Lähes kaikki suomalaiset ovat vierailleet Ruotsissa, ja jokaisella maasta jonkinlainen käsitys. Harva on kuitenkaan päässyt tutustumaan syvällisesti rakkaaseen naapuriimme ja sen kiinnostavaan kulttuuriin. 

Ruotsin kuningaskunta on pinta-alaltaan Euroopan viidenneksi suurin maa. Vauraassa hyvinvointivaltiossa on reilut kymmenen miljoonaa asukasta. Ruotsi on maahanmuuton hyvin monikulttuurinen, sillä 20 %:lla asukkaista on juuret maan ulkopuolella. Ruotsin kielen ohella maassa on viisi virallista vähemmistökieltä: suomi, meänkieli, saame, romani ja jiddis. Ruotsi on Euroopan unionin jäsen, mutta valuuttana käytetään edelleen kruunua.

Ruotsissa on muutakin kuin Tukholman vanhakaupunki ja shoppailukadut. Maassa riittää kiehtovia luontokohteita pohjoisesta etelään: jylhiä vuoria ja tuntureita, suuria kirkasvetisiä järviä sekä uskomattoman idyllistä saaristoa. Ruotsi tarjoaa modernien kaupunkien lisäksi myös sieviä kyliä ja pikkukaupunkeja, jotka ovat säilyttäneet keskiaikaisen ilmeensä – näkymät ovat kuin satukirjasta. Maassa voi ihailla kuninkaallisia linnoja, koristeellisia maatiloja, kuparikaivoksia sekä viikinkikulttuurin muistomerkkejä. 

Muistatko Abban, Peppi Pitkätossun tai Kurt Wallanderin? Ruotsalainen musiikki, kirjallisuus ja elokuva on maailmankuuluja. Ja urheilu: se on oma lukunsa. Ainakin ruotsalainen jääkiekko synnyttää monissa suuria tunteita. 

Ruotsiin vaihtoon lähtevät sijoitetaan eri puolille maata. Kouluruotsi antaa vaihto-opiskelijalle riittävän pohjan kielitaidon kartuttamiseen. Hyvästä ruotsin kielen hallinnasta on sinulle tulevaisuudessa varmasti paljon hyötyä.

Ruotsi2

Isäntäperheet ja yhteisöt

Lasten ja aikuisten välinen keskinäinen kunnioitus opitaan Ruotsissa jo varhain. Kotityöt jaetaan usein tasapuolisesti perheen kesken, etenkin pienissä talouksissa. Ruotsalaiset arvostavat vapautta ja velvollisuuksien täyttämistä, joten muistathan kantaa vastuusi sekä kotona että koulussa.

Koulut ja opiskelu

Ruotsissa koulu alkaa elokuun puolivälistä ja päättyy kesäkuun keskivaiheilla. Koulupäivä on yleensä klo 8–15 tai klo 8–16. Lukujärjestyksesi määritellään kiinnostuksen kohteittesi mukaan. Ruotsalaiset koulut tarjoavat monenlaisia aineita, mutta monet valitsevat ensisijaiseksi joko luonnontieteet tai humanistiset aineet. Voit keskittyä opinnoissasi mihin aineisiin tahansa, mutta suotavaa olisi valita ainakin ruotsi, englanti ja matematiikka.

Ruokakulttuuri

Ruotsalaiset ateriat koostuvat usein perunoista, juustosta, merenelävistä, lihasta, tuoreista kasviksista, salaatista ja voileivistä. Lihapullat, puolukat ja savustettu lohi ovat suosittuja arjen herkkuja. Ruotsalaisessa ruokavaliossa näkyy nykyisin yhä enemmän kansainvälisiä elementtejä.

Katso lisää kuvia Ruotsin AFS:n instasta!

×

 

Hei!

Laita meille viestiä niin vastaamme sinulle aukioloaikojemme (ma-pe 9-16) puitteissa mahdollisimman pian. Terveisin Suomen AFS

×