SINUSTAKO VAIHTO-OPPILAS?

Oletko haaveillut vuodesta uudessa ympäristössä? Kiinnostaako uuden kielen ja kulttuurin omaksuminen? Vaihto-oppilasvuosi on erinomainen tapa kansainvälistyä ja avartaa omaa maailmankuvaa.

Vaihto-oppilaaksi voit lähteä kokonaiseksi lukuvuodeksi, lukukaudeksi tai kesäksi. Itseäsi kiinnostavimman kohdemaan voit valita yli 50 vaihtoehdon joukosta. Tutustut uuteen kulttuuriin asumalla isäntäperheessä, käymällä koulua vieraalla kielellä ja elämällä erilaista, paikallista arkea. Asuminen ja opiskelu ulkomailla tuovat sinulle valtavasti uusia kokemuksia, joista on varmasti hyötyä tulevaisuudessa.

AFS-vaihto-oppilaana kokemuksesi alkaa jo kauan ennen lentokoneen lähtöä kotimaasta. Haastattelu, toimiston tarjoama tietopaketti, orientaatioleiri sekä itse tekemäsi taustatyö valmistavat sinut tulevaan seikkailuun. AFS:n toimisto ja vapaaehtoiset ovat tukenasi koko vaihto-oppilasaikasi ajan.

Uuden-Seelannin Study Your Way-ohjelma

Tutustu Uuden-Seelannin Study Your Way-ohjelmaan. Tässä ohjelmassa ikähaarukka on laajempi  kuin perinteisessä vuosiohjelmassa Uuteen-Seelantiin: 16 v – 18 v 6kk.  Koulun voi valita useasta vaihtoehdosta.  Toisin kuin perinteisessä Uuden-Seelannin  AFS-ohjelmassa  Study Your Way -ohjelmaan voidaan hyväksyä myös nuoria, joilla on allergia, erikoisruokavalio tai terveydellinen rajoite.   Rajoitteet saattavat kuitenkin  vaikuttaa kouluvalintaan.

Study Your Way –ohjelmassa  koulun rooli on keskeinen, sillä vaihto-oppilaan  koulu vastaa isäntäperhesijoituksesta ja tuesta vaihto-oppilaalle vaihtokokemuksen aikana.   Sekä koulu että isäntäperhe saavat korvauksen vaihto-oppilaan ottamisesta.

Vaihto-ohjelman aikana Uuden-Seelannin AFS toimii yhteistyössä koulun kanssa ja hoitaa käytännön järjestelyt kuten vakuutuksen,  vaihto-oppilaan vastaanottamisen  ja valmennuksen.  Uuden-Seelannin AFS-toimistossa on myös oma koordinaattori Study Your Way –ohjelmaan osallistuvia nuoria varten,  ja hän on tarvittaessa yhteydessä Suomen AFS:ään.   Study Your Way –ohjelmaan osallistuvat  nuoret voivat myös mahdollisuuksien mukaan osallistua oman alueen AFS-vaihto-oppilaille järjestettyihin tapahtumiin.

1.  Luo  käyttäjätunnus ja salasana AFS:n nettisivuilla ja täytä hakemus.

Täytä hakemus tästä

2.  Kun saamme hakemuksesi AFS-toimistoon, kutsumme sinut haastatteluun.

3.  Jos sinut hyväksytään Study Your Way –ohjelman hakijaksi saat täytettävksesi lomakkeen, johon merkitset koulutoiveesi.

4. Lähetämme lomakkeen Uuden-Seelannin AFS-toimistoon, joka on yhteydessä kouluun ja toimittaa sinulle Suomen AFS-toimiston kautta koulun hakulomakkkeet.  Palauta koulun hakulomakkeet  Suomen AFS-toimistoon.

