SINUSTAKO VAIHTO-OPPILAS?

Oletko haaveillut vuodesta uudessa ympäristössä? Kiinnostaako uuden kielen ja kulttuurin omaksuminen? Vaihto-oppilasvuosi on erinomainen tapa kansainvälistyä ja avartaa omaa maailmankuvaa.

Vaihto-oppilaaksi voit lähteä kokonaiseksi lukuvuodeksi, lukukaudeksi tai kesäksi. Itseäsi kiinnostavimman kohdemaan voit valita yli 40 vaihtoehdon joukosta. Tutustut uuteen kulttuuriin asumalla isäntäperheessä, käymällä koulua vieraalla kielellä ja elämällä erilaista, paikallista arkea. Asuminen ja opiskelu ulkomailla tuovat sinulle valtavasti uusia kokemuksia, joista on varmasti hyötyä tulevaisuudessa.

AFS-vaihto-oppilaana kokemuksesi alkaa jo kauan ennen lentokoneen lähtöä kotimaasta. Haastattelu, toimiston tarjoama tietopaketti, orientaatioleiri sekä itse tekemäsi taustatyö valmistavat sinut tulevaan seikkailuun. AFS:n toimisto ja vapaaehtoiset ovat tukenasi koko vaihto-oppilasaikasi ajan.

Future Leaders -ohjelma

Future Leaders on uusi stipendiohjelma, jota rahoittavat Yhdysvaltain Suomen suurlähetystö sekä Opetushallistus (OPH). Ohjelman tarkoituksena on edistää Suomen ja Yhdysvaltain välistä oppilasvaihtoa ja antaa suomalaisille nuorille mahdollisuus tutustua amerikkalaiseen yhteiskuntaan pintaa syvemmältä.

Kesällä 2017 ohjelman teemana on aktiivinen kansalaisuus ja johtajuus.

Ohjelma 2017

Ohjelma kestää kuusi viikkoa. Lähtö Helsingistä on 21.6.2017 ja paluu Helsinkiin 2.8.2017.

Nuoret asuvat isäntäperheissä Washington DC:n ympäristössä. Yhdysvalloissa ollessaan nuoret pääsevät tutustumaan alueen nähtävyyksiin ja hallintorakennuksiin, tapaavat eri alojen vaikuttajia ja vierailevat paikallisissa oppilaitoksissa.

Ohjelmaan kuuluu stipendienjakotilaisuus Yhdysvaltain Suomen suurlähetystössä Helsingissä sekä vierailu Suomen Washingtonin suurlähetystöön.

Vuoden 2017 ohjelmaan osallistujat on valittu.

Kesällä Suomeen tulee 15 amerikkalaista stipendiaattia. He osallistuvat vastaavaan stipendiohjelmaan pääkaupunkiseudulla. Etsimme näille oppilaille isäntäperheitä pääkaupunkiseudulta 30.6.-8.8. Voisitko sinä toimia Future Leaders oppilaalle isäntäperheenä? Laita viestiä: emmi.uutela@afs.org

Hakeminen vuoden 2018 Future Leaders ohjelmaan

Voit hakea ohjelmaan, jos

 • olet syksyllä 2017 lukiossa
 • olet ohjelman aikana 15-17-vuotias
 • keskiarvosi on vähintään 7,5

Hakuaika alkaa syksyllä 2017. Tiedotamme tarkemmasta hakuajasta syksyllä. Voit hakea ohjelmaan AFS:n nettisivuilla. Aloita luomalla itsellesi käyttäjätunnus. Sen jälkeen pääset täyttämään hakemusta.

Hakemukseen kuuluu pakollisena liitteenä 350 sanan mittainen essee aiheella ’How do I contribute to creating a better world?. Kirjoitathan esseen huolella, sillä se on merkittävässä roolissa valintaprosessissa. Essee liitetään hakemukseen word- tai pdf-tiedostona.

Klikkaa hakemukseen

Hakemusten perusteella kutsumme haastatteluun marraskuussa 2017 enintään 40 nuorta. Haastatteluja järjestetään usealla paikkakunnalla. Ohjelmaan valitaan 15 nuorta. Lopullisessa valinnassa korostetaan kiinnostusta ohjelman teemaan.

