Viime lokakuussa nuijittu strategia on tehnyt AFS:n viestinnästä entistä kantaaottavampaa. Puheenjohtaja Anni Siltanen bloggaa, miten poliittisesti sitoutumaton järjestö voi ja haluaa ottaa kantaa sekä vaikuttaa arvojensa mukaisiin asioihin.

AFS:n aiempaa vahvemmin yhteiskunnallisesti kantaaottava viestintä herätti kesällä keskustelua vapaaehtoisten keskuudessa.

Puheenjohtajana seurasin tuota keskustelua kiinnostuneena; minusta on hienoa, että AFS:ssa kannustamme jäsenistöämme pohtimaan omaa suhtautumistaan vaikkapa ilmastonmuutokseen, lentämiseen tai kansalaisaktivismiin. Kaikkien ei tarvitse ajatella asioista samalla tavalla, mutta meille kaikille AFS:n perusarvot toivottavasti tukevat tarkastelemaan erilaisia mielipiteitä myös erilaisten silmälasien läpi.

Syksyllä 2018 Suomen AFS:n hallitus esitteli yhdistyksen vuosikokouksessa uuden strategian, jonka jäsenistö hyväksyi vilkkaan keskustelun jälkeen varsin yksimielisesti.

27.10.2018 hyväksytty strategia

Strategian keskiössä ovat Suomen AFS:n perusarvot: monimuotoisuus, yhdenvertaisuus, vapaaehtoisuus, yhteisöllisyys ja uteliaisuus.

Strategiaan pohjautuvien toimenpiteiden avulla haluamme kannustaa jokaista AFS:laista kasvamaan aktiiviseksi maailmankansalaiseksi. Sellaiseksi tyypiksi, jolla on paljon sanottavaa ja vahva missio tehdä maailmasta parempi paikka. AFS:ssa se voi tarkoittaa vaikkapa kodin tarjoamista vaihto-oppilaalle, paikallisyhdistyksessä toimimista tai kouluvierailujen tekemistä, mutta laajemmassa mittakaavassa esimerkiksi tyttöjen koulutuksen edistämistä kehitysmaissa tai ilmastonmuutosta hidastavien toimenpiteiden kehittämistä.

AFS on poliittisesti sitoutumaton, eli emme tee puoluepolitiikkaa. Yhtä kaikki olemme ehdottomasti ylpeitä kaikista niistä AFS:laisista, joille AFS on antanut alkusysäyksen ja rohkeutta vaikuttaa meille kaikille tärkeisiin asioihin. Heitä on maailmalla paljon.

Ja entäpä sitten se ilmastonmuutos, joka ilmiönä puhututti muun muassa eurooppalaisen kattojärjestömme EFIL:n yleiskokouksessa kesäkuussa ja meillä sosiaalisessa mediassa heinäkuussa? Emme AFS:ssa toistaiseksi ole muodostaneet virallista kantaa siitä, millaisiin toimenpiteisiin haluamme maailmanlaajuisesti lähteä. On kuitenkin tunnistettava ja tunnustettava, että ilmastonmuutos on yksi aikamme suurimmista haasteista ja AFS:n nykyisessä toimintaympäristössä sellainen muutostekijä, johon meidän on pakko suhtautua vakavasti.

Meidän ydintoimintomme on vaihto-oppilasvuosi, joka yleensä toteutuu lentämällä. Lentämisestä syntyvät päästöt kuormittavat maapalloa. Sveitsi on jo näyttänyt esimerkkiä tänä syksynä, kun Norjaan ja Ruotsiin vuosivaihtoon lähteneet oppilaat matkustivat kohdemaahansa junalla.

AFS:n toiminta-ajatus kuitenkin pohjautuu niin vahvasti kulttuurienväliseen ymmärtämykseen joka saavutetaan uuteen kulttuuriin sulautumalla, että haluamme edelleen kannustaa nuoria avartamaan maailmankuvaansa kulttuurivaihdon keinoin. Hallituskollega Riikka Uljas-Bärman kirjoitti aiheesta keväällä 2019.

Kansainvälisten hallitusten kokouksia pidetään jo aktiivisesti Skypessä ja esimerkiksi EFIL:n hallituksessa olemme aktiivisesti pohtineet hallituksen ja johtajiston lentojen kompensointia. Itse koen voivani johtaa parhaiten esimerkillä.

Teidät kaikki haluaisin haastaa pohtimaan omaa AFS:laisyyttänne myös isompien yhteiskunnallisten asioiden kautta. Jos on valmis avaamaan sydämensä ja kotinsa toiselle kulttuurille ja rohkeasti hyppäämään tuntemattomaan, voisi hyvinkin olla valmis pohtimaan, mihin kaikkeen muuhun AFS:sta tuttua uteliaisuutta ja yhteisöllisyyttä voisi hyödyntää.

Iloa syksyn löytöretkille!

Jos haluaisit hyödyntää omaa osaamistasi ja päästä vaikuttamaan meille kaikille rakkaan järjestön tulevaisuuteen Suomen AFS:n hallituksessa tai jäit muuten pohtimaan vaikuttamista, olethan yhteydessä. Jutellaan lisää.
Anni Siltanen
Suomen AFS:n puheenjohtaja

[email protected]

 

×

 

Hei!

Laita meille viestiä niin vastaamme sinulle aukioloaikojemme (ma-pe 9-16) puitteissa mahdollisimman pian. Terveisin Suomen AFS

×