COVID-19 -pandemia vaikuttaa tällä hetkellä kaikkien elämään ympäri maailmaa. Sillä on ymmärrettävästi myös vaikutuksia AFS:n vaihto-oppilastoimintaan. 

Vaihto-oppilaiden ja isäntäperheiden turvallisuus on tärkein prioriteettimme. AFS Internationalin kansainvälinen riskienhallintaosasto johtaa ja ohjaa kaikkien AFS-maiden turvallisuutta pandemian aikana. Suomen AFS ja koko AFS:n maailmanlaajuinen verkosto ovat sitoutuneita toteuttamaan vaihto-oppilastoimintaa vastuullisesti korona-aikanakin. Muun muassa kohdemaiden lukumäärää on toistaiseksi rajoitettu ja muutoksia voi tulla esimerkiksi suunnitellun lähdön ajankohtaan. 

Tältä sivulta löydät lisätietoa korona-ajan vaihto-ohjelmien rajoituksista, mahdollisista muutoksista ja vastauksia yleisesti kysyttyihin kysymyksiin.

Voiko vaihtoon lähteä Korona-aikana?

AFS:n vaihto-ohjelmat toteutuvat vain maissa, joissa maan terveys- ja turvallisuustaso on sellainen, että se täyttää AFS:n riskienhallintaosaston määrittelemät kriteerit. AFS seuraa jatkuvasti jokaisen kohdemaan tilannetta.

Vaikka maan turvallisuustaso olisi hyvä, vaihto-ohjelman onnistumisen este voi olla myös vaikeus tai mahdottomuus saada esimerkiksi opiskelijaviisumeita. Jos suunnitellut vaihto-ohjelmat muuttuvat, tiedotamme osallistujia muutoksista välittömästi.

Lue lisää vaihtoehdoista
vaihto-oppilas_korona

Miten AFS varmistaa osallistujien turvallisuuden?

Koska olemme maailmanlaajuinen järjestö, jolla on toimintaa yli 50:ssä maassa, olemme jatkuvasti yhteydessä eri maiden AFS-toimistojen kanssa ja arvioimme vallitsevia olosuhteita maakohtaisesti. Seuraamme tarkasti viranomaisten turvallisuus- ja matkasuosituksia sekä keräämme päivittyvää tietoa laajalta vapaaehtoisverkostoltamme. Olemme sitoutuneita vastaamaan nopeasti muuttuviin tilanteisiin ja varmistamaan osallistujien turvallisuuden kaikissa olosuhteissa. 

AFS-vaihto-oppilas 2020

“Even though no one knew what was going to happen in this global pandemic, AFS tried their best to make sure that we all feel safe and supported us all the time when we all felt down. And it always helped. Sometimes their enthusiasm and positivity helped me get through the day.” (Lähde: Customer Service Evaluation)

Muita kokemuksia

Usein kysyttyjä kysymyksiä

AFS:lla on yli 70 vuoden kokemus vaihto-oppilastoiminnan järjestämisestä sekä ammattiltaitoinen riskienhallintaosasto, jonka ohjeita kaikki AFS-maat noudattavat. Turvallisuutesi on meille kaikkein tärkeintä, ja olemme ottaneet lukuisia toimia turvallisuutesi takaamiseksi:

  • Vaihto-ohjelmat toteutetaan vain kohdemaihin, joihin on AFS Internationalin rakentaman ja hyväksymän liikennevalomallin mukaan turvallista matkustaa. Kohdemaan tulee olla ollut yhden (1) kuukauden ajan vihreällä, ennen kuin matkustaminen kyseiseen maahan on mahdollista.
  • AFS:n päätoimiston riskienhallintaosasto valvoo jatkuvasti tilannetta kaikissa AFS-maissa sekä tarvittaessa reagoi nopeasti muutoksiin.
  • Kaikki AFS- maat seuraavat ja noudattavat kansallisten viranomaisten sääntöjä ja ohjeita mm. mahdollisesta COVID-19 -testauksesta, karanteenista jne.
  • Jos osallistuja sairastuu COVID-19 -virukseen ohjelman aikana, AFS:n päivystäjä on tavoitettavissa ympäri vuorokauden kaikissa AFS-maissa. Päivystykseen voi soittaa vaihto-oppilas itse, isäntäperhe tai vanhemmat kotimaassa.
  • Vapaaehtoisverkosto tarjoaa paikallista tukea vaihdon aikana
  • AFS haastattelee kaikki isäntäperheet varmistaen, että he huolehtivat vaihto-oppilaasta yhtä hyvin kuin omasta lapsestaan.

AFS:n Korona-uutiset

Tukipaketit & Kaveripenkki

Jotta AFS:n verkoston tuki ja turva on kaikille läsnä näinä haastavina aikoina, kokosimme kattavan tukipaketin koko Suomen vaihto-opiskelijoille ja isäntäperheille. Tämän lisäksi avuliaat vapaaehtoisemme ovat myös olleet mukana aktivoimassa nuorten arkea virtuaalisen kaveripenkin muodossa.

Lue lisää

AFS Finland Task Force

Suomen toimistolla pistettiin Korona-ajalle pystyyn AFS Finland Task Force tiimi, joka varmistaa ajankohtaisen viestinnän kulun niin vaihto-opiskelijoille kuin isäntäperheillekin. Ryhmän monialainen kokemus mahdollistaa Korona-ajan tuomien haasteiden ratkomisen mahdollisimman nopealla aikataululla.

Ota meihin yhteyttä

Digitaalinen vaihto

AFS toi vaihto-ohjelman keskeyttäneille mahdollisuuden virtuaaliseen oppimiseen AFS Global You -ohjelmansa kautta. Tämän avulla oppilaat pystyivät halutessaan jatkamaan kansainvälistymistaitojen kehittämistä COVID-19 -epidemiasta huolimatta. Auki nyt myös muille kiinnostuneille. 

Lue lisää

AFS Riskienhallintakoneisto

AFS Internationalin kansainvälisen riskienhallintaosaston rakentama ja hyväksymä liikennevalomalli ohjaa vaihtojen vastuullista järjestämistä myös Korona-pandemian aikana. Kohdemaan tulee olla ollut yhden (1) kuukauden ajan vihreällä, ennen kuin vaihtoon lähteminen kyseiseen maahan on mahdollista.

Kysy lisää

COVID-pandemia puhkesi

2020 alussa noin 7 000 oppilasta palasi aikaisemmin kotiin COVID-19 -pandemian puhkeamisen johdosta. AFS:n vapaaehtoiset ja työntekijät ympäri maailmaa työskentelivät aamusta iltaan saattaakseen oppilaat turvallisesti kotiin sekä tukeakseen vaihto-oppilaita ja isäntäperheitä kriisin keskellä. 

Lue lisää