Kesällä 2020 AFS järjestää neljättä kertaa kuuden viikon mittaisen Future Leaders -lyhytvaihdon. Johtajuuteen ja aktiiviseen kansalaisuuteen keskittyvään ohjelmaan valitaan 15 suomalaista ja 15 yhdysvaltalaista lukiolaista, jotka saavat vaihtoon täysstipendin.

OPH:n ja Suomen Yhdysvaltain suurlähetystön rahoittamaan stipendiin kuuluu niin lennot, viisumikulut, vaihdon aikainen tuki kuin isäntäperheessä asuminenkin. Lisäksi nuoret osallistuvat johtajuuteen ja aktiiviseen kansalaisuuteen liittyviin aktiviteetteihin.

Tulevan kesän vaihto-ohjelma järjestetään Washington D.C.:n alueella 19.6. – 31.7.2020.

Tänäkin vuonna viidentoista hengen suomalaisporukka vietti kuusi viikkoa Washington D.C.:ssä, Yhdysvaltain johtajien ja päätöksentekijöiden Mekassa. Nuoret pääsivät tietysti näkemään Capitol Hillin ja Valkoisen talon, mutta myös paljon muuta. Washington D.C.:ssä on esimerkiksi monia vaikuttavia museoita.

Ohjelman aikana ei jääty vain Washington D.C.:n alueelle, vaan monen osallistujan mielestä matka West Virginiaan olikin ohjelman parasta antia. Lukuisten yliopistojen kampukset tulivat niin ikään tutuiksi viikkojen aikana. Isäntäperheessä asuminen toi ohjelmaan oman lisänsä ja näytti nuorille, minkälaista tavallinen elämä Yhdysvalloissa on.

Vastaavasti Marylandin ja Washington D.C.:n alueelta saapui Suomeen 15 nuorta. Ensimmäisen neljän viikon aikana nuoret asuivat isäntäperheissä ympäri Suomea ja tutustuivat suomalaiseen kulttuuriin ja arkielämään. Kahden viimeisen viikon aikana kaikki nuoret osallistuivat teemaan liittyvään ohjelmaan Helsingissä. Yhdysvaltalaisnuoret vierailivat mm. KONEella ja OP:lla sekä tapasivat erilaisissa järjestöissä toimivia vaikuttajia.

Mukana oli mm. CMI:n Lennonit, Suvi Hiltunen Youth Agenda 2030-ryhmästä sekä Anna Rukko, joka keräsi 16-vuotiaana 63 000 euroa Uudelle Lastensairaalalle koruja tekemällä. Yksi ohjelman huippuhetkistä oli vierailu eduskunnassa, missä kansanedustaja Anders Adlercreutz luotsasi joukkoa ja keskusteli osallistujien kanssa esimerkiksi yhdysvaltalaisen ja suomalaisen politiikan eroista.

Mutta mitä ohjelmasta jäi käteen? Suomalaisstipendiaattien mukaan esimerkiksi näitä asioita:

”Uudet perspektiivit, hyvä tiivis porukka, hieno reissu.”

”Pärjään maailmalla yksin ja oma kielitaitoni on riittävän hyvä.”

”Opin yhteisöllisyydestä ja tärkeistä asioista puhumisen tärkeyden.”

”Oli hienoa huomata, kuinka oma kielitaito kehittyi paljon sujuvammaksi kuuden viikon aikana ja oli myös mahtavaa päästä osaksi amerikkalaista perhettä ja nähdä heidän elämäntyyliänsä. Sain tavata myös paljon perheen sukulaisia ja ystäviä ja tehdä perheen kanssa reissuja.”

”Kokonaisuudessaan tämä oli elämäni paras kesä!”

Huomenna tiistaina (22.10.) pääsette kuulemaan lisää ohjelmasta, kun kesällä 2019 Yhdysvalloissa olleet Saba ja Maria vastaavat kysymyksiinne AFS:n Instagramin puolella!

Lue ohjelmasta lisää ja hae mukaan.

Vuoden 2019 stipendiaattien blogit

Lisätietoa:
Asta Salmela, ohjelmakoordinaattori
[email protected]
044 230 3647
×

 

Hei!

Laita meille viestiä niin vastaamme sinulle aukioloaikojemme (ma-pe 9-16) puitteissa mahdollisimman pian. Terveisin Suomen AFS

×