Haastattelussa vaihto-oppilas ja vaihto-oppilaan äiti

Saimme haastateltavaksemme Lasse Leikolan, AFS-vaihto-oppilaan vuosimallia 2021-22 sekä Lassen äidin, Kaisa Leikolan. AFS-vuosi toi Lassesta esiin monia supervoimia. Lue niistä ja avartavasta kokemuksesta alla olevasta haastattelusta.

Opin menemään mukavuusalueeni ulkopuolelle. Enää en pelkää tehdä asioita, jotka ennen pelottivat. Uskallan hoitaa yksin asioita ja minusta on tullut sosiaalisempi.

Missä olit vaihdossa ja miksi?
Lasse: Olin vaihdossa Gilbertissä, Arizonassa. Halusin tutustua uuteen kulttuuriin. Lisäksi Yhdysvallat ja amerikkalainen high school ovat aina kiinnostaneet. Halusin myös parantaa englannin kielen taitoani. Ajattelin, että vuosi kasvattaa minua ihmisenä.

Miksi valitsit AFS:n?
Kaisa: Olen itsekin ollut vaihto-oppilaana toisen järjestön kautta, kuten Lassen siskokin. Meille on ollut tärkeää, että vaihto-oppilasjärjestö on aatteellisesti toimiva ja taloudellisesti sitoutumaton ja että järjestöllä on hyvä maine.

Minkälaisessa perheessä ja yhteisössä asuit vaihtovuotesi ajan?
Lasse: Isäntäperheessäni oli vanhemmat ja samanikäiset sisko ja veli sekä neljä koiraa. Perhe oli tosi mukava ja avulias. He kohtelivat minua kuin omaa lastaan. Asuinalue oli nopeasti kasvanutta Phoenixin esikaupunkialuetta. Siellä oli viihtyisää ja paljon perheitä.

Mikä oli paras oppi ja oivallus, joita et olisi saavuttanut ilman vaihtoon lähtöä?
Lasse: Opin menemään mukavuusalueeni ulkopuolelle. Enää en pelkää tehdä asioita, jotka ennen pelottivat. Uskallan hoitaa yksin asioita ja minusta on tullut sosiaalisempi.
Kaisa: Äitinä opin päästämään Lassesta irti ja uskomaan siihen, että hän pärjää omillaan. Lasse on perheen nuorin ja jännitin kuinka hän pärjäisi mutta se oli turhaa.

Mikä oli odottamatonta tai yllättävää vaihdossa?
Lasse: Se, että minut otettiin niin hyvin vastaan ja sain kavereita helposti. Käytin vuoden aikana sosiaalista mediaa todella vähän ja jätin Suomen kaverien seuraamisen sosiaalisessa mediassa melkein heti.

Gilbertin temppeli

Kaisa: Yllättävintä oli se, että vuoden aikana ei ollut mitään haasteita tai ongelmia, vaikka olimmekin niihin valmistautuneet. Lassella oli ihana perhe ja hän sopeutui perheeseen ja kouluun todella hyvin ja nopeasti.

Miltä kotiinpaluu on vaikuttanut?
Lasse: Se on tuntunut helpommalta kuin mitä annettiin odottaa. Vanhat kaveritkin olivat säilyneet.
Kaisa: Aluksi tuntui vähän oudolta saada Lasse kotiin ja haimme tapoja olla yhdessä kotona. Lasse on onneksi varsin joustava ja koulun alun myötä olemme saaneet normirytmiä arkeen.

Miksi suosittelisit AFS-vuotta muille?
Lasse: AFS:n vapaaehtoiset ovat tosi mukavia ja auttavaisia. AFS-perheille ei makseta korvausta vaan he ottavat vaihto-oppilaan puhtaasti omasta halustaan. AFS:n retket ja tapaamiset olivat kivoja ja siellä tuli tunne, että minusta pidetään hyvää huolta.
Kaisa: Vaihto-oppilasvuosi on ainutlaatuinen kokemus, jota ei voi verrata muuhun opiskelijavaihtoon. Perheessä asuminen tuo siihen aivan uuden ulottuvuuden ja parhaimmillaan koko elämän kestäviä tärkeitä ihmissuhteita. Maan kulttuurin oppii ymmärtämään aivan eri tavalla, kun elää arkea perheessä. Kokemus kasvattaa ja itsenäistää. AFS on aatepohjalla toimiva, voittoa tavoittelematon järjestö, ja sen toimintaan voi luottaa.

Mitä luulet isäntäperheesi/isäntäperheittesi saaneen vuodesta irti?
Lasse: Hekin saivat uuden perheenjäsenen, vaikka asumme eri mantereilla. Pidän melkein päivittäin yhteyttä isäntäperheeseeni ja toivomme, että he tulevat ensi kesänä Suomeen. Tiedän, että tulemme aina pitämään yhteyttä.

Anna muutama esimerkki, kuinka pääsit hyödyntämään AFS:n ”supervoimia” vuoden aikana tai kotiin palattuasi?
Lasse:
1. Vaikuttava viestintä: pidin vuoden aikana esityksen Suomesta sadalle kuulijalle. Aikaisemmin olin pitänyt esitelmiä vain koulussa.
2. Henkilökohtainen kasvu: vuoden aikana tulevaisuuden suunnitelmani kirkastuivat niin, että yritän päästä Yhdysvaltoihin jatkamaan opintojani. Suomeen palattuani vaihdoin koulua Helsingin kansainväliseen kouluun, missä opiskelen amerikkalaista ylioppilastutkintoa englanniksi. Luokallani on 22 eri kansalaisuutta ja se tuntuu todella luontevalta ja kivalta.

Mitkä ovat AFS-supervoimasi nyt?
Ajattelen, että sain vuoden aikana kaikkia supervoimia, jotka jäävät pysyväksi osaksi minua ja tulevat auttamaan tulevaisuudessa.

Kirjainyhdistelmä AFS on lyhennelmä American Field Servicestä. AFS on vaihto-oppilasjärjestö, jonka missiona on kasvattaa globaalisti ajattelevia ja osaavia muutoksen rakentajia.

AFS:n juuret juontavat vuoteen 1914, jolloin järjestö lähetti vapaaehtoisia ambulanssin kuljettajia ensimmäisen ja toisen maailmansodan taistelukentille. Toisen maailmansodan päätyttyä ambulanssikuljettajat halusivat suunnata voimavaransa rauhan edistämiseen nähtyään sodan kauheudet. AFS on aina rauhan puolella. Kokemusta vaihtojen järjestämisestä Suomessa on yli 70 vuoden ajalta. AFS on poliittisesti, taloudellisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton ja voittoa tavoittelematon järjestö, jonka toiminta perustuu vapaaehtoisuuteen.

Kirjoittanut: Jenni Bäckström-Toivanen, AFS Länsi-Uudenmaan paikallisyhdistyksen puheenjohtaja

×

 

Hei!

Laita meille viestiä niin vastaamme sinulle aukioloaikojemme (ma-pe 9-16) puitteissa mahdollisimman pian. Terveisin Suomen AFS

×