5. Valitsemasi koulu käy läpi hakemuksesi ja jos koulu voi ottaa sinut oppilaakseen,  saat heiltä alustavan hyväksymisen.  Lopullisesti koulu vahvistaa paikan, kun sinä ja vanhempasi olette allekirjoittaneet sopimuksen koulun kanssa ja olette maksaneet osallistumismaksun.  Koska koulu voi  vahvistaa hyväksyntäsi koulun oppilaaksi vasta saatuaan osallistumismaksun, maksuaikataulu  poikkeaa Study Your Way -ohjelmassa perinteisen AFS-vuosi- ja lukukausiohjelman maksuaikataulusta.

6.  Lopullisen hyväksymisen jälkeen saat koululta viisumia varten tarvittavan vahvistuksen. Suomen AFS avustaa sinua viisumin anomisessa ja tekee matkajärjestelyt.

7.  Ennen lähtöä osallistut Suomessa AFS:n järjestämälle valmennusleirille.   Järjestämme valmennustilaisuuden myös vanhemmillesi.

Future Leaders - kuuden viikon stipendiohjelma USA:ssa

Future Leaders on kuuden viikon stipendiohjelma, jota rahoittavat Yhdysvaltain Suomen suurlähetystö sekä Opetushallistus (OPH). Ohjelman tarkoituksena on edistää Suomen ja Yhdysvaltain välistä oppilasvaihtoa ja antaa suomalaisille nuorille mahdollisuus tutustua amerikkalaiseen yhteiskuntaan pintaa syvemmältä.

Kesällä 2017 ohjelman teemana oli aktiivinen kansalaisuus ja johtajuus.

Käy kurkkaamassa tämän kesän stipendiaattien kuulumisia sekä Suomessa, että Yhdysvalloissa Maailmalle.net blogista.

Hae stipendiohjelmaan kesälle 2018

Ohjelma kestää kuusi viikkoa. Lähtö Helsingistä on 20.6.2018 ja paluu Helsinkiin 2.8.2018.

Ohjelmaan valitut nuoret asuvat isäntäperheissä Washington DC:n ympäristössä. Yhdysvalloissa ollessaan nuoret pääsevät tutustumaan alueen nähtävyyksiin ja hallintorakennuksiin, tapaavat eri alojen vaikuttajia ja vierailevat paikallisissa oppilaitoksissa.

Ohjelmaan kuuluu stipendienjakotilaisuus Yhdysvaltain Suomen suurlähetystössä Helsingissä sekä vierailu Suomen Washingtonin suurlähetystöön.

Ohjelman voi kokea myös Suomesta käsin toimimalla isäntäperheenä amerikkalaiselle oppilaalle. Kesällä Suomeen tulee 15 amerikkalaista stipendiaattia. He osallistuvat vastaavaan stipendiohjelmaan pääkaupunkiseudulla. Etsimme näille oppilaille isäntäperheitä pääkaupunkiseudulta heinä-elokuuksi Voisitko sinä toimia Future Leaders oppilaalle isäntäperheenä? Laita viestiä: emmi.uutela@afs.org

Hakeminen vuoden 2018 Future Leaders ohjelmaan

Voit hakea ohjelmaan, jos

 • opiskelet syksyllä 2017 lukiossa
 • olet ohjelman aikana 16-17-vuotias (synt. 2.8.2000-20.6.2002)
 • keskiarvosi on vähintään 7,5

Eduksesi haussa luetaan:

 • Kiinnostus kehittää osaamistasi aktiivisesta kansalaisuudesta ja johtajuudesta
 • Aiempi kokemus johtajuudesta ja aktiivisesta kansalaisuudesta (kuten harrastukset)
 • Kyky asua eri kulttuurissa ja isäntäperheessä

Hakuaika vuodelle 2018 alkaa lokakuussa 2017. Tiedotamme tarkemmasta hakuajasta pian. Voit hakea ohjelmaan AFS:n nettisivuilla. Aloita luomalla itsellesi käyttäjätunnus. Sen jälkeen pääset täyttämään hakemusta.

Hakemukseen kuuluu pakollisena liitteenä 350 sanan mittainen essee aiheella ”How do I contribute to creating a better world?”. Kirjoitathan esseen huolella, sillä se on merkittävässä roolissa valintaprosessissa. Essee liitetään hakemukseen word- tai pdf-tiedostona.

