Maailmanlaajuisen kulttuurivaihdon jatkaminen on entistäkin tärkeämpää epävarmoina aikoina. 

Tämän tiedotteen loppupäästä löydät kysymyksiä ja vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.

Suurkiitos kaikille perheille, jotka ovat avoimia ja kiinnostuneita toimimaan isäntäperheenä ympäri maailmaa tuleville AFS-oppilaille, ja edistämään AFS:n missiota pandemiakriisin keskelläkin. 

Kun päätätte toimia isäntäperheenä, AFS-vapaaehtoiset ja henkilökunta ovat tukenanne koko prosessin ajan – valmisteluista alkaen, isäntäperhekokemuksen aikana sekä sen jälkeen. Suomeen tulossa oleviin vaihto-oppilaisiin voit tutustua täällä.

Suomen AFS:llä toteuttaa vaihto-ohjelmia lukuvuonna 2020-21, turvallisuus edellä.

Seuraamme kaikissa AFS-maissa tiiviisti viranomaisten ja hallituksen suosituksia ja määräyksiä, ja arvioimme säännöllisesti, milloin ja miten ohjelmat on mahdollista toteuttaa turvallisesti. Osa ohjelmista saattaa alkaa viiveellä tai niihin voi tulla muutoksia. 

Vaihto-oppilaiden turvallisuus on ensisijainen ohjelman aloittamisen arviointiperuste. Vaihto-ohjelmat käynnistyvät, kun sen katsotaan olevan turvallista ja kansainvälinen matkustaminen on mahdollista. 

Analysoimme parhaillaan jokaisen AFS-maan tilannetta ja mahdollisuutta toteuttaa vuoden 2020 vaihto-oppilasohjelma. Emme voi tarkasti ennakoida kaikkea mitä tapahtuu ennen ohjelmien alkamista, mutta lupaamme olla ketteriä ja joustavia sekä reagoida nopeasti olosuhteiden muuttuessa.

Suunnittelemme ohjelmia turvallisuus edellä, mahdollisimman vähin häiriöin.

Maailmanlaajuisena verkostona AFS arvioi aktiivisesti maakohtaisia olosuhteita. Suunnitellut ohjelmien aloituspäivät saattavat vaihdella elokuusta joulukuuhun 2020, ja matkustaminen tapahtuu vain, kun se on mahdollista ja turvallista. Valitettavasti kaikki AFS-maat eivät pysty ottamaan vastaan tai lähettämään oppilaita. Jos suunnitelmiin tulee muutoksia muuttuvien olosuhteiden vuoksi, olemme yhteydessä heti kun mahdollista.

Haluamme ylläpitää keskusteluyhteyttä isäntäperheiden kanssa. Jos sinulla on isäntäperheenä toimimiseen liittyviä kysymyksiä tai huolia, olkaa yhteydessä meihin ja keskustellaan niistä yhdessä.

Voit luottaa AFS:aan

Kun toimit isäntäperheenä AFS-oppilaalle, tukenasi on vahva verkosto ihmisiä, jotka ovat kokeneita myös kriisien hoitamisessa. Apunasi on koulutettujen ja omistautuneiden vapaaehtoisten muodostama paikallisyhdistys sekä  toimistollamme työskentelevä ammattitaitoinen henkilökunta.

Seuraamme tarkasti viranomaisten terveys- ja matkustussuosituksia. AFS seuraa ja arvioi tarkkojen kriteerien avulla, missä ja milloin ohjelmien käynnistäminen on mahdollista. Kaikki AFS-oppilaat tulevat noudattamaan oman maansa matkustusohjeita sekä isäntämaan rajoituksia ja määräyksiä. Saat oman AFS-oppilaasi saapumisen ajankohdasta tarkempaa tietoa heti kun tiedämme lisää.

Usein kysyttyjä kysymyksiä

 

Mistä tiedän, että AFS-oppilas saapuu terveenä, ilman koronatartuntaa?

