KIITOS JA NÄHDÄÄN – A BIENTOT – A PROSSIMA VOLTA – TILL WE MEET AGAIN

Koulujen loppumisen ajankohta herkistää meistä useimmat. Kun oma lapsi tai muu läheinen valmistuu tai ainakin kirmaa kesälaitumille, yksi kausi on jälleen päättynyt. Edessä on ansaittu loma niin nuorille kuin koulujen koko henkilökunnalle, kunnes uusi kausi alkaa.

Me Suomen AFS:llä elämme vahvasti koulujen aikataulujen mukana. Vaihto-oppilasohjelmat ovat kouluohjelmia, vaikka vaihto-kokemukseen kuuluu toki muutakin. Ensi lauantaina yli 100 Suomessa olevaa AFS-vaihto-oppilasta osallistuu koulunsa päättäjäisiin ja sulkee Suomen koulunsa oven viimeisen kerran. Paluu kotimaahan on 14.6, jolloin isäntäperheet ja nuoret jättävät kaihoisat hyvästit. Voi tätä tulevaa tunteiden vuoristorataa!

Syksyllä Suomeen palaa nuoria repussaan sinne kerättyjä supervoimia.

Kotimaahansa palaa kesällä satoja suomalaisia vaihto-oppilailta eri puolilta maailmaa repussaan sinne kerättyjä supervoimia kuten itsetuntemusta, erilaisuuden ymmärtämistä, kielitaitoa, resilienssiä ja avoimuutta. Elo-syyskuussa noin 100-AFS nuorta lähtee vuorostaan omalle seikkailulleen. Vanhemmat ja koulut elävät tässäkin mukana: kaivaten, kannustaen ja vuoden kuluttua lämpimästi vastaan ottaen. Nessuja tarvitaan taas.

Mikään yllä olevista ei tapahtuisi ilman isäntäperheitä, AFS-vapaaehtoisia tai kouluja, tai AFS:n toimiston osaavaa ja ammattimaista henkilökuntaa. Se on minulle suuren kiitollisuuden aihe, ja tämä aika vuodesta on tärkeä hetki osoittaa kiitos heille, joille se kuuluu.

AFS vapaaehtoisten työ on toimintamme tuki ja selkäranka. 

AFS:n vapaaehtoiset toimivat vaihto-oppilaiden ja isäntäperheiden tukena aina hakuprosessista valintaan, tukihenkilönä toimimisesta leirien vetämiseen. Monet AFS vapaaehtoiset ovat myös isäntäperheitä. Suomessa on satoja vapaaehtoisa Hangosta Kittilään, ja maailmalla heitä on yhteensä noin 30.000. Vapaaehtoiset haluavat pyyteettömästi olla varmistamassa, että joka vuosi maailmaan tulee lisää uusia aktiivisia globaaleja muutoksentekijöitä, vaihto-kokemuksen läpikäyneitä AFS-vaihtareita. Kiitos AFS-vapaaehtoinen, että olet tänäkin vuonna antanut aikaasi.

Isäntäperheet ovat ottaneet pyyteettömästi omaan perheeseen siskon, veljen, tyttären tai pojan. 

Sydämellinen kiitokseni menee niille sadoille suomalaisille perheille, jotka ovat avanneet kotinsa ulkomaalaiselle nuorelle tänäkin vuonna. On kuskattu treeneihin, laitettu ruokaa, löhöilty sohvalla, käyty avannossa, katsottu tv:tä, pelattu lautapelejä, kinasteltu kotitöistä ja joskus huomiostakin. On liimattu lappuja huonekaluihin suomenkielisin tekstein, on käytetty Googlen kääntäjää. On itketty, naurettu, suututtu, sovittu… on eletty arkea. Kiitos AFS-isäntäperheet kaikesta. Olette vaikuttaneet yhden nuoren elämään ja hänen tuleviin yhteisöihinsä hänen loppuelämänsä ajaksi.

Maine on vahva: suomalainen koulu on paras. 

Lämmin kiitos kuuluu myös Suomen koulujen rehtoreille ja opettajille, jotka vuodesta toiseen näkevät vaivaa sen eteen, että tänäkin vuonna monen nuoren ja perheen unelma kansainvälistymisestä toteutui. Ilman teitä AFS-vaihto-ohjelmia ei olisi. Suomi on aina ollut ja yhä on äärettömän suosittu kohde ulkomaalaisille vaihto-oppilaille: maine maailman parhaista ja koulutetuimmista opettajistamme ja hyvistä kouluista on vahva, ja se kiirii täällä olleiden nuorten mukana heidän kotimaihinsa: suomalainen koulu on paras. Kiitos erinomaisesta yhteistyöstä jokaiseen Suomen AFS-kouluun rehtorille, opettajille, koulun henkilökunnalle.

Annetaan kaipauksen ja liikutuksen kyyneleen vierähtää poskelle tänäkin kesänä – se on osoitus siitä, että asia on merkityksellinen ja kiitollisuuden arvoinen.

Anja Kahri
Toiminnanjohtaja
AFS Intercultural Programs Finland ry

 

×

 

Hei!

Laita meille viestiä niin vastaamme sinulle aukioloaikojemme (ma-pe 9-16) puitteissa mahdollisimman pian. Terveisin Suomen AFS

×