!