Vuonna 2005 Austarialla vaihto-oppilaana ollut Kia Sulander kertoo, mitä vaihtovuosi hänelle antoi ja mihin se lopulta hänet elämässä vei – aina maatilan hanttihommista BBC:lle ja lopulta auttamaan muita suomalaisia toteuttamaan Australialaisen unelmansa!

Unelmani Australiasta alkoi jo 9-vuotiaana, kun hyvä ystäväni lähti perheensä kanssa lomalle Australiaan. Muistan vieläkin, kun tapasin ystäväni loman jälkeen. Hän oli tuonut minulle tuliaisena Uluru -avaimenperän. Silloin päätin, että tuonne minäkin menen jonain päivänä!

10 vuotta myöhemmin unelmani vihdoin toteutui. Olin hakenut lukiossa vaihto-oppilaaksi Australiaan AFS:n kautta ja saanut paikan. Ehdin vaihto-oppilas vuoteni aikana rakentamaan Australiaan oikein mukavan elämän. Sain uuden perheen, joka oli hyvin erilainen omaani verrattuna; vanhempani olivat minua vain 9 ja 11 vuotta vanhempia ja sain yksivuotiaan pikkusiskon, josta tuli toinen puolikkaani. Vielä 13 vuoden jälkeen olen heihin ja isovanhempiini yhteydessä sekä tapaan heitä ajoittain.

Vaihto-oppilas vuoden aikana sain paljon uusia ystäviä, joiden kanssa olen reissannut Australiassa ja Euroopassa, sekä asunut osan kanssa eri paikkakunnilla Australiassa. Ensimmäinen muistoni yhdestä parhaimmasta kaveristani on, kun hän ensimmäisen Australia viikkoni aikana varasti lompakkoni ja kännykkäni. Pelästyin tietenkin tapahtunutta, mutta tuolla tavoin hän halusi opettaa minua olemaan jättämättä omaisuuttani valvomatta niin kuin Suomessa. Hän kuitenkin palautti tavarani saman tien ja vuonna 2012 olin morsiusneitona hänen häissään. En olisi luultavasti koskaan päässyt osallistumaan hänen häihinsä ellen olisi lähtenyt vaihtoon ja tavannut näitä ihania ihmisiä.

Vaihto-oppilasvuoteni aikana asuin pienessä maatila- ja kaivoskylässä nimeltä Emerald, mikä sijaitsee keskellä Queenslandia. Siellä sain kokea mahtavia erilaisia kokemuksia; mutapainia maatilalla, lehmä myyjäisiä, vaelluksia aboriginaalialueilla, kouluissa käytettävän koulupuvun sekä koulun urheilukilpailut ja turnaukset, mutta yksi parhaimmista muistoistani oli the formal eli valmistujaistanssiaiset (kuva).  Vaihto-oppilasvuoteni Australiassa on vieläkin yksi parhaista vuosista elämässäni!  Se vaikutti elämääni niin radikaalisti, että päätin vielä jonakin päivänä muuttaa tänne takaisin.

Muutaman pidemmän lomareissun jälkeen tuli vuosi 2015, jolloin pakkasin elämäni Suomessa kahteen matkalaukkuun. Olin päättänyt muuttaa Australiaan vuoden pituisella Working holiday -viisumilla. Australiassa työskentelin aluksi maatilalla kotikylässäni ystäväni vanhempien farmilla, jotta voisin pidentää viisumiani vuodella. Maatilalla hoidin yli tuhatta lehmää ja kymmenien hehtaarien suuruisia peltoja. Pelkäsin isoja ja riehakkaita eläimiä, mutta lempipuuhaani oli traktoreilla ja muilla maatilan koneilla ajeleminen. Maatilalla tunsin oloni kuitenkin turvalliseksi, koska olin läheinen perheen kanssa ja luotin siihen, että minusta huolehditaan hyvin.

Seuraava etappini oli lammasfarmi pikkuruisessa kylässä etelä-Australiassa. Työtehtävät olivat likaisia ja fyysisiä, mutta se oli hauskaa! Uskon että pärjäsin näillä farmeilla kaupunkityttönä hyvin, koska Emeraldissa olin jo tottunut raskaaseen elämään maatilalla.

 


Moni todennäköisesti pelkää vaarallisia eläimiä Australiassa, joita television luonto-ohjelmat ovat pullollaan. Vaikka asuin viisi kuukautta Australiassa farmeilla, olen nähnyt täkäläisiä vaarallisia eläimiä ja ötököitä vain eläintarhassa. Tammikuussa 2016 maataloustyöt oli suoritettu, ja pääsin hakemaan toisen vuoden Working holiday -viisumia, jonka onnekseni sain.

Farmeilla työskentelyn jälkeen minun oli aika matkustella ympäri kaunista Australiaa suomalaisystävieni kanssa. Reissujen lomassa hain myös uusia töitä. Aluksi sain lähinnä vaatimattomampia hommia Brisbanessa (Queensland), mutta päätin jatkaa niissä työskentelyn ohella parempien töiden etsimistä. Saamani työt eivät todellakaan olleet unelmapuuhia, mutta mahdollistivat vuokranmaksun.

Muutaman kuukauden ahkeran työnhaun jälkeen sain uuden työpaikan BBC:ltä Sydneystä (New South Wales), mikä oli mahtava työpaikka. Oltuani BBC:llä puoli vuotta löysin kuitenkin unelmatyöni Australia Studyssa, jossa saan auttaa muita suomalaisia toteuttamaan oman unelmansa tulemalla Australiaan esimerkiksi opiskelemaan tai Working holidaylle. Samalla toimin vapaaehtoisena AFS:lle Sydneyssä.

Tänä vuonna pomoni siirsi minut Adelaideen (Etelä- Australia), jossa autan edelleen suomalaisia Australiaan tulon kanssa working holidayn tai opiskelun avulla. Lisäksi matkustan ympäri Australiaa järjestämässä Suomi-tapahtumia muille Suomalaisille ja tällä tavoin tuon heitä yhteen. Työhöni kuuluu myös matkoja Suomeen vuosittain, missä järjestän Australia- tapahtumia ja tapaan tietenkin perhettäni ja ystäviäni. Tällä tavoin pidän myös yllä suomen kielen taitoani ja suhdettani suomeen, sekä pystyn yhdistämään molemmat elämät mahdollisimman hyvin.

Kiinnostaako sinua opiskelu, lomailu tai työskentely Australiassa? Autan mielelläni koko prosessissa, viisumihakemuksen tekemisessä tai täytän sen puolestasi. Hyödynnämme ammattitaitoamme ja pyrimme tekemään kaikkemme, jotta saisit hakemasi viisumin

-Kia Sulander, #AFSalumni

×

 

Hei!

Laita meille viestiä niin vastaamme sinulle aukioloaikojemme (ma-pe 9-16) puitteissa mahdollisimman pian. Terveisin Suomen AFS

×