Klikkaa hakemukseen

Hakemusten perusteella kutsumme haastatteluun marraskuussa 2017 enintään 40 nuorta. Haastatteluja järjestetään usealla paikkakunnalla. Ohjelmaan valitaan 15 nuorta. Lopullisessa valinnassa korostetaan kiinnostusta ohjelman teemaan ja halua oppia aktiivisesta kansalaisuudesta ja johtajuudesta.

Stipendi

Ohjelmaan valitut nuoret saavat stipendin, joka kattaa:

 • edestakaiset matkat Suomen kotipaikkakunnaltasi isäntäperheeseen
 • valmennustilaisuuden Helsingissä keväällä 2017 sekä edestakaiset matkat Helsinkiin. Samassa yhteydessä järjestetään stipendienjakotilaisuus Yhdysvaltain Suomen suurlähetystössä
 • valmennustilaisuuden Yhdysvalloissa, jossa pääsee tapaamaan myös amerikkalaiset stipendiaatit
 • asumisen isäntäperheessä. Isäntäperheille ei makseta korvausta.
 • teeman mukaisen ohjelman Yhdysvalloissa mm. vierailut, pääsymaksut, kuljetukset
 • AFS:n kirjallisen valmennusmateriaalin
 • AFS:n tuen ennen ohjelmaa ja ohjelman aikana

Stipendi ei sisällä:

 • AFS:n kansainvälistä sairaus- ja tapaturmavakuutusta, joka maksaa noin 200 euroa. Vakuutus on pakollinen ja kattaa sairaus- ja tapaturmakulut 1 000 000 Yhdysvaltain dollariin asti.
 • mahdollisia viisumikuluja, noin 300 euroa.

Future Leaders -ohjelmasta voi kysyä lisätietoa AFS-toimistosta:
Emmi Uutela, ohjelmakoordinaattori
09 251 37358
emmi.uutela@afs.org

Kielikurssille Englantiin kesällä 2018

AFS tarjoaa kesäisin kieli- ja kansainvälisyyskursseja Englannissa. Kurssille saapuu osallistujia useasta eri maasta ympäri maailmaa. Pääset siis harjoittelemaan kielitaitoasi ja osaksi kansainvälistä nuorten ryhmää. Kursseja järjestetään heinä-elokuussa kaksi: toinen 13-16-vuotiaille ja toinen 15-17-vuotiaille.

Kesän 2018 kurssien päivämäärät ja hinnat julkaistaan tällä sivulla lokakuun aikana.

Osallistumismaksu kieli- ja kansainvälisyyskurssille vuonna 2017 oli 2650 euroa. Vuoden 2018 hinnat ovat samalla tasolla. Peruutusturvamaksu 800 euroa maksetaan heti ohjelmaan hyväksymisen jälkeen. Loput 1850 euroa maksetaan 1.6.2017 mennessä. Hintaan sisältyvät lennot Helsinki – Lontoo – Helsinki, paikalliset kuljetukset, opetus, majoitus kahden hengen huoneissa, täysihoito, kattava sairaus- ja tapaturmavakuutus sekä ohjelman aikana järjestettävä opintomatka Lontooseen ja puolen päivän retki.

Englantia ja kansainvälisyystaitoja

Kurssi ei ole pelkästään perinteinen kielikurssi. Oppituntien lisäksi kurssilla on paljon erilaisia ryhmätöitä, joissa kielitaidon lisäksi kehittyvät kansainvälisyystaidot. Useimmilla päivillä on oma teemansa, johon keskitytään esimerkiksi videoprojektien avulla. Iltaisin osallistujat voivat valita mieleisensä harrastusryhmän. Ryhmät voivat liittyä musiikkiin, taiteeseen, urheiluun tai vaikkapa hengenpelastukseen. Koulun alueella on erinomaiset urheilupaikat ja joka päivä on mahdollista osallistua liikunnallisiin aktiviteetteihin.

