EK, useat matkailualan yritykset ja järjestöt ottivat tällä viikolla voimakkaasti kantaa Suomen hallituksen linjauksiin ja erityisesti STM:n esitykseen rajaturvallisuudesta.  Me Suomen AFS:ssä jaamme kannanoton sisällön ja matkailualan huolen, vaikka emme olekaan varsinaisesti matkailualan toimija. 

Maailma ja myös Suomi tarvitsevat tukea ja myönteistä asennetta kansainvälistymiseen erityisesti nyt.

Vastuullisuus on meille Suomen AFS:ssä paitsi nuorten ja kaikkien sidosryhmien turvallisuudesta huolehtimista, myös sen varmistamista, että Suomi pysyy jatkossakin kansainvälisenä. Vaihto-oppilasjärjestöillä on keskeinen rooli Suomen ja suomalaisten kansainvälistäjänä. Kansainvälisyystaidot ovat myös työelämätaitoja!

Vaikeina aikoina on entistäkin tärkeämpää pitää kiinni perusarvoista, kuten empatiasta ja ihmisyydestä, vaikka vapaan liikkumisen pitääkin olla paikoin rajoitettua. Empatia ja eri kulttuurien arvostaminen ovat viime kädessä portti maailmanrauhaan. Myös isot globaalit haasteet kuten ilmastonmuutos, ratkaistaan kansainvälisellä yhteistyöllä nuortemme voimin. Haasteet voitetaan solidaarisuudella, ei rasismilla tai omaan kuplaan käpertymisellä. Ei-suomalaiset ovat kanssakulkijoitamme, eivät vihollisia.

Kansainvälisyys ja nuorten unelmat eivät odota

STM:n esityksessä rajapolitiikan epäselvyys on uhka paitsi monille liiketoiminnoille, myös Suomen kansainvälistymiselle ja kansainväliselle yhteistyölle. Pieni ja kaukainen Suomi ei yksin pärjää, vaan tarvitsemme ehdottomasti toimivia kv-yhteyksiä. Siihen kuuluu myös mahdollisuus ja oikeus matkustaa ja opiskella muualla kuin kotimaassa. Terveysturvallisuus on Suomen AFS:ssä kaikkein tärkeintä. Viruksen kanssa on opittu elämään.

Kun muu Eurooppa avaa, on Suomen EU-maana avattava terveysturvallisesti samassa tahdissa. Ei ole perusteltua syytä, etteikö näin tehtäisi.

Suomen AFS:n toiminnan keskiössä on oppilasliikkuvuus. Teemme sen vastuullisesti, koordinoimme sitä kansainvälisen verkostomme kanssa riskit tunnistaen ja ne minimoiden, yli 70 vuoden kokemuksella. Suomi on hyvin toimiva yhteistyökumppani, ja ydinliiketoiminnan estäminen alkaa olla osaamisemme aliarviointia. On voitava myös luottaa siihen, että osaamme kaikki pelata yhteisillä eurooppalaisilla pelisäännöillä.

Rokotuskattavuus nousee päivä päivältä ja tilanne silloin normalisoituu. Suomen AFS ja moni muu toimii useiden yhteistyökumppaneiden kanssa, ja meidän on pystyttävä ennakoimaan ja suunnittelemaan yhdessä. Nyt eletään edelleen epätietoisuudessa, mikä tarpeettomasti vaikeuttaa sekä vaihto-oppilaiden ja heidän perheiden suunnitelmia että laajan vapaaehtoisverkoston ja henkilöstömme työtä.

Myös me toivomme Suomen hallitukselta ripeitä toimenpiteitä ja annamme täyden tuen EK:n, matkailu- ja ravitsemusalan yritysten, liittojen ja järjestöjen vetoomukselle.

Helsingissä 3.6.2021

AFS Intercultural Programs Finland ry
Anni Siltanen / hallituksen puheenjohtaja
Anja Kahri / toiminnanjohtaja

×

 

Hei!

Laita meille viestiä niin vastaamme sinulle aukioloaikojemme (ma-pe 9-16) puitteissa mahdollisimman pian. Terveisin Suomen AFS

×