Stipendi

Ohjelmaan valitut nuoret saavat stipendin, joka kattaa:

 • edestakaiset matkat Suomen kotipaikkakunnaltasi isäntäperheeseen
 • valmennustilaisuuden Helsingissä keväällä 2017 sekä edestakaiset matkat Helsinkiin. Samassa yhteydessä järjestetään stipendienjakotilaisuus Yhdysvaltain Suomen suurlähetystössä
 • valmennustilaisuuden Yhdysvalloissa ennen isäntäperheeseen menoa sekä ennen Suomeen paluuta
 • asumisen isäntäperheessä. Isäntäperheille ei makseta korvausta.
 • teeman mukaisen ohjelman Yhdysvalloissa mm. vierailut, pääsymaksut, kuljetukset
 • AFS:n kirjallisen valmennusmateriaalin
 • AFS:n tuen ennen ohjelmaa ja ohjelman aikana

Stipendi ei sisällä:

 • AFS:n kansainvälistä sairaus- ja tapaturmavakuutusta, joka maksaa noin 200 euroa. Vakuutus on pakollinen ja kattaa sairaus- ja tapaturmakulut 1 000 000 Yhdysvaltain dollariin asti.
 • mahdollisia viisumikuluja, noin 300 euroa.

Future Leaders -ohjelmasta voi kysyä lisätietoa AFS-toimistosta:
Emmi Uutela, ohjelmakoordinaattori
09 251 37358
emmi.uutela@afs.org

Kielikurssille Englantiin kesällä 2017

AFS tarjoaa kesäisin kieli- ja kansainvälisyyskursseja Englannissa. Kurssille saapuu osallistujia useasta eri maasta ympäri maailmaa. Pääset siis harjoittelemaan kielitaitoasi ja osaksi kansainvälistä nuorten ryhmää. Kursseja järjestetään heinä-elokuussa kaksi: toinen 13-16-vuotiaille ja toinen 15-17-vuotiaille.

Ensimmäinen leiri, joka on suunnattu 13-16-vuotiaille järjestetään 17.7.-29.7.2017. (kurssi täynnä)
Toinen leiri, joka on suunnattu 15-17-vuotiaille järjestetään 31.7.-12.8.2017. (yksi paikka jäljellä, ota yhteys AFS:n toimistoon!)

Osallistumismaksu kieli- ja kansainvälisyyskurssille vuonna 2017 on 2650 euroa. Peruutusturvamaksu 800 euroa maksetaan heti ohjelmaan hyväksymisen jälkeen. Loput 1850 euroa maksetaan 1.6.2017 mennessä. Hintaan sisältyvät lennot Helsinki – Lontoo – Helsinki, paikalliset kuljetukset, opetus, majoitus kahden hengen huoneissa, täysihoito, kattava sairaus- ja tapaturmavakuutus sekä ohjelman aikana järjestettävä opintomatka Lontooseen ja puolen päivän retki.

Sutton Valance School

Kesäkurssit järjestetään Englannin puutarhaksi kutsutussa vehreässä Kentissä, Suur-Lontoon kupeessa. Sutton Valence School on perinteinen ja arvostettu koulu, joka on perustettu vuonna 1576. Koulun alueella on monipuoliset liikuntamahdollisuudet ja uima-allas.

Kurssilla panostetaan erityisesti opetuksen ja muun toiminnan laatuun. Paikalla on yksi ohjaaja neljää opiskelijaa kohti. Opiskelun lisäksi meille on tärkeää, että kurssilla on opiskelun lisäksi hauskaa. Iltaisin on tarjolla yhteistä ohjattua tekemistä ja vapaa-ajalla ehdit tutustua useista eri maista tuleviin nuoriin. Viimeisenä päivänä järjestetään kurssilaisten yhteiset päättäjäisjuhlat.

Kuvia vuoden aikaisempien vuosien kursseista löydät täältä sekä kuvia ja kommentteja täältä.

Englantia ja kansainvälisyystaitoja

Kielikurssiin kuuluu 4 tuntia englannin kielen opetusta päivittäin. Kurssin sisällöstä vastaavat AFS:n ohjaajat sekä kokeneet englantilaiset opettajat. Kahden viikon aikana syvennytään englannin kieliopintojen lisäksi kansainvälisyysteemaan. Kurssin jälkeen osallistujat ovat entistä valmiimpia toimimaan erilaisista kulttuureista tulevien ihmisten kanssa.

