Hallituskauden 2018-2019 alusta Suomen AFS:n hallitus haluaa avata hallitustyöskentelyä, päätöksentekoa ja kansainvälisyyskasvatuskenttää liikuttavia taustatekijöitä kaikille avoimessa blogissa. Blogisarjan avaa puheenjohtaja.

 

Aloitin Suomen AFS:n hallituksen puheenjohtajana reilut kolme vuotta sitten, maaliskuussa 2015, kun Tuusulan vuosikokous valitsi minut hallitukseen ja hallitus sitten puheenjohtajaksi. Puheenjohtajuus oli minulle pitkäaikainen tavoite, ja olen halunnut hoitaa tehtävää niin hyvin kuin suinkin mahdollista. Kolmen vuoden ajan olen saanut paitsi johtaa erittäin omistautunutta hallitusta ja vapaaehtoisjoukkoa, myös todistaa suurempaa toimintaympäristön mullistusta kuin ikinä olisin osannut kuvitella.

Suomen AFS on liikuttanut nuorisoa ja tehnyt monipuolista kansainvälisyyskasvatustyötä 70 vuoden ajan. Alkuaikoina vaihto-oppilaat matkasivat merten taakse laivalla, itse lensin Saksaan vuonna 1998. Paras ystäväni vietti omaa vaihtarivuottaan samaan aikaan Pariisissa, ja paperille kirjoitettuja kirjeitä kertyi vuoden aikana yli sata. Vuoden 2018 lähtijät painiskelevat ihan toisenlaisen todellisuuden kanssa: somessa koko maailma on koko ajan läsnä ja toiseen kotimaahan juurtuminen varmasti hyvin erilaista kuin parikymmentä vuotta sitten. Kansainvälisyys on suomalaisten arjessa entistä enemmän läsnä, arki on nopeatempoisempaa ja vuosi ulkomailla selvästi konsepti, jolle AFS:nkin tulee jatkossa löytää vaihtoehtoja. Toimintaympäristöömme kohdistuu myös suuria ulkoisia haasteita: Suomen AFS:n toiminta on verottajan silmissä ollut vuodesta 2016 alv-velvollista toimintaa. Se on vapaaehtoisjärjestön toiminnan kannalta asia, johon hallitus koettaa parhaansa mukaan vaikuttaa. Olisi tärkeää, että AFS:n toiminta on mahdollisimman monen ulottuvilla.

AFS:n arvopohja ei kuitenkaan ole vuosien saatteessa muuttunut; uskomme edelleen vahvasti kansainvälisyyskokemuksen vaikuttavan monen nuoren ja isäntäperheen elämään käänteentekevästi.

Maailmasta tulee vähän parempi paikka, kun on nähnyt elämää oman kotipaikan ulkopuolella ja toisen ihmisen silmälasien kautta.

Oikeudenmukaisemman maailman rakentaminen ja aktiivisen kansalaisuuden tukeminen on yksi AFS:n ydintavoitteista, nyt ja tulevaisuudessa. Uskomme, että tätä viestiä viedään vapaaehtoisvoimin jatkossakin.

Haluamme juhlia AFS:n 70-vuotista taivalta kahden päivän juhlallisuuksin lokakuussa. Toivomme AFS:n viestin tavoittavan myös uusia yhteistyökumppaneita ja järjestämme mm. tätä ajatusta tukevan juhlaseminaarin Helsingissä 26.10. Juhlapuhujia etsiessäni yllätyin erityisen iloisesti yhdestä asiasta: AFS-tausta on monelle niin iso ja tärkeä juttu, ettei kukaan ollenkaan pohtinut osallistumistaan. Moni koki AFS:n antaneen valtavan suuria valmiuksia elämään ja uralle. Niin minäkin.

Ollaan siis yhdessä ylpeitä 70-vuotiaasta AFS:sta ja sen toiminnan mahdollistavasta vapaaehtoisverkostosta! Juhlissa nähdään!

Anni Siltanen
Suomen AFS:n puheenjohtaja

[email protected]

 

×

 

Hei!

Laita meille viestiä niin vastaamme sinulle aukioloaikojemme (ma-pe 9-16) puitteissa mahdollisimman pian. Terveisin Suomen AFS

×