years-experience access-alumni-network airfare airport-pick-up assistance-with-application-process community-service-placement continuous-support cultural-trips domestic-transport emergency-support field-trips global-competence-certificate grade-transcripts host-family-placement housing individual-contact-person internship-placement language-instruction meals medical-insurance orientations-during-your-time-abroad other pre-departure-orientation product-materials re-entry-orientation school-dipolma school-materials school-placement school-transport school-uniform stipend teaching-materials vaccinations visa-and-passport-fees visa-application-assistance world-wide-presence

Hertzlich Willkommen – Saksa toivottaa sinut sydämellisesti tervetulleeksi! Saksa on Euroopan sydämessä sijaitseva yli 83 miljoonan asukkaan valtio. Vankasta taloudestaan tunnetussa Saksassa on 16 osavaltiota, jotka eroavat toisistaan melkoisesti. Maisemat vaihtelevat pohjoisen merenrantanäkymistä keskiosan kumpuileviin viininviljelyalueisiin ja etelän idyllisiin alppiseutuihin. Saksa on yksi AFS:n yli 20 Euroopan kohdemaista yhdessä Itävallan, Sveitsin, Belgian, Ranskan, Alankomaiden ja muiden maiden kanssa. 

Huomaathan, että Saksaan voi lähteä vaihtoon myös keväällä 2025! Tämä pätee myös AFS:n muihin kevätohjelmiin Argentiinassa, Chilessä, Uruguayssa, Japanissa ja Italiassa.

Vaihto-ohjelmaan sisältyy

 • Lennot edestakaisin
 • Isäntäperhe
 • Koulupaikka
 • Oma yhdyshenkilö kohdemaassa
 • Kattava sairaus- ja tapaturmavakuutus
 • 24/7 Hätäpäivystys
 • Koulukyydit
 • Apu hakuprosessissa
 • Viisumimaksu ja apu viisumin anomisessa
 • Lähtöorientaatioleiri
 • Orientaatioleirit vaihtovuoden aikana
 • Paluuorientaatioleiri
Vaihto-oppilaana Saksassa

Millaista on opiskella Saksassa?

Vaihto Saksassa on erinomainen mahdollisuus kokea jotain täysin uutta. Vaihto-oppilas sukeltaa syvälle Saksan kulttuuriin. Hän on osa paikallista perhettä ja pääsee tutustumaan saksalaisiin tapoihin, perinteisiin ja maan kieleen. Kuten muissakin AFS:n kohdemaissa koulu valitaan nuorelle isäntäperheen asuinpaikan mukaan. Se voi olla joko yksityinen tai julkinen, riippuen siitä, missä perhe asuu ja missä koulussa perheen muut lapset käyvät.

Koska Saksa on jaettu 16 osavaltioon (Bundesländer) myös koulunkäynti vaihtelee riippuen siitä, missä osavaltiossa vaihto-oppilas asuu. Koulun alkamis- ja päättymisaika vaihtelee osavaltioittain ja vuosittain. Koulu alkaa aikaisimmillaan jo elokuun alussa, myöhäisimmillään taas syyskuun puolivälissä. Kouluvuosi päättyy joissakin osavaltioissa kesäkuun puolivälissä, joissakin taas vasta heinäkuun lopussa.

Miksi Saksaan vaihtoon?

AFS-oppilaat valitsivat Saksan vaihtokohteekseen mm. seuraavista syistä:

“Halusin haastaa itseäni ja oppia uuden kielen.”

“Olin kiinnostunut saksalaisesta kulttuurista ja halusin päästä tutustumaan siihen paremmin.”

“Olin opiskellut saksaa jo koulussa ja halusin parantaa kielitaitoa.”

“Halusin päästä kokemaan millaista on elää toisessa maassa ja toisessa kulttuurissa uuden kielen ja ihmisten kanssa.”

“Suomi ja Saksa maina eivät ole täydet vastakohdat, joten Saksaan lähteminen tuntui jotenkin turvalliselta.”

Tämän lisäksi Saksassa kiinnostaa sen sijainti Euroopan sydämessä, 9 naapurimaan ympäröimänä sekä maan vahvat perinteet. 

Vaihtoon voi lähteä aikaisintaan peruskoulun jälkeen. Vaihdon alkaessa oppilas voi olla enintään 18 vuotta 6 kuukautta vanha. Suosittelemme aloittamaan haun noin vuotta ennen suunniteltua vaihtoon lähtöä.

AFS-toimistoon kannattaa kuitenkin olla yhteydessä jo mahdollisimman aikaisin, jotta vaihdon sopivasta ajankohdasta voidaan yhdessä keskustella.

Oppilaiden kokemuksia Saksasta

Saksassa vaihdossa olleet oppilaat ovat jakaneet kokemuksiaan AFS:n Instagramin Takeovereissa. Löydät nämä Instagramin kohokohdista.

Tämän lisäksi AFS-oppilaat kertovat kokemuksistaan myös vaihtoinfo-webinaareissa. Pääset ilmoittautumaan webinaariin tämän linkin kautta. 

Saksaan vaihtoon _

AFS on Suomen vanhin vaihto-oppilasjärjestö, jolla on yli 75 vuoden kokemus oppilasvaihtojen järjestämisestä. Ohjelmat ovat koulutussisällöiltään arvostettuja sekä huolellisesti suunniteltuja kansainvälisiä kokemuksia ja tarjoavat nuorille hauskoja, opettavaisia ja usein myös elämää mullistavia hetkiä. Järjestön taloudellisesti vakaa toiminta yhdessä kattavan kansainvälisen sidosryhmäverkoston kanssa, 24h päivystyksiä myöten, takaavat nuorille parhaat mahdolliset lähtökohdat ja tuen vaihtokokemuksen aikana.

Koska AFS on vapaaehtoistoimintaan perustuva voittoa tavoittelematon järjestö myös AFS:n isäntäperheet ovat vapaaehtoisia, eikä heille makseta palkkaa. Suomalaisen vaihto-oppilaan äidin sanoin “minun mielestä on parempi ettei perheelle makseta, sillä en olisi halunnut lähettää omaa tytärtä perheeseen, joka olisi voinut ottaa hänet kotiinsa rahan takia.” Isäntäperheiden lisäksi vaihto-oppilaiden arjessa ovat vahvasti läsnä myös paikallinen AFS-toimisto sekä kohdemaan paikalliset vapaaehtoiset. He järjestävät nuorille leirejä, ohjelmaa ja retkiä, sekä vaihtavat kuukausittain kuulumisia nuorten kanssa.

Miten hakea Saksaan vaihtoon?

Ota yhteyttä

Oletko kiinnostunut AFS-vaihdosta ja haluat lisätietoa tai sinulla on kysyttävää? Jätä yhteystietosi ja otamme sinuun yhteyttä. Tämä ei sido sinua mihinkään.

Pyydä lisätietoa

Täytä hakemus

Oletko jo valmis hakemaan? Hakemuksen täyttäminen ei sido sinua vielä mihinkään. Paikat täytetään hakujärjestyksessä, joten hakea voi niin kauan kun paikkoja riittää.

Hae vaihtoon
×

 

Hei!

Laita meille viestiä niin vastaamme sinulle aukioloaikojemme (ma-pe 9-16) puitteissa mahdollisimman pian. Terveisin Suomen AFS

×