Kurssi ei ole pelkästään perinteinen kielikurssi. Oppituntien lisäksi kurssilla on paljon erilaisia ryhmätöitä, joissa kielitaidon lisäksi kehittyvät kansainvälisyystaidot. Useimmilla päivillä on oma teemansa, johon keskitytään esimerkiksi videoprojektien avulla. Iltaisin osallistujat voivat valita mieleisensä harrastusryhmän. Ryhmät voivat liittyä musiikkiin, taiteeseen, urheiluun tai vaikkapa hengenpelastukseen. Koulun alueella on erinomaiset urheilupaikat ja joka päivä on mahdollista osallistua liikunnallisiin aktiviteetteihin.

Yksi kurssin parhaista puolista on, että kaikki osallistujat sitoutuvat puhumaan kurssin aikana vain englantia. Jokaisella kurssilla on osallistujia useasta eri maasta. Osallistujat pyritään aina sijoittamaan samaan huoneeseen toisesta maasta kotoisin olevan nuoren kanssa. Tämä tukee sekä kielen oppimista että uusien ystävyysssuhteiden syntymistä.

Kurssin ohjelmaan kuuluu myös päiväretki Lontooseen sekä puolen päivän mittainen vierailu johonkin lähikaupungeista.

Paikat kielikurssille täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Aloita luomalla itsellesi käyttäjätunnus. Sen jälkeen pääset täyttämään ilmoittautumislomaketta kurssille.

Klikkaa hakemukseen

Lisätietoja:
Emmi Uutela, ohjelmakoordinaattori
emmi.uutela@afs.org, puh. 09 251 37358

Uuden-Seelannin Study Your Way-ohjelma

Tutustu Uuden-Seelannin Study your way-ohjelmaan. Tässä ohjelmassa ikärajahaarukka on laajempi (16-18 v 6kk), koulun voi valita useasta vaihtoehdosta ja monenlaiset allergiat tai muut rajoitteet ovat neuvoteltavissa (saattaa rajoittaa kouluvalikoimaa). Katso hinnat ja tiedot täältä: http://www.afs.fi/countries/uusi-seelanti/

Koulut:

Tawa College, Wellington                                          http://www.tawacol.school.nz

Wainuioamata High School,

Wainuioamata (lähellä Wellingtonia)                       http://www.wainuiomatahigh.school

Hutt Walley High School (lähellä Wellingtonia)        http://www.hvhs.school.nz

Onslow College (lähellä Wellingtonia)                     https://www.onslow.school.nz

Waimea College (lähellä Wellingtonia)                    http://www.waimea.school.nz

Wellington High School. Wellington                         http://www.whs.school.nz

Western Springs College (lähellä Aucklandia)         http://www.westernsprings.school.nz/

Long Bay College (lähellä Aucklandia)                    https://www.longbaycollege.com/

Miten pääsen vaihto-oppilaaksi?

STEP1

Valitse ohjelma ja täytä hakemus

Hakuprosessimme on perusteellinen, mutta hyvin tehty  ja rehellinen hakemus auttaa tekemään AFS-kokemuksestasi parhaan mahdollisen. Jos olet jumissa hakemuksen kanssa, autamme mielellämme.

STEP2_ST

Tule haastatteluun

Hakemuksesi, haastattelu ja suositukset kertovat meille, kuinka valmis olet kansainväliseen vaihto-oppilaskokemukseen. AFS-kokemuksesi alkaa, kun sinut on valittu ohjelmaan.

STEP3

Osallistu AFS:n orientaatioon

AFS:n valmennustilaisuudet eli  orientaatiot (ennen, vaihdon aikana ja vaihdon jälkeen) antavat sinulle uusia näkökulmia  ja auttavat sinua  elämään uudessa kulttuurissa ja perheessä ja kohtaamaan uusia tilanteita.

STEP4_ST

Astu lentokoneeseen ja kohtaa maailma

AFS:n vapaaehtoiset, isäntäperheet ja henkilökunta ovat valmiina toivottamaan sinut tervetulleeksi uuteen kulttuuriin ja tarjoamaan sinulle kansainvälistymiskokemuksen, jota et unohda koskaan.

AFS-students

Miksi lähteä vaihto-oppilaaksi?

Mitä minun tulee tietää, jos haluan vaihto-oppilaaksi?

Vaihto-oppilaaksi lähteminen ei ole, eikä sen pidäkään olla, mikään helppo juttu. Se ei myöskään ole kohtuuttoman pelottava asia. Vaihtarivuosi on haaste, jonka vastaanottaja saa parhaimmillaan loistavan kielitaidon, elinikäisiä ystäviä ja roppakaupalla kokemuksia. Huonoimmillaankin vaihto-oppilasaika antaa paljon elämänkokemusta, josta on varmasti hyötyä tulevaisuudessa.

