Argentiina on pinta-alaltaan Etelä-Amerikan toiseksi suurin valtio ja koko maailman kahdeksanneksi suurin. Sen laajalle alueelle mahtuu paljon erilaista luontoa tropiikista jäätiköihin. Maan alueella elää esimerkiksi apinoita, jaguaareja ja pingviinejä.

Argentiinalaisissa kouluissa käydään koulua ikään kuin kahdessa vuorossa: koulua on joko aamupäivällä tai iltapäivällä.

Suurin osa argentiinalaisista on eurooppalaisten jälkeläisiä, ja kulttuuriperinteessä näkyykin vahvasti eurooppalaisuus. Valtaosa Argentiinan eurooppalaisperäisten eri-isistä muutti maahan Espanjasta ja Italiasta, mutta myös Ranskasta, Ruotsista, Saksasta, Sveitsistä ja Isosta-Britanniasta saapui siirtolaisia. Argentiinan virallinen kieli on espanja, mutta myös italialla, arabialla, saksalla ja intiaanikieli ketšualla on paljon puhujia.

Argentiina on tunnettu korkealaatuisesta naudanlihastaan, ja maan lihankulutus onkin yksi maailman korkeimmista. Myös kuumat juomat, etenki kahvijuomat  ja maté, ovat leimallisia kulttuurille ja etenkin sosiaaliselle elämälle. Matéa nautitaan usein pienessä porukassa ja vietetään yhdessä aikaa koko ilta. Jalkapallo on tunnetusti monen argentiinalaisen intohimo. 

Argentiina AFS:n kautta voi myös halutessaan päästä vaihto-oppilaaksi Uruguayhin.

 

Pauliina Puhakka tiesi haluavansa lähteä kauas vaihtoon. Häntä ei kiinnostanut lähteä englannin kielisiin maihin, koska hänen englantinsa oli jo valmiiksi sujuva. Sen sijaan Pauliinaa innosti espanjan kielen haltuunotto, joten hän päätti lähteä Etelä-Amerikkaan. Argentiinan hän valitsi luettuaan muiden vaihto-oppilaiden blogeja ja Argentiina pisti blogeissa silmään. Pauliina myös ajatteli, että tämä olisi paras mahdollisuus päästä noin kauas ja saada siitä hyvät muistot kaupanpäälle.

AFS-vapaaehtoiset kertoivat omasta vaihtovuodestaan ja kehottivat varautumaan vaikeisiin päiviin henkisesti – niitä tulisi taatusti jokaiselle vaihto-oppilaalle. Pauliina muistaa etenkin seuraavat ohjeet:

  • aika tulee menemään todella nopeasti, joten on tärkeää nauttia joka hetkestä
  • ei kannata jättää mitään suunnittelemaansa seuraavaan päivään, vaan esimerkiksi käydä katsomassa paikalliset ihmeet saman tien
  • kyseessä on ainutlaatuinen tilaisuus, joten ota kaikki irti!

 

Pauliinan isäntäperhe otti hänet omakseen heti ensi silmäykseltä. Perheeseen kuului vanhemmat, saman ikäinen sisko, pikkuveli ja Toto-koira. Host-siskon kanssa Pauliina kasvoi erityisen läheiseksi ja hänen kanssaan Pauliina on yhä yhteydessä lähes päivittäin.

Alusta asti Pauliina selviytyi espanjan kielellä – osasyy oli tosin se, ettei kukaan perheestä eikä koulusta oikeastaan osannut englantia. Pauliinan mukaan meni suunnilleen kolme kuukautta, kunnes oppi ymmärtämään ja ilmaisemaan itseään kunnolla. Sitä ennen auttoivat elekieli ja osoittelu viestin perille viemisessä.

Argentiinalainen ruokavalio on lihapainotteinen ja ruokakulttuuri hyvin yhteisöllistä. Joka sunnuntai Pauliinan perhe kokoontui suvun kesken grillaamaan ja viettämään aikaa keskenään. Yhteinen ruokailu oli muutenkin tärkeässä roolissa – joka päivä perhe söi yhdessä ja vaihtoi kuulumiset. .

Pauliinan koulupäivä alkoi 7.30 ja puolen päivän jälkeen päästiin viettämään siestaa. Suomen koulumaailmasta poikkeavaa oli muun muassa se, että oppilaat istuivat samassa luokassa koko päivän ja opettajat taas vaihtoivat luokkia. Pauliinan koulu oli katolilainen, joten koulupäivä aloitettiin aamurukouksella.

Pauliina oli siitä jännittävässä asemassa, että hän oli koulun ensimmäinen vaihto-oppilas. Pauliinan luokka oli leiponut hänen saapumisensa kunniaksi kakun ja kirjoittanut suomeksi tervetuloa liitutaululle. Koko ensimmäisen viikon Pauliina sai poseerata yhteiskuvissa ja jokainen halusi päästä Pauliinan viereen ruokatunnilla. Alkuhuuma luonnollisesti hävisi, mutta koko vuoden Pauliina tunsi kuuluvansa porukkaan.

Ainoa syy, miksi Argentiina ei sopisi kaikille, on Pauliinan mukaan se, että Argentiina voi olla Suomeen verrattuna liiankin erilainen toisille. Se on maa, josta joko pitää todella paljon tai sitten ei ollenkaan. Kulttuurishokki voi olla aikamoinen, mikä on hyvä tiedostaa etukäteen.

4 syytä lähteä vaihtoon Pauliinan mukaan

  • Muusta maailmasta oppii aivan eri tavalla, kun pääsee sisälle toiseen kulttuuriin
  • rikkaus oppia uusi kieli
  • oppii tuntemaan itsensä ja tulevaisuuden suunnitelmat vahvistuvat. Oma persoona kasvaa ja moninkertaistuu vaihdossa ollessa.
  • ensimmäiset kuukaudet tullaan viettämään paljon aikaa omien ajatustensa kanssa (etenkin, jos kieli on vieras). Ajatustensa kanssa tulee tutuksi ja omasta seurasta oppii nauttimaan.

A photo posted by João Antunes (@j_vantunes) on

Isäntäperheet ja yhteisö

Argentiinassa vanhemmilla ja lapsilla on usein hyvin avoin suhde, ja he juttelevat keskenään elämästään ja arvoistaan. Perheen yhteiset ruoka-ajat ovat tärkeitä ja mainio tilaisuus kehittää espanjan kieltä!

Koulu

Koulua on yleensä maanantaista perjantaihin aamuisin tai iltapäivisin. Kouluvuosi alkaa maaliskuussa ja jatkuu joulukuuhun. Koulupuvut ovat käytössä useimmissa kouluissa.

A photo posted by Arina (@tripsteps) on

Explore the Programs Available in Argentiina