Kielikurssiin kuuluu 4 tuntia englannin kielen opetusta päivittäin. Kurssin sisällöstä vastaavat AFS:n ohjaajat sekä kokeneet englantilaiset opettajat. Kahden viikon aikana syvennytään englannin kieliopintojen lisäksi kansainvälisyysteemaan. Kurssin jälkeen osallistujat ovat entistä valmiimpia toimimaan erilaisista kulttuureista tulevien ihmisten kanssa.

Yksi kurssin parhaista puolista on, että kaikki osallistujat sitoutuvat puhumaan kurssin aikana vain englantia. Jokaisella kurssilla on osallistujia useasta eri maasta. Osallistujat pyritään aina sijoittamaan samaan huoneeseen toisesta maasta kotoisin olevan nuoren kanssa. Tämä tukee sekä kielen oppimista että uusien ystävyysssuhteiden syntymistä.

Kurssin ohjelmaan kuuluu myös päiväretki Lontooseen sekä puolen päivän mittainen vierailu johonkin lähikaupungeista.

Sutton Valance School

Kesäkurssit järjestetään Englannin puutarhaksi kutsutussa vehreässä Kentissä, Suur-Lontoon kupeessa. Sutton Valence School on perinteinen ja arvostettu koulu, joka on perustettu vuonna 1576. Koulun alueella on monipuoliset liikuntamahdollisuudet ja uima-allas.

Kurssilla panostetaan erityisesti opetuksen ja muun toiminnan laatuun. Paikalla on yksi ohjaaja neljää opiskelijaa kohti. Opiskelun lisäksi meille on tärkeää, että kurssilla on opiskelun lisäksi hauskaa. Iltaisin on tarjolla yhteistä ohjattua tekemistä ja vapaa-ajalla ehdit tutustua useista eri maista tuleviin nuoriin. Viimeisenä päivänä järjestetään kurssilaisten yhteiset päättäjäisjuhlat.

Kuvia vuoden aikaisempien vuosien kursseista löydät täältä sekä kuvia ja kommentteja täältä.

Paikat kielikurssille täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Aloita luomalla itsellesi käyttäjätunnus. Sen jälkeen pääset täyttämään ilmoittautumislomaketta kurssille.

Klikkaa hakemukseen

Lisätietoja:
Emmi Uutela, ohjelmakoordinaattori
emmi.uutela@afs.org, puh. 09 251 37358

Miten haen vaihto-oppilaaksi?

STEP1

Valitse ohjelma ja täytä hakemus

Hakuprosessimme on perusteellinen, mutta hyvin tehty  ja rehellinen hakemus auttaa tekemään AFS-kokemuksestasi parhaan mahdollisen. Jos olet jumissa hakemuksen kanssa, autamme mielellämme.

STEP2_ST

Tule haastatteluun

Hakemuksesi, haastattelu ja suositukset kertovat meille, kuinka valmis olet kansainväliseen vaihto-oppilaskokemukseen. AFS-kokemuksesi alkaa, kun sinut on valittu ohjelmaan.

STEP3

Osallistu AFS:n orientaatioon

AFS:n valmennustilaisuudet eli  orientaatiot (ennen, vaihdon aikana ja vaihdon jälkeen) antavat sinulle uusia näkökulmia  ja auttavat sinua  elämään uudessa kulttuurissa ja perheessä ja kohtaamaan uusia tilanteita.

STEP4_ST

Astu lentokoneeseen ja kohtaa maailma

AFS:n vapaaehtoiset, isäntäperheet ja henkilökunta ovat valmiina toivottamaan sinut tervetulleeksi uuteen kulttuuriin ja tarjoamaan sinulle kansainvälistymiskokemuksen, jota et unohda koskaan.

AFS-students

Miksi lähteä vaihto-oppilaaksi?

Mitä minun tulee tietää, jos haluan vaihto-oppilaaksi?

