COVID-19 -pandemia vaikuttaa tällä hetkellä kaikkien elämään kaikkialla maailmassa. Sillä on vaikutuksia myös AFS:n vaihto-oppilastoimintaan.

AFS on sitoutunut toteuttamaan vaihto-oppilasohjelmat pandemian-aikanakin vastuullisesti. Kohdemaiden lukumäärä on toistaiseksi rajoitettu ja muutoksia voi tulla esimerkiksi suunnitellun lähdön ajankohtaan. 

Suomen AFS on jo yli 70 vuoden ajan harjoittanut vastuullista vaihto-oppilastoimintaa AFS Internationalin (New York, USA) johtamassa verkostossa. AFS Internationalin riskienhallintaosasto johtaa ja ohjaa kaikkein AFS-maiden turvallisuutta pandemian aikana. Vaihto-oppilaiden turvallisuus on tärkein prioriteettimme. Suomen AFS ja koko AFS:n maailmanlaajuinen verkosto ovat sitoutuneita toteuttamaan vaihto-oppilastoimintaa vastuullisesti korona-aikana. 

Haku 2021 ohjelmiin on vielä auki!

AFS:n vaihto-ohjelmat toteutuvat vain maissa, joissa maan terveys- ja turvallisuustaso on sellainen, että se täyttää AFS:n riskienhallintaosaston määrittelemät kriteerit. AFS seuraa jatkuvasti jokaisen kohdemaan tilannetta. Vaikka maan turvallisuustaso olisi hyvä, vaihto-ohjelman onnistumisen este voi olla myös  vaikeus tai mahdottomuus saada esimerkiksi opiskelijaviisumeita. 

Löydä omasi
vaihto-oppilas_korona

Miten AFS varmistaa osallistujien turvallisuuden?

Oppilaiden ja isäntäperheiden turvallisuus on meille tärkeintä. Olemme maailmanlaajuinen järjestö, jolla on toimintaa yli 50:ssä maassa. Olemme säännöllisesti yhteydessä eri maiden AFS toimistojen kanssa ja arvioimme vallitsevia olosuhteita maakohtaisesti. Seuraamme tarkasti viranomaisten turvallisuus- ja matkasuosituksia sekä keräämme päivittyvää tietoa laajalta vapaaehtoisverkostoltamme. Olemme sitoutuneita vastaamaan nopeasti muuttuviin tilanteisiin ja varmistamaan kaikkien osallistujien turvallisuuden kaikissa olosuhteissa.

Joidenkin maiden kohdalla vaihtoon lähdön ajankohta voi myöhästyä suunnitellusta esim. viisumien tai lentojen saatavuuden takia. Myös tiukkojen turvallisuuskriteerien takia emme tällä hetkellä pysty tarjoamaan kaikkia normaalisti tarjottavia kohdemaita. Jos suunnitellut vaihto-ohjelmat muuttuvat, tiedotamme osallistujia muutoksista välittömästi. Teemme kaikkemme, jotta voimme tarjota korvaavia kohdemaita tai ohjelmia myöhemmin.

“Even though no one knew what was going to happen in this global pandemic, AFS tried their best to make sure that we all feel safe and supported us all the time when we all felt down. And it always helped. Sometimes their enthusiasm and positivity helped me get through the day.”

—2019 AFS study abroad participant (source: Customer Service Evaluation)

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Osallistujien turvallisuus on meille kaikkein tärkein prioriteetti. AFS:n maailmanlaajuinen verkosto seuraa jatkuvasti tilanteiden kehittymistä kaikissa AFS maissa. Mahdollisen toisen tai kolmannen jne. COVID-19 -aallon puhkeamisen kohdalla arvioimme jokaisen maan kohdalla erikseen kuinka hyvin AFS pystyy tukemaan osallistujia kohdemaassa, ja voiko ohjelma jatkua osallistujien vaadittu turvallisuustaso ylläpitäen. 

Jos kohdemaassa on uusi COVID-19 tapausten aalto, AFS seuraa tilannetta huolellisesti ja pyrkii ennen kaikkea varmistamaan osallistujien turvallisuuden. AFS voi katsoa maan olevan turvallinen ja päättää jatkaa vaihto-ohjelmaa, vaikka voimassa olisi poikkeusjärjestelyjä, kuten väliaikaisia tai paikallisia koulujen sulkemisia tai eristystoimia.

Jos kohdemaan  olosuhteet muuttuvat niin paljon ettei ohjelman jatkaminen olisi AFS:n mukaan enää turvallista, AFS järjestää osallistujien kotiutuksen toteutettavaksi mahdollisimman pian. 

Huoltajat voivat päättää osallistujan kotiuttamisesta milloin tahansa, jos he katsovat, että ohjelman jatkaminen ei ole enää turvallista. Silloin AFS auttaa järjestämään kotimatkan heti kun matkustaminen on mahdollista ja turvallista AFS:n määritysten mukaisesti.

AFS:n COVID-19 toimet tähän mennessä

Maaliskuun 2020 alussa noin 7 000 oppilasta keskeytti vaihto-ohjelmansa ennenaikaisesti COVID-19 -pandemian puhkeamisen johdosta. AFS:n vapaaehtoiset ja työntekijät ympäri maailmaa työskentelivät aamusta iltaan yhdistääkseen osallistujat perheittensä kanssa kotimaassa ja jatkaakseen ohjelmien tukemista niille, jotka jäivät vielä isäntäperheeseen kunnes kotiinpaluu oli mahdollinen. AFS toi vaihto-ohjelman keskeyttäneille mahdollisuuden virtuaaliseen oppimiseen AFS Global You -ohjelmansa kautta, jotta he pystyivät halutessaan jatkamaan kansainvälistymistaitojen kehittämistä COVID-19 -epidemiasta huolimatta.

Read More