Ensimmäiset vaihto-oppilaat saapuvat Suomeen perjantaina 14.8. Odottaako oppilasta karanteeni ennen koulun aloitusta? Miten varmistetaan, että oppilas saapuu Suomeen terveenä?

Näihin ja moniin muihin kysymyksiin löydät vastauksen alta.

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Mistä tiedän, että AFS-oppilas saapuu terveenä, ilman koronatartuntaa?

Ymmärrämme, että tämä huolestuttaa. AFS:n tärkein prioriteetti on osallistujiemme turvallisuus: kaikki AFS-oppilaat noudattavat kotimaansa matkustusohjeita sekä Suomessa vallitsevia määräyksiä ja suosituksia. Suomen sisällä isäntäperheensä luo matkustaville oppilaille jaamme kasvomaskeja matkaa varten.

Olemme pyytäneet, että oppilaat käyvät koronatestissä vähän ennen Suomeen matkustamista ja tuovat negatiivisen testituloksen mukanaan.

Vaaditaanko oppilaalta kahden viikon karanteeni ennen koulun aloitusta?

Ajantasaiset ohjeet löytyvät https://thl.fi/fi/ ja https://www.raja.fi/koronainfo .

Vaikka oppilaan kotimaasta tulevilta ei vaadittaisi karanteenia, jotkut koulut saattavat edellyttää, että oppilas aloittaa koulun vasta kahden viikon päästä Suomeen saapumisesta. Isäntäperheen on hyvä sopia koulun aloittamisesta tarkemmin suoraan rehtorin tai yhdysopettajan kanssa.

Miten voin olla varma, että AFS tukee minua ja perhettäni näissä monimutkaisissa olosuhteissa?

Luotamme kykyymme hoitaa monimutkaisia ja haastavia tilanteita. Meillä on yli 70 vuoden kokemus, jonka varrelle mahtuu esimerkiksi vaihto-oppilaiden evakuointi Japanista vuoden 2011 maanjäristyksen jälkeen, Venezuelasta ja Egyptistä poliittisten kriisien aikana, sekä H1N1- ja SARS-epidemioiden aikoina. Nykyisen pandemian aikana evakuoimme yli 6000 AFS-oppilasta yli 90 maasta nopeasti ja turvallisesti. Toki toivomme, että vaihto-ohjelmat saavat jatkua häiriöttä ja tällaisiin toimenpiteisiin ei olisi tarvetta.

Mitä jos tulee uusi aalto?

Maailmanlaajuisena verkostona AFS arvioi aktiivisesti maakohtaisia olosuhteita ja jatkaa tätä arviointia koko ohjelman ajan. Tilanteen muuttuessa arvioimme, kuinka hyvin AFS pystyy jatkamaan oppilaiden tukemista ja onko oppilaan turvallisuuden kannalta parasta, että ohjelma jatkuu.

Entä jos muutan mieleni isäntäperheeksi ryhtymisestä tai perheeni olosuhteet muuttuvat?

Koska pandemia kehittyy ja tilanne muuttuu päivä päivältä, ymmärrämme että on vaikeaa sitoutua tai että olosuhteesi saattavat muuttua. Pandemiasta riippumattakin elämäntilanteet voivat vaihdella. Näissä tilanteissa on paras olla yhteydessä vapaaehtoiseen yhdyshenkilöön ja AFS-toimistoon. Löydetään ratkaisut yhdessä. Mikäli tarve tulee, AFS huolehtii uuden isäntäperheen etsimisestä.

Olemme isäntäperheisiin säännöllisesti yhteydessä ja tiedotamme ajankohtaisista asioista ja mahdollisista muutoksista. Samaan aikaan pyydämme, että olette meihin yhteydessä, kun teillä on kysymyksiä tai huolia – haluamme ylläpitää avointa keskustelua kanssanne.

Koska oppilaani saapuu?

Vaihto-oppilaasi ohjelman aloituspäivämäärä riippuu tilanteesta Suomessa ja oppilaan kotimaassa. Syksyn ensimmäiset oppilaat saapuvat Suomeen Euroopan alueelta 14.8. Suurin osa oppilaista saapuu 18.9. On kuitenkin mahdollista, että joidenkin oppilaiden saapuminen viivästyy, jos viranomaismääräykset jommassa kummassa päässä estävät kansainvälistä liikkuvutta, isäntäperhettä ei löydy ajoissa tai oleskeluluvan saamisessa kestää odotettua kauemmin.

Voit olla yhteydessä meihin omasta tilanteestasi. Ilmoitamme jokaiselle perheelle etukäteen heidän oppilaansa tarkan saapumispäivämäärän heti, kun se on tiedossa.

Osa 18.9. saapuvista nuorista odottaa vielä isäntäperhetietojaan. Tutustu oppilaisiin ja ilmoittaudu isäntäperheeksi!

Näillä näkymin meille on tulossa noin 40 oppilasta kevätlukukaudeksi, ja heille etsitään isäntäperheet syksyn aikana. Voit ilmoittatua näillekin oppilaille isäntäperheeksi jo nyt.

 

En näe kysymystäni tällä sivulla. Keneen voin olla yhteydessä?

Susanna Taskinen
ohjelmapäällikkö
044 739 3606
[email protected]

Eeva Link
ohjelmakoordinaattori
040 455 7039
[email protected]

 

 

×

 

Hei!

Laita meille viestiä niin vastaamme sinulle aukioloaikojemme (ma-pe 9-16) puitteissa mahdollisimman pian. Terveisin Suomen AFS

×