Hallituskauden 2018-2019 alusta Suomen AFS:n hallitus haluaa avata hallitustyöskentelyä, päätöksentekoa ja kansainvälisyyskasvatuskenttää liikuttavia taustatekijöitä kaikille avoimessa blogissa. Tällä kertaa äänessä varapuheenjohtaja.

 

Kansainvälisyyskokemus luo tulevaisuuden mahdollisuuksia

 

”Matkailu avartaa”, sanotaan. Kulttuuriin syvällisesti tutustuminen vie kuitenkin aikaa enemmän, kuin parin viikon pakettilomamatka etelään. Parissa viikossa ihastutaan ruokaan, taiteeseen, kieleen ja muihin pinnalta näkyviin kulttuurin ilmenemismuotoihin.

Vie kuitenkin aikansa ymmärtää kulttuuria syvällisemmin, kuten ymmärtää ydinarvoja, asenteita tai sukupuolirooleja ja aikakäsitystä.

Kulttuuria kokonaisuutena kuvataan useasti myös jäävuorena: pinnalle näkyy vain vähän, mutta pinnan alle kätkeytyy paljon enemmän – itseasiassa, suurin osa kulttuuria. Pinnan alle näkeminen vaatii omatoimisen matkan.

Olen itse aloittanut yhden tuollaisen matkan 15 vuotta sitten lähtiessäni Australiaan AFS:n kautta vaihtarivuottani viettämään. Voisin sanoa, että parasta vaihtovuodessani oli peseytyminen sademetsässä vesiputouksen alla hikisen patikoinnin jälkeen, koalan eukalyptuksen tuoksuisen turkin rapsutus tai makuupussissa nukkuminen taivaan alla ihaillen itselleni vieraita tähtikuvioita. Oma ymmärrykseni vaihtovuoden merkityksestä, ja sitä myöden parhaista asioista, on tullut voimakkaimpana vasta vaihtovuoden jälkeen.

Vasta palattuani Suomeen prosessoin syvemmin kaikkea oppimaani ja kokemaani. Totesin, että vuosi on tehnyt minusta mm. itseohjautuvan, aloitteellisen ja rohkean vuorovaikuttajan.

Opin kulttuuritietoiseksi, aktiiviseksi oman itseni kehittäjäksi. Nämä opit taskussa elämä on tuonut minulle välipysäkkien kautta mahdollisuuden toimia Suomen AFS:n varapuheenjohtajana, tulin valituksi positioon tämän vuoden maaliskuussa.

Kansainvälisyyskokemukset kasvattavat yksilön 2000-luvun ydintaitoja, kuten vuorovaikutustaitoja, itsensä johtamiskykyä, henkilökohtaista ja sosiaalista vastuuta sekä ongelmanratkaisutaitoja. Näitä taitoja tarvitaan myös tulevaisuuden työelämässä. AFS on mukana vaihtareidensa oppimismatkalla, tarjoten vaihtoa ennen, aikana ja jälkeen työkaluja oman kokemuksen ymmärtämiseen. Tämän omatoimisen matkan aikana kehittyvät myös juuri ne taidot, joita tulevaisuuden työhaastattelussa rekrytoija arvostaa. Siinä missä kulttuurivaihto on huikea reissu uusien ruokien, musiikin, kielen ja taiteen ääreen, on se myös sijoitus omaan tulevaisuuteen ja osaamiseen. Kansainvälisyyskokemus luo tulevaisuuden mahdollisuuksia.

Paras oppini maailmalta ei ollutkaan sirkushuvit ja sademetsät, vaan matkan myötä syntyneet opit, itsetutkiskelumatkat ja mahdollisuudet, joista saan tänäkin päivänä AFS:n varapuheenjohtajana nauttia.

IISA MATTILA
HALLITUKSEN VARAPUHEENJOHTAJA

[email protected]

×

 

Hei!

Laita meille viestiä niin vastaamme sinulle aukioloaikojemme (ma-pe 9-16) puitteissa mahdollisimman pian. Terveisin Suomen AFS

×