Vaihto-oppilaaksi lähteminen ei ole, eikä sen pidäkään olla, mikään helppo juttu. Se ei myöskään ole kohtuuttoman pelottava asia. Vaihtarivuosi on haaste, jonka vastaanottaja saa parhaimmillaan loistavan kielitaidon, elinikäisiä ystäviä ja roppakaupalla kokemuksia. Huonoimmillaankin vaihto-oppilasaika antaa paljon elämänkokemusta, josta on varmasti hyötyä tulevaisuudessa.

Opiskelijavaihtoon voi lähteä myöhemminkin, mutta vaihto-oppilasvuosi on ainutlaatuinen tapa päästä lähelle kulttuuria. Oma isäntäperhe, lähikoulu ja paikalliset kaverit luovat aidon kontaktin paikalliseen elämään. Ole siis utelias ja anna maailman yllättää itsesi!

Tutustu, miksi AFS on paras vaihtoehto

Osallistumismaksut

Löydät kunkin kohdemaan vaihto-ohjelmien hinnat maan esittelysivulta.
AFS:n osallistumismaksut ovat aina kokonaishintoja sisältäen  oleelliset vaihtovuoteen kuuluvat palvelut ja maksut:

 • Vaihto-oppilashaastattelu, jonka aikana kartoitetaan nuoren toiveita ja odotuksia vaihto-oppilasvuoteen ja maavalintaan liittyen.
 • AFS:n vapaaehtoisen vierailun vaihto-oppilaan kotona kertomassa AFS:stä ja vaihto-oppilasvuodesta ja siihen liittyvistä kokemuksista.
 • Asuminen ja eläminen isäntäperheessä (AFS ei maksa isäntäperheelle korvausta)
 • Jokaiselle vaihto-oppilaalle nimetään kohdemaassa  yhdyshenkilö, joka on AFS-vapaaehtoinen ja jonka kanssa nuori  voi olla yhtedydessä ohjelman aikana
 • AFS:n henkilökunnan tuki vaihto-oppilaalle ja perheelle aina vaihto-oppilaaksi hyväksymisestä kotiinpaluuseen saakka.
 • Hätäpäivystys 24 tuntia vuorokaudessa sekä kohdemaassa että Suomessa.

  Matkaan liittyvät järjestelyt:

 • Matka Helsingistä isäntäperheeseen ja takaisin. AFS hoitaa puolestasi lentovaraukset kohdemaahan sekä kohdemaan sisäiset kuljetukset vaihtopaikkakunnallesi.
 • AFS auttaa ja neuvoo sinua viisumin hakemisessa ja maksaa viisumimaksun.
 • Koulupaikka, pakollisten aineiden koulukirjat, päivittäiset koulumatkat sekä mahdolliset koulumaksut.
 • Kattava sairaus- ja tapaturmavakuutus. Vakuutus korvaa sairaus- ja tapaturmakuluja aina 1 000 000 dollariin saakka. AFS hoitaa puolestasi asioinnin vakuutusyhtiön kanssa.

Valmennus Suomessa ja kohdemaassa.
Valmennus keskittyy kansainvälisyystaitoihin, oman kulttuurin tuntemiseen, vieraaseen kulttuuriin sopeutumiseen, kohdemaan tapoihin ja arvoihin sekä oman oppimisen tunnistamiseen:

 • Suomen AFS:n ja kohdemaan AFS:n kirjallinen valmennusmateriaali
 • Orientaatiotilaisuus nuorille ja vanhemmille ennen vaihto-oppilaan lähtöä
 • Lähtöorientaatioleiri Suomessa
 • Tulo-orientaatioleiri kohdemaassa
 • Loppuorientaatioleiri kohdemaassa
 • Paluuorientaatioleiri Suomessa
 • Joissain maissa järjestetään lisäksi ns. Midstay-orientaatio
 • Kohdemaan paikallisyhistysten järjestämä toimintaHätäpäivystys 24 tuntia vuorokaudessa sekä kohdemaassa että Suomessa

MAKSUAIKATAULU

Osallistumismaksu maksetaan neljässä erässä siten, että koko summa on maksettu ennen vaihto-oppilaaksi lähtöä. Peruutusturvamaksu on 10% osallistumismaksusta, ja se laskutetaan heti vaihto-oppilaspaikan varmistuttua.

