Tutkimusmatka kansainvälisyyteen


Vaihto-oppilasohjelma ei ole rento välivuosi tai pitkä lomamatka vaan tutkimusmatka uuteen kulttuuriin. Vuosi on nuorelle tunteiden vuoristorata. Alussa kaikki on uutta ja ihanaa. Jonkin ajan kuluttua voi koti-ikävä yllättää, kieli tuntuu vaikealta ja paikallinen ruokakin on kummallista. Makuaisti kuitenkin tottuu, kieltä oppii ja kun kavereitakin löytyy, elämä alkaa taas hymyillä. Koko vuosi on ylä- ja alamäkiä täynnä. Kotiinpaluu voi olla myös jännittävää. Oma maailma on muuttunut, eikä paluu vanhaan kaveripiiriin ja tapoihin olekaan oletetun helppoa.

Kokemushan on henkilökohtainen, mutta kaikille osapuolille – vaihto-oppilaalle, isäntäperheelle, oppilaan ystävälle ja oppilaan opettajalle - on yhteistä se, että vaihto-oppilasaika antaa uusia kokemuksia, lisää kulttuurienvälistä ymmärrystä ja sisältää ikimuistoisia hetkiä.


AFS on kansainvälisyyskasvatusjärjestö


Kansainvälisyyskasvatus on kahden eri kulttuuritaustasta olevan ihmisen kohtaamista. Vaihto-oppilasvuoden aikana nuori saa kokea, millaista on elää vieraassa maassa ja kulttuurissa. Samoin isäntäperhe näkee oman arkensa aivan uudella tavalla kun mukana on kansainvälinen perheenjäsen, jolla meidän tapamme ovatkin uusia.

Uskomme, että tällainen henkilökohtainen kokemus vähentää ennakkoluuloja ja parantaa toisten kulttuurien ja tapojen ymmärtämistä. Kansainvälisyys lähtee ruohonjuuritasolta.

Vaihto-oppilaskokemus kantaa


Vuonna 2008 tehdyn tutkimuksen mukaan entiset AFS-vaihto-oppilaat ovat hyötyneet selkeästi lukioaikana ulkomailla viettämästään vaihto-oppilasvuodesta. Tutkimukseen osallistui yli 2 000 entistä vaihto-oppilasta 15 eri maasta.

Entiset vaihto-oppilaat puhuvat vertaisryhmää todennäköisemmin vähintään yhtä vierasta kieltä sujuvasti, heillä on ystäviä eri kulttuureista ja he hakeutuvat kansainvälisiin työtehtäviin. Vaihto-oppilasvuotta seuraa usein lisää opiskelijavaihtoja, työskentelyä ulkomailla, kansainvälistä vapaaehtoistyö ja monikulttuurisia avioliittoja. Tutkimustulokset viittaavat, että kulttuurienvälinen vuorovaikutus on osa entisten vaihto-oppilaiden arvomaailmaa ja he kannustavat myös omia lapsiaan opiskeluun ulkomailla.