Vuosi on taas kulunut ja tänäkin vuonna haluamme muistaa koko Suomen laajuisen vapaaehtoisverkostomme aktiivisia toimijoita ja hengenluojia. Marraskuussa järjestetyssä syyskohtaamisessa palkittiin vuoden 2023 vapaaehtoiset seuraavissa kategorioissa: Vuoden vapaaehtoinen, vuoden nuori vapaaehtoinen, vuoden isäntäperhe ja vuoden paikallisyhdistys. Tässä lyhyt kuvaus heistä. Onnea voittajille!

Vuoden vapaaehtoinen – Niina Mattila

Tämän vuoden vapaaehtoinen on pitkän linjan vapaaehtoinen. Niina oli itse vaihto-oppilaana 2005 Uudessa-Seelannissa, minkä jälkeen hän aloitti vapaaehtoisena ja on toiminut paikallisyhdistysaktiivina vuodesta 2006 asti. Niina on ollut suunnittelemassa ja toteuttamassa paikallisyhdistystoimintaa Oulun paikallisyhdistyksessä ja toiminut leirin ohjaajana, kotihaastattelijana, hakemusten lukijana ja yhdyshenkilönä. 

Tällä hetkellä hän toimii Oulun paikallisyhdistyksessä sihteerinä ja on ollut mukana vaihto-oppilaiden Lapin matkoilla. Kaikessa toiminnassaan Niina on sitoutunut ja osoittanut toimivansa AFS:n mission mukaisesti. Hän on periksiantamaton, yhteistyökykyinen, sanavalmis ja tavoitteiden eteen työskentelevä vapaaehtoinen, joka pyrkii aina siihen, että AFS:n toiminta olisi laadukkaasti suunniteltua ja toteutettua vaikka kysymys olisi pienestäkin tapahtumasta.

Vuoden nuori vapaaehtoinen – Petra Peltonen

Petra aloitti vapaaehtoisena palattuaan omalta vaihto-oppilas vuodelta Japanista vuonna 2000. Hän toimi useilla leireillä leirin vetäjänä, teki hakijahaastatteluja, toimi paikallisyhdistyksessä aktiivina, suunnitellen ja toteuttaen eri toimintoja Petra paikallisyhdistyksessä. Petra kertoi lähteville vaihto-oppilaille omasta vaihtokokemuksestaan ja tuki Suomessa olevia oppilaita heidän vaihtokokemuksensa aikana. Hän on toiminut myös kahtena vuotena yhdyshenkilönä. 

Tämä vuoden nuori vapaaehtoinen on ollut viemässä tärkeitä arvoja eteenpäin omalla esimerkillään. Hän on puhunut kestävän kehityksen puolesta ja halunnut kehittää Suomen AFS:n toimintaa muun muassa uudistamalla leirimateriaaleja. Hän on vapaaehtoistyössään näyttänyt, kuinka vaikeitakin tilanteita voi kohdata jokaisen näkemystä kunnioittaen. Petra toimii erinomaisena esimerkkinä uusien vapaaehtoisten perehdyttämisessä. 

Vuoden isäntäperhe – Minttu & Antti Auvinen

Tämän vuoden isäntäperhe on avannut kotinsa ja sydämensä usealle oppilaalle ympäri maailmaa. Heillä on aito halu ja kiinnostus kohdata jokainen nuori omana itsenään. Auvisen perhe tukee ja auttaa, kannustaa ja välittää! Tämän lisäksi he kasvattavat näistä nuorista maailman kansalaisia. He ovat kiinnostuneita nuorten kulttuureista, kodeista, perheistä ja elämistä. Heillä on AFS:n muotoinen sydän täynnä kultaa ja he ovat olleet 24 kertaa valmiita jakamaan sitä näille nuorille. Moni ei pysty siihen mitä he ovat tehneet ja haluamme todella kiittää heitä heidän panoksestaan näiden nuorten ja heidän perheidensä hyväksi. 

Tänä kesänä Minttu oli myös Suomen televisiossa kertomassa kokemuksistaan isäntäperheenä ja toi täten AFS:n kaiken kansan tietoisuuteen. Hän varmasti vaikutti myös siihen, että Suomesta löydettiin tänä syksynä kaikille tänne haluaville vaihto-oppilaille isäntäperheet.

Vuoden paikallisyhdistys – Etelä-Pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaan paikallisyhdistys on isännöinyt vuosittain useita vaihto-oppilaita ja osallistunut aktiivisesti isäntäperheiden hankintaan. Tänä vuonna paikallisyhdistyksellä on 18 vaihto-oppilasta alueella, jossa asuu 190 495 ihmistä. Ottamalla ison määrän vaihto-oppilaita, tämä paikallisyhdistys on ollut mukana kasvattamassa Suomeen tulevien vaihto-oppilaiden määrää ja vaikuttanut toiminnallaan AFS:n tietoisuuden leviämiseen. 

Etelä-Pohjanmaan paikallisyhdistys on tuonut alueensa eri kulttuureita tunnetuksi. He ovat hankkineet isäntäperheitä, yhteistyökouluja sekä yhdyshenkilöitä vaihto-oppilaille ja täten kasvattaneet paikallisyhdistyksensä jäsenmäärää. He ovat tehneet lehtihaastatteluja paikallisiin lehtiin sekä pitäneet koulutuksia mm. koko Suomen muille isäntäperheille kommunikaation merkityksestä isäntäperheiden ja vaihto-oppilaiden välillä. Koulujen myötä kansainvälisyys on välittynyt myös moniin yhteisön jäseniin, jotka eivät muutoin ole mukana AFS:n toiminnassa.

Olemme erittäin iloisia siitä, että Etelä-Pohjanmaan paikallisyhdistys kehittää toimintaansa jatkuvasti. Heillä on toimiva struktuuri ja jaetut roolit, jotka hoidetaan mallikkaasti. Tiimi on luotettava ja tukee erinomaisella tavalla alueen isäntäperheitä, vaihto-oppilaita ja vapaaehtoisia. 

Iso kiitos

kaikille vuonna 2023 Suomessa toimineille vapaaehtoisille joka puolella Suomea. Kuten aina sanomme – ilman teitä, ei olisi meitä – ja myös tämän vuoksi koemme tärkeäksi muistaa yllämainittua edistyksellistä toimintaa, mitä tapahtuu joka päivä myös näiden voittajien ulkopuolella. Ihan jokainen vapaaehtoinen on meille tärkeä.

Mikäli sinulle ei olisi vielä AFS:n vapaaehtoistoiminta tuttua tai et tiedä miten pääset mukaan oman alueesi vapaaehtoiseksi niin lue lisää täältä tai ole meihin yhteydessä [email protected].

×

 

Hei!

Laita meille viestiä niin vastaamme sinulle aukioloaikojemme (ma-pe 9-16) puitteissa mahdollisimman pian. Terveisin Suomen AFS

×