APURAHAT

AFS myöntää apurahoja taloudellisin perustein. Apurahaa voi anoa, kun on tullut hyväksytyksi AFS-vaihto-oppilaaksi.

Haettavana on  myös  kaksi 3000 euron suuruista erityisapurahaa, jotka on tarkoitettu yksinhuoltajan lapselle.

Miten haen vaihto-oppilaaksi?

HAKUMENETTELY

Voit hakea valitsemaasi maahan jo vuotta ennen lähtöä. Aloita luomalla itsellesi käyttäjätunnus. Sen jälkeen pääset täyttämään vaihto-oppilashakemusta.

Hakemukseen!

Kaikille hakijoille järjestetään henkilökohtainen haastattelu (ei koske kesän kieli- ja kansainvälisyyskurssia). Soitamme sinulle ja sovimme kanssasi haastatteluajan. Haastatteluja järjestetään 19 paikkakunnalla. Haastattelun jälkeen voit vielä miettiä maavaihtoehtoja yhdessä vanhempiesi kanssa.


Hakuaika vaihtovuoden 2018-2019 ohjelmiin alkoi 9.1.2017.

Kannattaa hakea hyvissä ajoin, sillä vaihto-oppilasvalintoja tehdään läpi vuoden ja osa maista täyttyy nopeasti. 

Kuka voi hakea vaihto-oppilaaksi?

 • Opiskelet parhaillaan lukiossa, ammattikoulussa tai peruskoulun 9. luokalla.
 • Viimeisen todistuksesi keskiarvo on vähintään 7.5 jos olet peruskoulussa. Jos olet jo lukiossa, keskiarvosi on vähintään 7.0.
 • Huom: USA:han hakijoilla sekä peruskoulun että lukion todistuksen keskiarvon tulee olla vähintään  7.5 eikä todistuksessa saa olla välttäviä arvosanoja.
  USA:han menevien vaihto-oppilaiden täytyy myös läpäistä englannin kielen tasotesti.
 • Olet vaihto-oppilasohjelman alkaessa iältäsi vähintään 15 v.  ja korkeintaan 18 v. 8 kk. Ikärajat vaihtelevat kohdemaittain.
 • Vaihto-oppilaana tarvitset myös kykyä sopeutua vieraan kultuurin arkeen. Sinulla on halua ja taitoa ottaa vastaan isäntäperheen tarjoama ainutlaatuinen ystävyys.
 • Kohdemaan kieltä sinun ei tarvitse osata – opit sen varmasti vuoden aikana.

Tulossa olevat infotilaisuudet

Seuraava infotilaisuus vaihtovuodesta kiinnostuneille oppilaille ja vanhemmille tiistaina 24.10 kello 18-20 osoitteessa Malminrinne 1 B, Krog Madamen kokoustilassa 7.kerroksessa. Tervetuloa!

Miksi lähteä vaihto-oppilaaksi?

STU_GLOBAL

Saat ainutlaatuisen tilaisuuden elää uudenlaista arkea paikallisen perheen jäsenenä.

STU_CHANGE

Opit mahdollisesti uuden kielen ja englannin kielen taitosi paranee varmasti, lähditpä mihin maahan tahansa. Maailmankuvasi laajenee, kun omaksut vieraan kulttuurin sisältä päin

STU_FLUENT

Saat mahdollisuuden solmia jopa elinikäisiä ystävyyssuhteita ympäri maailmaa.

STU_YOU

Itsenäistyt ja saat itseluottamusta, kun huomaat tulevasi toimeen itsenäisesti kaukana kotoa.

Sitaatti vaihto-oppilaalta

”Vaihtoon kannattaa lähteä koska oppii uuden kielen, uuden kulttuurin ja saa toisen perheen. Lisäksi saa elinikäisiä ystäviä ympäri maailman ja toki elinikäisen matkustuskuumeen.”

— Kia Kivisilta, vaihto-oppilaana Kiinassa