Heinäkuun lopussa, kun suomalaiset yritykset  ja yhteisöt palailivat kesälomiltaan, alkoi myös amerikkalaisten Future Leaders oppilaiden vierailuohjelma.

Oppilaiden ohjelmaviikot alkoivat Sonja Lahtisen upealla työpajalla, joka käsitteli tulevaisuuden kestävän kehityksen kysymyksiä ja niiden johtamista. Sonjan nostamat kestävän kehityksen teemat olivat mitä loistavin alustus oppilaille annettuihin yhteiskunnallisten yritysten haasteisiin. Ryhmillä oli viikko aikaa kehitellä omaa ratkaisuaan valitsemiinsa Agenda 2030 -tavoitteisiin. Kuulimmekin viikon päästä huikeita ratkaisuja koulutuksen, kansainvälistymisen ja lapsikuolemien ratkaisemiseen. Ryhmät pitchasivat ideoistaan liike-elämän asiantuntijoille Opetushallituksella pidetyssä tilaisuudessa.

Ensimmäisenä päivänä ohjelmassa oli vierailu Aalto-yliopiston Aalto Ventures Programs:n toimintaan. Kuulimme suomalaisesta yliopistoelämästä ja erilaisista yrittäjyys ura- ja opiskeluvaihtoehdoista Aallossa. Tämä herätti kiinnostuksen miettiä tulevaisuuden opiskelumahdollisuuksia myös Suomessa.

Iso tämän hetken kestävän kehityksen teema, josta Sonja Lahtinenkin puhui, on kiertotalous.

Pääsimme ryhmän kanssa kierrokselle juuri avattuun kiertotalouskeskukseen Jalotukseen Keravalle. Jalotuksen väki toivotti meidät lämpimästi tervetulleeksi ja pääsimme myös auttelemaan tulevien avajaisten järjestelyissä. Päivä oli paahtavan kuuma, mutta oli ilo olla avuksi ja päästä oikeisiin vapaaehtoishommiin koko ryhmän kanssa. Keskuksessa oli myös tavattavissa pehmeitä eläinkavereita, jotka ottivat mielellään vastaan rapsutuksia.

Tapasimme ohjelmaviikkojen aikana super inspiroivia tyyppejä.

Kuulimme näiden tekijöiden uratarinat ja arvopohjat: sarjayrittäjä ja positiivista asennetta ympärilleen levittävä Johannes Laine kertoi omasta tavoitteestaan päästä eläkkeelle 30-vuotiaana. Roskasta taidetta taikova äärettömän taitava taiteilija Landys Roimola kertoi meille ajatuksiaan luomisprojektin takaa ja siitä, miten oudosta roskasta voi syntyä kaunista taidetta. Milja Suihko, Allianssin ilmastodelegaatti tänä vuonna, kertoi omasta urapolustaan ja tulevaisuuden haaveistaan.  Milja kertoi myös siitä, miten hän oli päätynyt nykyiseen tehtäväänsä ilmastodelegaattina ja mihin teemoihin kyseisessä roolissa pääsee vaikuttamaan.

Yhdysvaltain suurlähetystöllä vieraillessamme kuulimme myös useiden lähetystössä töissä olevien henkilöiden uratarinat.  Kaikki tapaamiset avasivat uusia ajatuksia, mihin lukion jälkeen voisi hakeutua opiskelemaan. Tapasimme myös entisen AFS-vaihto-oppilaan Anders Adlercreutzin, joka kierrätti meitä juuri remontoidussa eduskuntatalossa ja kertoi mielenkiintoisista poliittisista kysymyksistä, joita käsitellään tulevana syksynä Eduskunnassa.

Kiitos myös AFS-vapaaehtoisille, jotka olivat mukana luomassa viikoista ikimuistoiset: Sofia, Orsi ja Jack huikeista työpajojen suunnittelusta ja vetämisestä. Lisäksi kannustavaa palautetta yhteiskunnallisista yritysideoista olivat antamassa Anne Dahl ja Ling Choi. Erityiskiitos kaikille kesän isäntäperheille, jotka avasivat ovensa näille nuorille.

Suurimmat oppimiskokemukset, joita viimeisenä päivänä käytiin läpi koskivat kuitenkin suomalaisessa kulttuurissa asumista, eli ihan tavallista arkea isäntäperheissä.

Viimeisenä ohjelmapäivänämme pääsimme vielä kuulemaan CMI:n Lennoneita ja heidän suunnittelemastaan rauhankampanjasta sosiaalisessa mediassa. Ihan huikeaa työtä – todellakin jaamme samat tavoitteet:  maailmanrauhan ja ymmärryksen rakentaminen eri osapuolien välille. Sitä taitoa tarvitaan myös tulevaisuuden kuin tämän päivän johtajilta.

-Emmi Uutela, ohjelmakoordinaattori

 

×

 

Hei!

Laita meille viestiä niin vastaamme sinulle aukioloaikojemme (ma-pe 9-16) puitteissa mahdollisimman pian. Terveisin Suomen AFS

×