AFS:n kouluttajarenkaan Nina Miettinen teki gradun vaihto-ohjelmaan osallistuneiden kenialaisnuorten käsityksistä maailmankatsomuksesta ja identiteetistä. Tuloksissa näkyi maailmankansalaisuus ja into oppimiseen.

Miettinen vetää Syyspäivillä tutkimusmatka maailmankansalaisuuteen työpajan.

“Tutkimus vei minut matkalle, jossa pääsin niin kyseenalaistamaan omat arvoni, oppimaan niiden alkuperästä kuin kuulemaan toisella puolella maailmaa asuvien nuorten mietteitä.”

Vietin lukuvuoden 2008-2009 AFS:n vaihto-oppilaana Yhdysvalloissa. Pian sen jälkeen lähdin mukaan vapaaehtoiseksi oman paikallisyhdistyksen, Keski-Uudenmaan AFS:n, kutsuessa minut mukaan. Mielenkiintoiset tehtävät ja samanhenkiset kaverit veivät mennessään.

Olen toiminut AFS-vapaaehtoisena nyt 10 vuotta. Paikallisyhdistysvuosien jälkeen olen  muun muassa toiminut vaihto-oppilaan yhdyshenkilönä ja kerran jopa isäntäperheenä yhden viikonlopun ajan! Tällä hetkellä luotsaan Suomen AFS:n Kouluttajarengasta yhdessä Paula Bergmanin kanssa. Paulan kanssa olemme tunteneet toisemme siitä saakka, kun palasimme vaihdosta.

Kansainvälistyminen ohjasi minua hakeutumaan opintoihin Helsingin yliopiston maantieteen laitokselle. Valmistuin sieltä filosofian maisteriksi joulukuussa 2018. Opintoni sisälsivät muun muassa vaihto-opiskeluvuoden Madagaskarilla. Opinnot huipentuivat pro gradu -työn kirjoittamiseen ja kolmen kuukauden tutkimusjakson Keniassa. 

Tutkielmassani tarkastelin AFS:n ja Kennedy-Lugar YES -ohjelman yhteistyössä toteuttamaan vaihto-oppilasohjelmaan osallistuneiden nuorten näkemyksiä heidän rooleistaan muuttuvassa maailmassa. Kenian kosmopoliittiin pääkaupunkiin Nairobiin sijoittuva tutkimus avaa nuorten maailmankuvia ja identiteettejä maailmassa, jossa kansallisvaltioiden narratiivi on muutospaineiden alla globalisoituvassa maailmassa.

Nairobi 2018

Tutkimusaiheen valinnassa näkyy selvästi taustani AFS:n parissa. Halusin tutkia minulle tärkeitä aiheita, globalisaatiota ja maailmankansalaisuutta, tieteen keinoin. Tutkimus vei minut matkalle, jossa pääsin niin kyseenalaistamaan omat arvoni, oppimaan niiden alkuperästä kuin kuulemaan toisella puolella maailmaa asuvien nuorten mietteitä aiheeseen liittyen.   

Tutkimuksen tulokset kertovat vaihto-ohjelmaan osallistuneiden Nairobin alueen nuorten olevan globaalisti suuntautuneita kansalaisia, jotka identifioituvat monenlaisiin ryhmiin ja paikkoihin. He tuntevat kuuluvansa osaksi Keniaa, mutta samalla olevansa myös maailmankansalaisia. Nuorten arvomaailmasta esiin nousevat erityisesti oppiminen ja kokeminen, hyväntahtoisuus, sekä menestyksen tavoittelu. Nuoret pyrkivät kehittämään taitoja, jotka vastaavat globalisaation asettamiin vaatimuksiin. Lisäksi he kuvailevat vaihto-oppilaskokemuksen Yhdysvalloissa olevan tärkeä tekijä, joka on muuttanut jollain tapaa heidän elämänsä suuntaa.

Lue koko opinnäytetyö täältä

Tule mukaan pohtimaan omaa identiteettiäsi ja keskustelemaan maailmankansalaisuudesta AFS:n Syyspäivien työpajaan nimeltä “Tutkimusmatka maailmankansalaisuuteen”! 

Nina Miettinen on AFS-vapaaehtoinen ja kouluttajarenkaan vetäjä. (kuva: Eve Nieminen)

Lue lisää Syyspäivistä ja ilmoittaudu

×

 

Hei!

Laita meille viestiä niin vastaamme sinulle aukioloaikojemme (ma-pe 9-16) puitteissa mahdollisimman pian. Terveisin Suomen AFS

×