Kriisi on mahdollisuus muutokseen. Meidän roolimme on mahdollistaa entistä useamman nuoren kasvaminen globaaliksi maailmankansalaiseksi. 

 

Korona-pandemia muutti meidän kaikkien elämän maaliskuussa 2020. Se paljon puhuttu “Uusi normaali” alkaa näin heinäkuussa olla jo ihan normaalia eikä enää niin uutta.

Ihminen tottuu näköjään vaikka mihin: uuteen työergonomiaan keittiön pöydän äärellä ja loputtomiin zoom-kokouksiin, tylsäksi käyneestä lounasruokailusta puhumattakaan. Pikkuhiljaa alkaneet ystävien tapaamiset ovat aina olleet iloisia kohtaamisia, mutta niiden arvostus on noussut aivan uusiin sfääreihin. On paljon syytä kiitollisuuteen.

Kansainvälisen vaihto-oppilasjärjestön juuri valittuna Suomen johtajana olen korona-aikana saanut paitsi tarttua härkää sarvista myös pohtia verkostomme mission ja sen toiminnan tulevaisuutta. Miten voimme toteuttaa missiotamme – World peace through intercultural learning – kun matkustamista on rajoitettu ja rajoitukset jatkuvat vielä pitkään.  

World peace, maailmanrauha – miten uskomattoman tärkeä ja silti suhteellisen vähän huomiota viime aikoina saanut asia. Ilmastonmuutos, rasismi, pandemia,… miten ihmiskunta ratkoo nämä haasteet ja varmistaa hyvän elämän ja maailmanrauhan? Tänään, huomenna ja myöhemmin?

Se, että yhä useampi nuori saa opetella ja kasvaa globaaliksi maailmankansalaiseksi, on aivan keskeistä – jopa ihmiskunnan tulevaisuuden kannalta. 

Harvardin yliopiston professori Fernando M. Reimers on kirjoittanut mahtavan kirjan Educating Students to Improve the World. Se on kirja siitä, miten auttaa nuoria löytämään oma roolinsa, itsensä ja paikkansa maailmassa. Hänen ratkaisunsa on pitkälti koulujärjestelmän uudistamisessa siten, että kaikista oppilaista voisi kasvaa globaaleja maailmankansalaisia. Aikuisia, joilla on kyvykkyys toimia sekä paikallisessa että kansainvälisessä kontekstissa. Aikuisia, joiden on mahdollista löytää oma tärkeä paikkansa aktiivisena toimijana. 

Reimersin mukaan aktiivisella maailmankansalaisilla on kolme tärkeää kykyä. Ne eivät ainakaan kaikille ole luontaisia, mutta niitä on mahdollista oppia:

Fokuksessa “me” – ei “minä” 

Meillä kaikilla on vastuu toisistamme ja maailmastamme. Globaaleilla maailmankansalaisilla on kyky empatiaan, joka on kaikkein paras keino saada maailmassa hyvää aikaan. Tämä porukka ymmärtää, että “me” on merkittävästi enemmän ja parempi kuin “minä”.

Arvostetaan erilaisuutta 

Maailmassa on paljon enemmän ihmisiä yhdistäviä kuin erottavia asioita. Globaalit maailmankansalaiset osaavat hyödyntää erilaisuutta ja tehdä yhteistyötä muiden kanssa, vaikka kulttuurisia eroavaisuuksia olisi kuinka paljon tahansa.

Joustavuus

Pandemia tuo epävarmuutta arkeemme ja tulevaisuuden suunnitteluun. Globaaleilla maailmankansalaisilta löytyy joustavuutta, jota tarvitaan kun joskus monimutkaisiakin asioita pitää tarkastella eri näkökulmista, epävarmuuksia sietää ja silti kyetä tekemään meitä eteenpäin vieviä päätöksiä.

Näinä aikoina maailma tarvitsee enemmän kuin koskaan juuri näitä taitoja. Pidetään yhdessä huoli, että nuorillamme on mahdollisuus niitä myös opetella.

Reimersin kirja on ladattavissa ilmaiseksi täältä

 

Anja Kahri

Toiminnanjohtaja, AFS Suomi ry

8.7.2020

Lue lisää AFS:n missiosta

 

×

 

Hei!

Laita meille viestiä niin vastaamme sinulle aukioloaikojemme (ma-pe 9-16) puitteissa mahdollisimman pian. Terveisin Suomen AFS

×