Opiskelijavaihtoon voi lähteä myöhemminkin, mutta vaihto-oppilasvuosi on ainutlaatuinen tapa päästä lähelle kulttuuria. Oma isäntäperhe, lähikoulu ja paikalliset kaverit luovat aidon kontaktin paikalliseen elämään. Ole siis utelias ja anna maailman yllättää itsesi!

Tutustu, miksi AFS on paras vaihtoehto

Osallistumismaksut

AFS:n osallistumismaksut ovat aina kokonaishintoja sisältäen lennot Helsingistä kohdemaahan ja takaisin, täyden ylläpidon isäntäperheessä, pakollisiin oppiaineisiin liittyvät koulumaksut ja oppikirjat, päivittäiset koulumatkakulut, kattavan sairaus- ja tapaturmavakuutuksen (AFS myös asioi vakuutusyhtiön kanssa oppilaan puolesta), mahdolliset viisumimaksut (sekä USA:n Sevis-maksun), orientaatioleirit Suomessa ja kohdemaassa sekä orientaatiomateriaalin.

MAKSUAIKATAULU

Osallistumismaksu maksetaan neljässä erässä siten, että koko summa on maksettu ennen vaihto-oppilaaksi lähtöä. Peruutusturvamaksu on 10% osallistumismaksusta, ja se laskutetaan heti vaihto-oppilaspaikan varmistuttua.

AFS:N HINTA SISÄLTÄÄ

AFS:n tuen ohjelman aikana

 • Vaihto-oppilashaastattelu, jonka aikana kartoitetaan nuoren toiveita ja odotuksia vaihto-oppilasvuoteen ja maavalintaan liittyen.
 • AFS:n vapaaehtoisen vierailu vaihto-oppilaan kotona kertomassa AFS:stä ja vaihto-oppilasvuodesta ja siihen liittyvistä kokemuksista.
 • Jokaiselle vaihto-oppilaalle nimetään kohdemaassa henkilökohtainen yhdyshenkilö, jonka kanssa hän voi tavata ohjelman aikana yhdessä sovittavin väliajoin.
 • AFS:n henkilökunnan tuki vaihto-oppilaalle ja perheelle aina vaihto-oppilaaksi hyväksymisestä kotiinpaluuseen saakka.
 • Hätäpäivystys 24 tuntia vuorokaudessa sekä kohdemaassa että Suomessa.

Matkaan liittyvät järjestelyt

 • Asuminen ja eläminen isäntäperheessä
 • Matka Helsingistä isäntäperheeseen ja takaisin. AFS hoitaa puolestasi lentovaraukset kohdemaahan sekä kohdemaan sisäiset kuljetukset vaihtopaikkakunnallesi.
 • AFS auttaa ja neuvoo sinua viisumien hakemisessa ja maksaa viisumimaksut.
 • Koulupaikka, pakollisten aineiden koulukirjat, päivittäiset koulumatkat sekä mahdolliset koulumaksut (poikkeuksena Kanada).
 • Kattava sairaus- ja tapaturmavakuutus. Vakuutus korvaa sairaus- ja tapaturmakuluja aina 1 000 000 dollariin saakka. AFS hoitaa puolestasi asioinnin vakuutusyhtiön kanssa.

Valmennuksen Suomessa ja kohdemaassa

Valmennus keskittyy kansainvälisyystaitoihin, oman kulttuurin tuntemiseen, vieraaseen kulttuuriin sopeutumiseen, kohdemaan tapoihin ja arvoihin sekä oman oppimisen tunnistamiseen.

 • Suomen AFS:n ja kohdemaan AFS:n kirjallinen valmennusmateriaali.
 • Orientaatiotilaisuus nuorille ja vanhemmille.
 • Lähtöorientaatioleiri Suomessa.
 • Tulo-orientaatioleiri kohdemaassa
 • Loppuorientaatioleiri kohdemaassa
 • Paluuorientaatioleiri Suomessa
 • Joissain maissa järjestetään lisäksi ns. Midstay-orientaatio.
 • Kohdemaan paikallisyhistysten järjestämä toiminta

Miten haen vaihto-oppilaaksi?

HAKUMENETTELY

Voit hakea valitsemaasi maahan jo vuotta ennen lähtöä. Aloita luomalla itsellesi käyttäjätunnus. Sen jälkeen pääset täyttämään vaihto-oppilashakemusta.

Hakemukseen!

