Bosnia ja Hertsegovinassa puhutaan kolmea kieltä: bosniaa, kroaattia ja serbiaa, ja ne ovat kaikki läheistä sukua keskenään. Maassa käytetään yleisesti sekä latinalaista että kyrillistä kirjaimistoa.

Bosnia ja Hertsegovina on kaunis maa, joka elää jälleenrakentamisen aikaa 1990-luvun alun sodan jäljiltä. Suurin osa maan pinta-alasta on vuoristoista, jossa talvet voivat olla hyytäviä, mutta myös pieni pala Adrianmeren rannikkoa kuuluu Bosnia ja Hertsegovinalle. Maan pääkaupunki Sarajevo on suurin kaupunki, mutta myös arkkitehtuurisesti nähtävyys.

 

Ihmiset

Bosniassa ihmiset ovat usein hyvin suoria ja rehellisiä puhuessaan. He kertovat avoimesti mielipiteensä, toiveensa ja kritiikkinsä keskusteluissa. Bosnialaiset ihmiset ovat hyvin ystävällisiä ja heillä on myös omintakeinen huumorintaju.

Photo by Habeebee
Photo by Habeebee

 

Photo by Jaime Silva
Photo by Jaime Silva

Isäntäperhe ja yhteisö

Monet ihmiset elävät suurperheen kanssa ja yleensä isovanhemmat pitävät huolta lapsista samalla kun vanhemmat ovat töissä. Isäntäperheesi varmasti näyttää sinulle mielellään kaupungin aktiviteetteja. Tapahtumat ovat hyviä mahdollisuuksia tutustua uusiin ihmisiin. Kättelyt tai poskisuukot tervehtiessä toivottavat sinut tervetulleeksi uuteen yhteisöösi.

Koulu

Koulua on maanantaista perjantaihin, tavallisesti kahdessa vuorossa, eli yhdellä viikolla sinulla on koulua 8-14.00 ja toisella 14-20.00. Luokalla on noin 20-30 oppilasta. Joillakin kouluilla on musiikki, urheilu, taide ja draamakerhoja, jotka pidetään usein lauantaisin. Saatat myös saada mahdollisuuden osallistua päivän tai viikonlopun kestävälle koulumatkalle maassasi tai naapurimaissa.

Photo by Vitor Antunes
Photo by Vitor Antunes

Ruoka

Bosnialainen ruoka on sukua turkkilaiselle, kreikkalaiselle ja muille välimeren keittiöille. Monilla perheillä on tapana sanoa Prijatno (nauti ateriastasi) ennen syömistä. Tyypilliset lisukkeet ovat grillattua lihaa, pitaleipä lihalla, perunalla, juustolla, pinaatilla tai kurpitsalla, dolma (vihannes täytettynä lihalla ja riisillä) ja baklava (pasteija sokerisiirapilla) jälkiruoaksi. Yleisesti ateriat koostuvat pihvistä, lampaanlihasta ja perunoista. Kahvia ja teetä juodaan paljon pitkin päivää.

Photo by Zlatko Unger
Photo by Zlatko Unger

Katso lisää kuvia Bosnia ja Hertsegovinan AFS:n instasta!

Löydä oma ohjelmasi