Vapaaehtoistyö tekee hyvää

Vapaaehtoistoiminta luo hyvää mieltä. Oman ajan antaminen asialle, jota pitää itse merkityksellisenä, lisää useiden tutkimustenkin mukaan ihmisen hyvinvointia ja onnellisuutta. Vapaaehtoistyössä verkottuu ja usein ystävystyykin samanhenkisten ihmisten kanssa. 

Maailmassa tapahtuu myös synkkiä asioita kuten juuri nyt: korona-pandemia, sota Euroopassa, ilmastonmuutos … Monelle vapaaehtoistyö on keino helpottaa maailmantuskaa kun kokee, että tekee jotain hyvää. Moni innostuu kun voi vapaaehtoisena vaikuttaa yhteiskuntaan ja yksittäisten ihmisten elämään. Kun tekee vapaaehtoistyötä, saa myös perspektiiviä omiin murheisiin – tai saa ainakin hetkeksi muuta ajateltavaa.

Vapaaehtoistyö lisää itseluottamusta. 

Vapaaehtoinen saa vastuuta, oppii uusia taitoja, pääsee kokeilemaan uusia asioita ja kokemaan onnistumisen tunteita. Tapaa ja tutustuu uusiin ihmisiin, on osa yhteisöä, joka on juuri sinulle merkityksellinen – mikäpä voisi tuntua paremmalta. 

Vapaaehtoisena toimimisesta on myös konkreettisia hyötyjä, sillä ne kehittävät supervoimia: empatiaa, vuorovaikutustaitoja, konfliktien raktaisutaitoja, erilaisuuden ymmärtämistä ja arvostusta. Taitoja, joille on elämässä ja etenkin työelämässä kasvava kysyntä.

Erään tutkimuksen mukaan 67% työnantajista sanoo, että ensimmäisiä työtehtäviään hakevista vapaaehtoistyötä tehneillä on selkeästi muita paremmat tiimityöskentely- ja vuorovaikutustaidot, ja heillä on muita parempi ymmärtämys ympäröivästä yhteiskunnasta – toisin sanoen heidän työn saamisen mahdollisuudet (employability skills) ovat muita paremmat. 

Vapaaehtoistyö on arvokasta nuoren tulevan uran kannalta, ja jo työelämässä toimivillekin se antaa vastapainoa työlle ja kehittää esimerkiksi johtamisen ja organisoimisen taitoja, muiden valmentamista ja kuuntelemisen taitoa. 

AFS:llä pääset kehittymään ja oppimaan.

Monet organisaatiot kuten AFS tarjoaa omille vapaaehtoisilleen laadukasta ja maksutonta koulutusta. Suomen AFS:llä vapaaehtoiset pääsevät heti alkuun osallistumaan kansainväliseen Foundations-verkkokoulutukseen. Jo siellä tapaa muita samanhenkisiä mutta varmasti eritaustaisia ihmisiä eri maanosista. 

Vapaaehtoistyö AFS:llä vie sinut pois omasta kuplastasi: sinulla on mahdollisuus tutustua monenlaisiin ihmisiin ja kulttuureihin: suomalaisiin nuoriin ja perheisiin, kansainvälisiin nuoriin ympäri maapallon ja muihin vapaaehtoisiin: nuoriin, eläkeläisiin, opiskelijoihin, työttömiin, yrittäjiin, perheellisiin, sinkkuihin, harjoittelijoihin, eri ammattien edustajiin. Pääset käyttämään ja kehittämään myös kielitaitoasi. Rallienglannillakin pärjää hyvin.

Yhteenvetona: AFS:n vapaaehtoisena sinulla on mahdollisuus olla tekemässä maailmasta parempi paikka. AFS:n missio on “Creating a more just and peaceful world”. Harva asia on juuri nyt ajankohtaisempi. 

Eikä unohdeta iloa ja hauskan pitoa.

Vaikka vapaaehtoistyössä tehdään ihan aidosti merkityksellisiä tehtäviä muiden kanssa ja muiden hyväksi, hyvä fiilis, hauskuus ja ilo kulkevat mukana. Olet sitten tukihenkilö, leirinvetäjä tai haastattelija – tätä työtä saa tehdä pilke silmäkulmassa.

Jokainen voi tehdä sen verran kuin jaksaa ja haluaa – jokainen teko ja hetki on arvokas. Tervetuloa mukaan! 

Laita meille viestiä, niin otamme sinuun yhteyttä!

Anja Kahri
Toiminnanjohtaja
AFS Intercultural Programs Finland ry

P.S. Jos haluat liittyä myös AFSn jäseneksi Lue lisää ja liity jäseneksemme täältä! Jäsenmaksun maksamalla saat myös äänioikeuden AFS:n vuosikokouksessa. Jäsenmaksuina kerätyt varat jaetaan taloudellisin perustein suomalaisille nuorille osana heidän vaihto-ohjelmaa.

×

 

Hei!

Laita meille viestiä niin vastaamme sinulle aukioloaikojemme (ma-pe 9-16) puitteissa mahdollisimman pian. Terveisin Suomen AFS

×