Kaikille hakijoille järjestetään henkilökohtainen haastattelu (ei koske kesän kieli- ja kansainvälisyyskurssia). Soitamme sinulle ja sovimme kanssasi haastatteluajan. Haastatteluja järjestetään 19 paikkakunnalla. Haastattelun jälkeen voit vielä miettiä maavaihtoehtoja yhdessä vanhempiesi kanssa.


Sinun on vielä mahdollista hakea syksyn 2017 lähtöön mm. seuraaviin maihin: Brasilia, Filippiinit, Italia, Kiina, Meksiko, Peru, Ranska, Tanska ja Venäjä

Hakuaika vaihtovuoden 2018-2019 ohjelmiin alkoi 9.1.2017.

Kannattaa hakea hyvissä ajoin, sillä vaihto-oppilasvalintoja tehdään läpi vuoden ja osa maista täyttyy nopeasti. 

Kuka voi hakea vaihto-oppilaaksi?

 • Opiskelet parhaillaan lukiossa, ammattikoulussa tai peruskoulun 9. luokalla.
 • Viimeisen todistuksesi keskiarvo on vähintään 7.5 jos olet peruskoulussa. Jos olet jo lukiossa, keskiarvosi on vähintään 7.0.
 • Huom: USA:han hakijoilla sekä peruskoulun että lukion todistuksen keskiarvon tulee olla vähintään  7.5 eikä todistuksessa saa olla välttäviä arvosanoja.
  USA:han menevien vaihto-oppilaiden täytyy myös läpäistä englannin kielen tasotesti.
 • Olet vaihto-oppilasohjelman alkaessa iältäsi vähintään 15 v.  ja korkeintaan 18 v. 8 kk. Ikärajat vaihtelevat kohdemaittain.
 • Vaihto-oppilaana tarvitset myös kykyä sopeutua vieraan kultuurin arkeen. Sinulla on halua ja taitoa ottaa vastaan isäntäperheen tarjoama ainutlaatuinen ystävyys.
 • Kohdemaan kieltä sinun ei tarvitse osata – opit sen varmasti vuoden aikana.
 • Opiskelet parhaillaan lukiossa, ammattikoulussa tai peruskoulun 9. Luokalla.
 • Viimeisen todistuksesi keskiarvo on vähintään 7,5 jos olet peruskoulussa. Jos olet jo lukiossa, keskiarvosi on vähintään 7,0.
  Huom:Yhdysvaltoihin hakijoilla sekä peruskoulun että lukion todistuksen keskiarvo tulee olla vähintään 7,5 eikä todistuksessa saa olla välttäviä arvosanoja.
  Yhdysvaltoihin lähtevien vaihto-oppilaiden täytyy myös läpäistä englannin kielen tasotesti.
 • Olet vaihto-oppilasohjelman alkaessa iältäsi vähintään 15v. ja korkeintaan 18v. 8 kk. Ikärajat vaihtelevat kohdemaittain.
 • Vaihto-oppilaana tarvitset myös kykyä sopeutua vieraan kulttuurin arkeen. Sinulla on halua ja taitoa ottaa vastaan isäntäperheen tarjoama ainutlaatuinen ystävyys.

Tulossa olevat infotilaisuudet

Seuraava infotilaisuus vaihtovuodesta kiinnostuneille oppilaille ja vanhemmille keskiviikkona 23.8 kello 18-20 osoitteessa Malminrinne 1 B, Krog Madamen kokoustilassa 7.kerroksessa. Tervetuloa!

Miksi lähteä vaihto-oppilaaksi?

STU_GLOBAL

Saat ainutlaatuisen tilaisuuden elää uudenlaista arkea paikallisen perheen jäsenenä.

STU_CHANGE

Opit mahdollisesti uuden kielen ja englannin kielen taitosi paranee varmasti, lähditpä mihin maahan tahansa. Maailmankuvasi laajenee, kun omaksut vieraan kulttuurin sisältä päin

STU_FLUENT

Saat mahdollisuuden solmia jopa elinikäisiä ystävyyssuhteita ympäri maailmaa.

STU_YOU

Itsenäistyt ja saat itseluottamusta, kun huomaat tulevasi toimeen itsenäisesti kaukana kotoa.

Sitaatti vaihto-oppilaalta

”Vaihtoon kannattaa lähteä koska oppii uuden kielen, uuden kulttuurin ja saa toisen perheen. Lisäksi saa elinikäisiä ystäviä ympäri maailman ja toki elinikäisen matkustuskuumeen.”

— Kia Kivisilta, vaihto-oppilaana Kiinassa