Ymmärrämme, että tämä huolestuttaa. AFS:n tärkein prioriteetti on oppilaiden ja isäntäperheiden turvallisuus: kaikki AFS-oppilaat noudattavat kotimaansa matkustusohjeita sekä Suomessa vallitsevia määräyksiä ja suosituksia. Olemme sitoutuneita tiedottamaan teitä tekemistämme päätöksistä ja turvallisuteen liittyvistä käytännöistä.

AFS seuraa tarkasti viranomaisten terveys- ja matkustussuosituksia, koulujen tilannetta sekä muita tekijöitä varmistaakseen, että AFS:n tuki ja palvelut voidaan varmistaa. AFS:llä on käytössään kriteerit, joiden avulla arvioidaan missä ja milloin on mahdollista jatkaa koordinoitua ohjelmien toteutusta.

Miten voin olla varma, että AFS tukee minua ja perhettäni näissä monimutkaisissa olosuhteissa?

Luotamme kykyymme hoitaa monimutkaisia ja haastavia tilanteita. Meillä on yli 70 vuoden kokemus, jonka varrelle mahtuu esimerkiksi  vaihto-oppilaiden evakuointi Japanista vuoden 2011 maanjäristyksen jälkeen, Venezuelasta ja Egyptistä poliittisten kriisien aikana, sekä H1N1- ja SARS-epidemioiden aikoina. Nykyisen pandemian aikana evakuoimme yli 6000 AFS-oppilasta yli 90 maasta nopeasti ja turvallisesti.

Mitä jos tulee uusi aalto?

Maailmanlaajuisena verkostona AFS arvioi aktiivisesti maakohtaisia olosuhteita ja jatkaa tätä arviointia koko ohjelman ajan. Siinä tapauksessa, että tulisi toinen aalto, arvioimme, kuinka hyvin AFS pystyy jatkamaan oppilaiden tukemista, ja onko oppilaan turvallisuuden kannalta parasta, että ohjelma jatkuu.

Entä jos muutan mieleni isäntäperheeksi ryhtymisestä tai perheeni olosuhteet muuttuvat?

Koska pandemia kehittyy ja tilanne muuttuu päivä päivältä, ymmärrämme että on vaikeaa sitoutua ja että olosuhteesi saattavat muuttua. Olemme säännöllisesti yhteydessä teihin ja tiedotamme teitä AFS:n käytännöistä ja päätöksistä, jotka tuovat lisää varmuutta ja selkeyttä siihen miten ohjelmat toteutuvat. Samaan aikaan pyydämme, että olette meihin yhteydessä, kun teillä on kysymyksiä tai huolia – olemme sitoutuneita pitämään yllä avointa keskustelua kanssanne.

Koska oppilaani saapuu?

Samalla kun suunnittelemme tulevaa, olemme sitoutuneet käynnistämään ohjelmat vasta kun se on turvallista ja mahdollista. Tämä tarkoittaa, että vaihto-oppilaasi ohjelman aloituspäivämäärä riippuu tilanteesta Suomessa ja oppilaan kotimaassa. Osa ohjelmista käynnistyy elo- syyskuussa. Näillä näkymin myös kevätlukukaudella on mahdollista ryhtyä isäntäperheeksi.

Voit olla yhteydessä meihin omasta tilanteestasi. Ilmoitamme jokaiselle perheelle etukäteen heidän oppilaansa tarkan saapumispäivämäärän heti, kun se on tiedossa.

En näe kysymystäni tällä sivulla. Keneen voin olla yhteydessä?

 

Susanna Taskinen
ohjelmapäällikkö
044 739 3606
[email protected]

Eeva Link
ohjelmakoordinaattori
040 455 7039
[email protected]

 

 

×

 

Hei!

Laita meille viestiä niin vastaamme sinulle aukioloaikojemme (ma-pe 9-16) puitteissa mahdollisimman pian. Terveisin Suomen AFS

×