Vaikka rajat ovat pandemian takia monin paikoin yhä kiinni ja osa maista vielä lock down -tilassa, nuorten unelmat ja kansainvälistyminen eivät odota. Meiltä AFS:läisiltä kysytään usein jatkuuko vaihto-oppilastoiminta, ja onko tullut paljon peruutuksia. 

Kyllä, ohjelmat jatkuvat ja peruutuksia ei ole tullut koronan takia kuin kourallinen.

Rajoitusten takia on vielä niukkuutta tarjolla

Suurin syy vaihto-oppilasvolyymin supistumiseen on se, että joihinkin maihin ei vielä yksinkertaisesti pääse. Esimerkiksi USA, Aasia ja Latinalainen Amerikka ovat koronan suhteen eri tilanteessa kuin paljolti avautunut Eurooppa. Nuoret eivät pääse lähtemään, sillä kaikkiin maihin viisumeja ei vielä myönnetä tai koulut eivät pysty ottamaan vaihto-oppilaita. Sydämessäni läikähtää yhden Yhdysvaltoihin alun perin valituksi tulleen tytön sanat viime viikolta: “Laittakaa mut mihin maahan vain, kunhan pääsen lähtemään”. Saimme hänet onneksi vuodeksi Sveitsiin.

 

Vaihtoon voi lähteä tänä vuonna myös virtuaalisesti

Emme toivo, että Suomessa tai missään muussakaan maassa osa nuorista joutuisi luopumaan kenties jo vuosien ajan mielessä olleesta unelmasta lähteä vaihtoon. Koska se on koronan seurauksena monelle haastavampaa, AFS on lanseerannut 100% online vaihto-ohjelman. Se on suunnattu erityisesti  14-17 -vuotiaille, ja ohjelman sisältöä on suunniteltu yhdessä mm. USA:n parhaimmistoon kuuluvien yliopistojen eli University of Pennsylvanian ja Purduen kanssa.

Viisi viikkoa kestävässä Global You Adventurer -ohjelmassa opiskellaan yksin ja yhdessä muiden eri puolilta maailmaa olevien nuorten kanssa niitä taitoja, jotka kehittyisivät myös ulkomailla vieraassa kulttuurissa, perheessä ja koulussa. Taitoja, jotka ovat keskeisiä hyvän elämän ja työelämässäkin menestymisen kannalta. Itsensä ymmärtäminen, resilienssi, uteliaisuuden harjoittelu, empatia & kuuntelu, konfliktien kohtaaminen, polarisoituneet yhteiskunnat, kansainvälistymistaidot ja vastuun ottaminen … äärimmäisen tärkeitä taitoja, joita voi harjoittaa tässä ohjelmassa.

Viiden viikon ohjelma ei luonnollisestikaan korvaa puolen vuoden tai vuoden kokemusta uudessa kulttuurissa, mutta se on toivottavasti hyvä alku. Ohjelmassa tutustuu muihin nuoriin, joihin voi varmasti pitää yhteyttä myöhemminkin. Ohjelma parhaimmillaan antaa kipinän kansainvälistymiseen jatkossakin. Jos ohjelman käytyään haluaa myös perinteiseen vaihtoon on oikeutettu alennukseen vaihto-oppilasmaksusta.

Kansainvälistymistaidot ovat 2020-luvun työelämä- ja kansalaistaitoja 

AFS selvitti pari vuotta sitten https://afs.org/alumnireport/#afs-nav-summary, mikä rooli vaihto-oppilasvuodella on ollut vaihdossa olleiden ihmisten uraan ja elämään. Tutkimuksessa haastateltiin 10,500 alumnia ympäri maailman. Heistä*)

  • 90% kertoo yhteistyö- ja kommunikointitaitojensa kehittyneen  
  • 87 % koki, että vaihto-oppilaana oleminen on tehnyt heistä globaaleja maailmankansalaisia
  • 79 % on edennyt urallaan merkittävästi eteenpäin, 20% on ylemmissä johtotehtävissä
  • 84 % kertoi, että vaihto-oppilasaika on edesauttanut sopeutumisessa erilaisiin työyhteisöihin
  • 60 % kertoi, että he ovat osallistuneet vaihto-oppilaana olemisen jälkeen vapaaehtoistyöhön esim. nuorten ja urheilun parissa tai koulussa.

*) haastatelluista 67% oli alle 40-vuotiaita

Ilmoittautuminen ja lisätietoja ohjelmasta löytyy täältä: https://www.afs.fi/global-you-adventurer/

 

Syksyn 2021 vaihto-oppilasohjelmiin voi myös hakea normaalisti. Tietoa maista ja ohjelmista löytyy nettisivuiltamme www.afs.fi/vaihto-oppilaaksi.

 

Anja Kahri

Toiminnanjohtaja

AFS Intercultural Programs Finland ry

×

 

Hei!

Laita meille viestiä niin vastaamme sinulle aukioloaikojemme (ma-pe 9-16) puitteissa mahdollisimman pian. Terveisin Suomen AFS

×