Vuonna 1948 ensimmäiset vaihto-oppilaat maailmalle lähettänyt AFS Suomi vietti 75-vuotisjuhliaan viime vuonna. Juhlavuoden kruunasi marraskuussa järjestetty AFS:n Syyskohtaaminen, jonka myötä Helsingin Kalasatamaan kokoontui runsaslukuinen edustus Suomen AFS:n yhteisöstä, sisältäen niin isäntäperheitä, vapaaehtoisia, entisiä vaihto-oppilaita kuin myös AFS:n toimiston ja hallituksen väen.

Päivä piti sisällään niin koulutusta, juhlapuheita, erilaisia kilpailuita kuin myös muita lämpimiä kohtaamisia. Tilaisuudessa kuultiin niin Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Anders Adlercreutzin keynote-puhe, kuin myös Suomen kansainvälistyminen ei odota! -juhlapaneeli. Juhlapaneelissa keskustelemassa olivat Anders Adlercreutz, Suomi-Amerikka Yhdistysten Liiton puheenjohtaja Lena Grenat, UPM Fibresin Vice President of Stakeholder Relations Kati Kaskeala, entinen vaihto-oppilas Matteus Viitanen sekä AFS Suomen toiminnanjohtaja Anja Kahri.


AFS Internationalin pääjohtaja Daniel Obst välitti tervehdyksensä ja onnittelunsa 75-vuotiaalle AFS Suomelle allaolevalla videolla.

 Puheenjohtajan terveiset

75 vuotta on kunnioitettava ikä, kun puhutaan vapaaehtoisuuteen pohjautuvasta yhteisötoiminnasta. Maailma on muuttunut merkittävästi vuodesta 1948, mutta läpi erilaisten aikakausien AFS on onnistunut tehtävässään kasvattamaan kansainvälisiä ja erilaisuutta ymmärtäviä nuoria.

Vaikka maailma muuttuu, on yksi asia pysynyt samana läpi historian eli nuorten tahto ja halu päästä näkemään maailmaa ja saada uusia kokemuksia. Maailma on digitalisaation myötä pienempi, mutta mikään ei korvaa ihmisten välistä kasvokkain tapahtuvaa vuorovaikutusta.

Kokemalla, haistamalla ja maistamalla on paljon helpompi ymmärtää ihmisten erilaisuutta. Kun ymmärtää miten toinen ajattelee, maailmankuva avartuu ja on valmiimpi vastaanottamaan itselle entuudestaan vieraita, outojakin tapoja ja ajatuksia. Jaettuani huoneen yhdysvaltaltalaisen AFS-sisareni kanssa vuoden ajan, ymmärrys toisen kulttuurin tavasta tehdä asioita muutti minua ihmisenä – kohti suvaitsevampaa ja “vau, näinkin voi tehdä asioita” mallista havainnollistavaa nuoren ihmisen kasvupolkua.

“AFS vaihto-oppilaista kasvaa kansainvälisiä ja rohkeita nuoria, jotka vastaanottavat tulevaisuuden haasteet valmiuksilla ja toleranssilla joista voimme olla ylpeitä.”

AFS Suomen toiminta rakentuu vapaaehtoisten, raudanlujan ammattitaidon omaavan toimiston kuin pätevän hallituksen varaan. Erilaisista rooleista huolimatta teemme kaikki työtä, jonka tarkoituksena on tuottaa nuorille mahdollisuus kasvaa ja kehittyä ihmisinä kansainvälisesti. Olemme osaltamme toteuttamassa sitä, että AFS vaihto-oppilaista ja -perheistä kasvaa kansainvälisiä ja rohkeita nuoria, jotka vastaanottavat tulevaisuuden haasteet valmiuksilla ja toleranssilla joista voimme olla ylpeitä.

Vaikka toimintamme keskiössä on uusien ja kansainvälisten kokemusten mahdollistaminen nuorille, tarjoaa AFS silti kaikenikäisille kokea maailmaa konkreettisesti. Olemme onnistuneet tarjoamaan jäsenillemme mahdollisuuden olla mukana monin eri tavoin. Toiminnassamme mukana olevat tuottavat merkityksellisyyttä, ja saavat siitä kaksin verroin takaisin myös itsekin. Monelle mukana olevalle tämä on elämäntyyli.

Nämä olivat AFS:n ensimmäiset 75 vuotta, joista kiitän jokaista toiminnassa mukana ollutta, ja nostan maljan AFS:n seuraavalle 75 vuodelle.
– Petra Mengelt, hallituksen puheenjohtaja, AFS Intercultural Programs Finland ry.


×

 

Hei!

Laita meille viestiä niin vastaamme sinulle aukioloaikojemme (ma-pe 9-16) puitteissa mahdollisimman pian. Terveisin Suomen AFS

×