Mukaan vaan, miehiä tarvitaan

Suurin osa Suomen AFS:n toiminnassa mukana olevista on naisia, mutta myös miehiä tarvitaan. Kaksi miesvapaaehtoista kertoo, miten he tulivat mukaan järjestön toimintaan sekä kannustavat muita miesvapaaehtoisia samaan.


Tyttöystävän innoittama


Teppo Juhola tuli mukaan AFS:n toimintaan tyttöystävänsä Hanna Tanskasen innoittamana. He olivat muuttaneet uudelle paikkakunnalle, jossa Hanna oli tutustunut paikallisiin AFS-vapaaehtoisiin. Eräässä Keski-Uudenmaan paikallisyhdistyksen tapaamisessa Hanna kuuli, että vaihto-oppilaiden midstay-leirille tarvitaan ensiapuvastaava. Hannalle tuli heti mieleen Teppo, jolla on ensiapukortti. Teppo innostui ajatuksesta vasta pienen harkinnan jälkeen.

– Englanti on aina ollut kompastuskiveni ja ajattelin sen olevan este esimerkiksi leirille osallistumiseen. Minulle kuitenkin kerrottiin, ettei kielitaito ole välttämätön. Samalla
ajattelin, että leirillä voin harjoitella englantia.

Alkuvuodesta 2012 järjestetyn leirin jälkeen Teppo osallistui paikallisyhdistyksen vuosikokoukseen ja tuli valituksi Keski-Uudenmaan paikallisyhdistyksen hallituksen varajäseneksi. Hän on ollut mukana järjestämässä Amazing Race -kaupunkisuunnistusta Helsingissä, Mahdollisuuksien Tori -tapahtumaa Hyvinkäällä sekä toiminut yhdyshenkilönä vaihto-oppilaalle.

- Toiminta on avartanut minulle miten ihmiset eri kulttuuri- ja kielitaustoista tulevat hyvin toimeen toistensa kanssa. Teppo sanoo oppineensa AFS:ssä monikulttuurisuutta, kielitaitoa sekä saaneensa rohkeutta sosiaalisiin tilanteisiin ja kommunikointiin englanniksi.

Oman vaihtovuoden jälkeen


Suomessa vaihto-oppilasvuottaan viettänyt saksalainen Stefan Damerau ei halunnut menettää yhteyttään Suomeen. Stefan palasi Suomeen ja asuu Oulussa.

- Viihdyn kansainvälisessä ympäristössä ja minusta on kiva antaa jotakin takaisin, kun itselläni oli niin ihana kokemus AFS:n kanssa, Stefan sanoo.

Stefan toimii Oulun paikallisyhdistyksen hallituksessa tiedotussihteerinä ja on mukana tapahtumien, kuten lyhytvaihtojen ja pikkujoulujen järjestelyissä. Hän toimii ensimmäistä kertaa saksalaisen vaihto-oppilastytön nuorempana yhdyshenkilönä.

- Olen oppinut paljon erilaisista kulttuureista ja maailmasta, mutta myös erittäin hyödyllisiä työelämän taitoja kuten esiintyminen ja ongelmanratkaisukeinot. Mukavinta on kuitenkin
toimia vaihtareiden kanssa.

Armeija vie miesten ajatukset muualle


Teppo arvioi yhden syyn miesten vähyyteen AFS-toiminnassa olevan armeijassa. Mahdollisen vaihtarivuoden ja lukion jälkeen moni mies menee armeijaan, joka vie ajatukset pois AFS:stä.

- Ilman aktiivista AFS:laista lähipiirissäni en minäkään olisi tässä. Nuoret miehet eivät välttämättä kehtaa lähteä mukaan naisvoittoiseen toimintaa, Teppo jatkaa.

Tyttöjä lähtee vaihtoon enemmän, joten Stefanin mielestään on luonnollista, että tyttöjä tulee vapaaehtoistoimintaan enemmän. Teppo kannustaa paikallisyhdistyksiä ja vapaaehtoisia olemaan aktiivisesti yhteydessä poikiin ja miehiin sekä rohkaista heitä mukaan toimintaan.

Toimintaan lähtemistä miettiville


Se, että itse päätän kuinka paljon olen mukana vapaaehtoistoiminnassa saa kiitosta Tepolta. AFS on auttanut Teppoa sopeutumaan uuteen paikkakuntaan sekä tutustumaan uusiin ihmisiin.

- Mukaan vaan, jokaista tarvitaan! Suomeen tulevat vaihtaripojat haluavat kuulla myös miesten näkemyksiä suomalaisuudesta. Joistain asioista on yksinkertaisesti helpompi
puhua miesten kesken, Teppo kannustaa.

- AFS on mahtava järjestö, ja täällä on rento meininki. Kannattaa ehdottomasti tulla mukaan, et tule katumaan, sanoo saksalainen Stefan.