years-experience access-alumni-network airfare airport-pick-up assistance-with-application-process community-service-placement continuous-support cultural-trips domestic-transport emergency-support field-trips global-competence-certificate grade-transcripts host-family-placement housing individual-contact-person internship-placement language-instruction meals medical-insurance orientations-during-your-time-abroad other pre-departure-orientation product-materials re-entry-orientation school-dipolma school-materials school-placement school-transport school-uniform stipend teaching-materials vaccinations visa-and-passport-fees visa-application-assistance world-wide-presence

Kiehtoisiko elämän mullistava vuosi Costa Ricassa: uusia ystäviä, upea luonto ja espanjan kieli samassa paketissa!

Costa Rica sijaitsee Keski-Amerikassa Tyynen valtameren ja Karibianmeren välissä. Pikkuruinen maa tarjoaa isoja elämyksiä: vehreitä sademetsiä, villiä viidakkoa, mahtavia tulivuoria sekä upeita rantoja surffailuun ja snorklailuun. Costa Rica on suojellut pinta-alastaan suuremman osan kuin mikään valtio. Ei siis ihme, että saatat törmätä siellä harvinaisiin lintu- ja apinalajeihin.

Costa Rica on saanut mainetta turvallisena lintukotona, jolla on pitkät demokraattiset perinteet. Rauhanomaisuudesta kertoo se, ettei maalla ei ole edes armeijaa. Costa Rica on puhtaan elämän – pura vida – paikka, jossa eletään täyttä elämää lähellä luontoa.

Lue lisää vaihtovuodesta Costa Ricassa

Vaihto-ohjelmaan sisältyy

 • Lennot edestakaisin
 • Isäntäperhe
 • Koulupaikka
 • Oma yhdyshenkilö kohdemaassa
 • Kattava sairaus- ja tapaturmavakuutus
 • 24/7 Hätäpäivystys
 • Koulukyydit
 • Apu hakuprosessissa
 • Viisumimaksu ja apu viisumin anomisessa
 • Lähtöorientaatioleiri
 • Orientaatioleirit vaihtovuoden aikana
 • Paluuorientaatioleiri
Costa Rica opiskelijat

Millaista on opiskella Costa Ricassa?

Costa Rica panostaa vahvasti koulutukseen. Maa on yksi kaikille avoimen koulujärjestelmän edelläkävijöistä Latinalaisessa Amerikassa. 

Costa Rican kouluvuosi kestää helmikuun puolivälistä joulukuun puoliväliin. Lukuvuosi on jaettu kolmeen osaan, joista jokaiseen sisältyy lomajakso: kesäloma (joulukuun puolivälistä helmikuun puoliväliin, 2 kuukautta), pääsiäisloma (maalis- tai huhtikuussa, 1 viikko) ja välikausiloma (heinäkuun alussa, 2 viikkoa). 

Costa Rican koulutusjärjestelmässä on useita tasoja: esikoulu, peruskoulu (luokat 1–6), lukio (luokat 7–11 tai 7–12) ja yliopisto (jatkokoulutus).

Lukio on jaettu kahteen osaan: yleiseen (7–9) ja monimuotoiseen (10–11 tai 10–12). Yleinen peruskoulu tulee yleensä suorittaa 15-vuotiaana. Koulujen opintosisältö voi vaihdella tarjonnaltaan varsinkin ns. akateemisissa ja ns. ammatillisissa kouluissa.

Akateemisiin kouluihin kuuluvat luokat 10 ja 11. Niissä opiskellaan matematiikkaa, luonnontieteitä (fysiikkaa, kemiaa ja biologiaa), historiaa, yhteiskuntaoppia, espanjaa, englantia sekä mahdollisia täydentäviä aineita (esim. urheilua, musiikkia ja tietojenkäsittelyä).

Ammatillisiin kouluihin kuuluvat luokat 1012. Niissä opiskellaan kaikkia akateeminen opetussuunnitelman mukaisia aineita sekä annetaan lisäksi tietyn alan erityiskoulutusta. Kouluittain vaihtelevia erikoisaloja ovat mm. matkailu, elektroniikka, kirjanpito, mekaniikka, maatalous ja asiakaspalvelu. Näissä kouluissa on pidemmät oppitunnit, ja koulutus kestää vuoden kauemmin (12. luokka), mutta oppilas saa kaksoistutkinnon (akateeminen + ammatillinen).

AFS:n vaihto-oppilas ei yleensä voi valita akateemisen tai ammatillisen koulun välillä, koska oppilaitostyyppi määräytyy asuinalueella sijaitsevien koulujen mukaan (joissakin kaupungeissa saattaa olla vain yksi oppilaitos).

SH-sykliin (SH=Southern Hemisphere eli lähtö kevättalvella) hakeutuneet AFS:n vaihto-oppilaat voidaan ilmoittaa 9., 10. tai 11. luokalle. NH-sykliin (NH=Northern Hemisphere eli lähtö syksyllä) eli (keskellä lukuvuotta saapuvat AFS:n oppilaat aloittavat opiskelunsa yleensä 9. tai 10. luokalla. Jokaisella koululla on valtuudet päättää, mille tasolle AFS:n oppilas on mahdollista ilmoittaa. Useimmiten nuori opiskelee ikänsä perusteella määräytyvällä, lähimmällä saatavilla olevalla tasolla. 

Costa Rican kouluissa kaikilla saman ryhmän oppilailla on samat oppitunnit ja lukujärjestys. Ammatillisten koulujen AFS:n oppilailla saattaa joskus olla mahdollisuus valita oma erityisalansa.

Costa Rica zipline

Costa Ricaan vaihtoon: hyvä tietää

Koska Costa Rica on espanjankielinen maa, vaihto-oppilaan tulisi osata espanjaa jonkin verran, vähintään A1-tasoisesti. Niille vaihto-oppilaille, joilla on ruokarajoituksia (etenkin vegaanit), allergioita tai kotieläimiin liittyviä pelkoja (erityisesti koirat) voi olla hieman hankalampaa löytää isäntäperhettä Costa Ricassa.

AFS toimii vapaaehtoisten voimin

AFS:llä isäntäperheet ovat vapaaehtoisesti mukana mahdollistamassa kulttuurienvälisiä kohtaamisia ja toivottamassa sinut tervetulleeksi perheeseensä. Korvauksia ei perheille makseta. Tämä takaa sen, että isäntäperheet haluavat aidosti tutustua sinuun ja ovat kiinnostuneita kotimaastasi. Perheet toimivat erinomaisina arjen opettajina, jotka perehdyttävät sinut oman kulttuurinsa saloihin.

Miksi vaihtoon Costa Ricaan

5 syytä lähteä vaihtoon Costa Ricaan

 1. Happy Planet Indeksin -mukaan maailman ykkösmaa 
 2. Avoimet, ystävälliset ja vieraanvaraiset ihmiset 
 3. Uskomattoman monipuolinen luonto
 4. Espanjankielinen ympäristö
 5. Mahdollisuus kokea unohtumattomia seikkailuja

Pyydä lisätietoa Costa Rican vaihto-ohjelmasta

Pyydä lisätietoa