Venäjä on alueeltaan maailman suurin valtio, ja se käsittää yhden kahdeksasosan koko maapallon pinta-alasta.  Suureen maahan mahtuu erilaisia ympäristöjä: vuoria, havu- ja lehtimetsiä, tasankoja, järviä. Venäjää kutsutaan toisinaan Euroopan keuhkoiksi, sillä sen metsävarat ovat maailman suurimmat.

Venäjän asukkaat kuuluvat yli 160 etniseen ryhmään ja kulttuuri sekä perinteet ovat Venäjällä arvossa. Venäläinen musiikki, kirjallisuus ja baletti on maailmankuulu. Vaihto-oppilaalle näkyviin tuleva Venäjä on ystävällinen, vastaanottavainen ja lämminhenkinen.

Vaihto-oppilaan ei tarvitse osata valmiiksi venäjää, mutta Venäjällä kielikurssit ovat pakollisia. Vuoden lopussa suoritetaan kielikoe venäjän kielestä, joten saavutetusta kielitaidosta on mahdollisuus saada todistus. Suurin osa vaihto-oppilaiden isäntäperheistä asuu keskisuurissa kaupungeissa.

Jutta Niemi vietti vaihtovuotensa Krasnodarissa, Venäjän eteläosassa n. miljoonan asukkaan kaupungissa. Hän valitsi Venäjän, koska “Venäjä on naapurimme, ja iso maa. Sen elämäntavat ja kulttuuri ovat aina kiehtoneet minua. Halusin nähdä, kuinka paljon kulttuurimme eroavat toisistaan, vaikka olemmekin naapurimaita.”  

Jutan mielestä suomalaisten tulisi ottaa mallia venäläisistä mm. näissä asioissa:

 • Alkoholinkäyttö on erilaista. Venäläisillä on paljon ruokaa tarjolla, ja he syövät samalla. Juominen ei ole humalanhakuista niin kuin meillä. Biologiakin sen kertoo, että kun maha täyttyy, niin ei nouse niin nopeasti päähän.
 • Tuntuu, että heidän elämänasenteensa on vähän rennompi kuin meillä.
 • Venäläiset arvostavat vanhempaa sukupolvea enemmän kuin me. Mummoista ja papoista huolehditaan kotona, ja Venäjällä teititellään vanhempaa ihmistä kaikkialla, paitsi kotona tietysti. Julkisessa liikenteessä vanhemmalle ihmiselle tarjotaan aina paikkaa, jos on ruuhkaista.

 

Jutta kertoi myös olevansa paljon itsevarmempi nykyään. “Olen maininnut vaihto-oppilasvuoteni työhaastatteluissa, ja siitä olen saanut pelkkää positiivista palautetta.”

 

5 syytä matkustaa Venäjälle ja/tai asua siellä vuosi ja 1 syy, miksi ei (jos keksit).

 • Haastaa itseään ja tutustua naapurimaahan.
 • Kokea venäläinen yöjuna. Aikamoinen kokemus.
 • Rikkoa ennakkoluulot.
 • Ei todellisille eläinrakkaille, koska laihoja kissoja ja koiria juoksee vastaan vähän väliä.

 

5 syytä lähteä ylipäätään vaihtoon ja 1 syy, miksei.

 • Edistää itsenäistymistä, ja näyttää itselleen, että pärjää.
 • Oppia uusi kieli, joka on tämänpäivän maailmassa todella tärkeää.
 • Oppia uusi kulttuuri, ja tutustua siinä sivussa muiden vaihto-oppilaiden kulttuureihin pintaraapaisuna.
 • Todella kallista. Mutta toisaalta, niin upea kokemus, ettei sitä muuten saisi.

Hae nyt!

Read More

Ihmiset ja yhteisö

Monet vaihto-oppilaat sijoitetaan pieniin kaupunkeihin Länsi-Venäjälle ja siitä eteenpäin Ural-vuoristoille etelään, lähelle Mustaa merta. Kaupungissa perheet asuvat monesti kerrostaloissa, omakotitalot ovat yleisempiä maaseutualueilla. “Babushka ja dedushka” eli isoäiti ja isoisä ovat perheelle tärkeitä. Viikonloput ja lomat vietetään perheen mökillä maaseudulla ja on nimeltään dascha.

A photo posted by AFS MOSCOW (@afsmoscow) on

Koulu

Monet venäläiset koulut ovat julkisia. Kouluvuosi alkaa syyskuussa ja loppuu toukokuussa ja heillä on kolme lyhyttä lomaa. Monet venäläiset koulut erikoistuvat matematiikkaan ja tieteeseen, jotkut koulut tarjoavat vapaa-ajan kursseja, kuten tanssi, musiikki ja urheilukursseja.

Ruoka

Kolme lämmintä ruokaa määrittelee venäläisen ruokavalion. Lounaaksi syödään yleensä keittoa. Monet ateriat sisältävät porsasta, kanaa, perunoita, taikinanyyttejä tai nuudeleita. Leivonnaisia ja makeisia syödään usein jälkiruoaksi. Tee ja kahvi ovat yleisiä, mutta teellä on erityinen asema venäläisessä kulttuurissa.

Ohjelma Kesto Alku/loppu Osallistumismaksu Paikkatilanne Ikäraja
Vuosiohjelma, syksy 2018 Noin 11 kk Elokuu 2018 -Kesäkuu 2019 7 150 € Haku käynnissä 15 vuotta – 17 vuotta 6 kk
Vuosiohjelma, syksy 2017 Noin 11 kk Elokuu 2017 -Kesäkuu 2018 Kysy AFS-toimistosta Haku päättynyt 15 vuotta  – 17 vuotta 6 kk

Explore the Programs Available in Venäjä

AFS Russia

Venäjä ohjelmat

 • DestinationVenäjä
 • Durations8 kuukautta tai enemmän
 • Cost7 150 €
 • Program Dates
  • Aug 2017 - Jun 2018
  • Aug 2018 - Jun 2019
Top Pick!