USA on monien maisemien ja monien erilaisten ideologioiden maa. TV:n, elokuvien ja populäärikulttuurin ansiosta meillä kaikilla on mielikuvamme siitä, mistä tässä supervallassa on oikeastaan kysymys. Hyvä keino laajentaa ja tarkentaa omaa mielikuvaansa on mennä tietenkin itse paikan päälle ja kokea kulttuuri.

Suurin osa vaihto-oppilaista sijoitetaan pikkukaupunkeihin. Yhdysvalloissa ulkomaalainen ei ole mikään ihmetyksen aihe,  koska suuri osa väestöstä on ensimmäisen tai toisen polven maahanmuuttajia – aiemmista sukupolvista puhumattakaan. Vaihto-oppilaaseen suhtaudutaan kuitenkin yleensä uteliaasti ja ystävällisesti. Kouluissa on tarjolla runsaasti kerhoja ja muuta toimintaa, joka ei suoraan liity opiskeluun. Amerikkalainen jalkapallo, baseball, cheerleading, paini  ja uinti ovat suosituimpia monissa kouluissa. Lisäksi koulussa pääsee osallistumaan moniin muihin aktiviteetteihin kuten kuoro, shakkikerho, väittelyklubi tai orkesteri.

Lisää USA:ssa vaihto-oppilaana olemisesta voit kysyä Emilia Kettuselta ([email protected]), Katri Saariselta ([email protected]),Anna Aukialta ([email protected]) tai Nelly Rauhalalta ([email protected])

Ihmiset ja yhteisö

Voit asua missäpäin Yhdysvaltoja tahansa, mutta yleensä monet vaihto-oppilaat asuvat esikaupunkialueilla tai pienissä kaupungeissa. Perinteistä amerikkalaista perhettä ei ole, vaan perheesi voi vaihdella afro-amerikkalaisesta latino-amerikkalaiseen perheeseen tai he voivat olla Euroopasta muuttaneiden jälkeläisiä. Perheiden tavat ja tottumukset vaihtelevat perheen mukaan, joten ole avoin niille. Nuorten odotetaan myös auttavan ruoan valmistuksessa ja kotitöissä. Illallista pidetään päivän tärkeimpänä ateriana, vaikka monet perheenjäsenet syövätkin sen eri aikaan omien menojensa vuoksi.

A photo posted by mikocrot (@widi_miko) on

Koulu

Kouluvuosi kestää elokuusta tai syyskuusta toukokuuhun tai kesäkuuhun ja alkaa yleensä klo 8.00 ja päättyy 15.00. Kouluvuoden alussa, oppilaat tapaavat usein opinto-ohjaajan, joka auttaa heitä valitsemaan viisi tai kuusi kouluainetta lukukaudelle.  Useimmissa kouluissa ei ole koulupukua.

A photo posted by Liene Žīgure (@llliene_) on

Ruoka

Burgereista grillattuun kanaan, pizzasta pastaan, salaatista sushiin, kaikkea ja kaikki on amerikkalaista ruokaa tänäpäivänä. Etnistä ruokaa, kuten meksikolaista, italialaista, kiinalaista, thaimaalaista, japanilaista ja kreikkalaista, voit löytää jopa pienistä kaupungeista. Älä kuitenkaan unohda vanhaa kunnon amerikkalaista ruokaa eli hot doggeja, simpukkakeittoa, omenapiirasta ja bataattia, jotka edustavat “sielunruokaa” eteläisestä osasta Yhdysvaltoja.

Ohjelma Kesto Alku/loppu Osallistumismaksu Paikkatilanne Ikäraja
Vuosiohjelma, syksy 2018 Noin 11 kk Elokuu 2018 -Kesäkuu 2019 13 990 € Haku käynnissä 15 vuotta – 18 vuotta 5 kk

Explore the Programs Available in Yhdysvallat