Suurin osa unkarilaisista puhuu nykyään ainakin jonkin verran englantia, etenkin pääkaupungisa Budapestissa. Suomi ja unkari ovat molemmat suomalais-ugrilaisia kieliä, ja unkarilaiset ovat tästä kielisukulaisuudesta yleisesti kovin innoissaan jokaisesta vastaantulevasta suomalaisesta. Suomen kielen puhuja saa siis valmistautua vastailemaan kysymyksiin kielestään.

Vaikka unkarin kieli näyttää ja kuulostaa täysin vieraalta, rakenteellisia yhtäläisyyksiä suomeen on jonkin verran. Esimerkiksi suomen ja unkarin sijataivutussysteemeissä on suuria yhtäläisyyksiä. Eikä sitten kannata pelästyä, kun unkarilaiset sanovat usein ”Persze, persze” – se tarkoittaa suurin piirtein ”kyllä, totta kai” ja se toistuu keskusteluissa usein.

 

Unkarin pääkaupunki Budapest, joka aikoinaan tunnettiin nimellä “Idän Pariisi”, on komea ylhäisine maamerkkeineen ja Tonava-joen jakaessa kaupungin kahteen osaan: kukkulaiseen Budaan ja kaupunkielämän keskukseen Pestiin. Unkarilainen ruoka on runsasta, kasviksilla ja rasvalla kyllästetty ja paprikaa käytetään mausteena melkein joka ruuassa.

 

Unkarilaiset teinit ovat tunnollisia koulunkäynnin suhteen, mutta viikonloput on omistettu elokuvissa käyntiin, kavereiden kanssa hengailuun sekä urheiluun.

 

Julia Ahon vaihtovuosi Unkarissa oli onnistunut, vaikka se ei ollutkaan hänen ensisijainen toiveensa. Unkarissa kiinnosti kielisukulaisuus suomen kieleen ja maa vaikutti muutenkin sympaattiselta. Julia ei osannut Unkaria (muutamia perussanoja lukuunottamatta) sinne lähtiessään, mutta vuoden lopussa hän osasi jo puhua sitä sujuvasti.

“Perheeni asui Szegedissä, aivan eteläisessä Unkarissa lähellä Serbian rajaa. Kaupunkia on tituleerattu Unkarin aurinkoisemmaksi, ja se varmasti piti paikkansa! Kesällä sää oli välillä jopa tuskallisen kuuma, talvella oli hieman pakkasta muttei juuri lunta. Talvi myös kesti huomattavan vähän aikaa. Rakastuin totaalisesti Unkarin suuriin ja näyttäviin lehtipuihin… Kaupunki itsessään oli kaunis, keskustassa oli säilytetty paljon vanhempiakin rakennuksia.”

 

Suuria ennakkokäsityksiä ei Julialla maasta ollut:

Minulla ei ollut kovin paljon konkreettisia odotuksia vuodelta, lähinnä oletin saavani uusia ystäviä, oppivani uuden kielen (ja parantavani englannin taitoani), saavani uusia kokemuksia ja kansainvälistyväni. Nämä kaikki kyllä toteutuivat.”

Julia oli todella tyytyväinen isäntäperheeseensä, sillä he olivat melko samanlaisia ihmisiä, kuin Julia itse ja jakoivat suurimmaksi osaksi saman arvomaailmankin hänen kanssaan.

Isäntäperheeni oli minulle paras mahdollinen! Tulimme erittäin hyvin toimeen keskenämme. Olemme melko samanlaisia, ja sovin hyvin perheen tapoihin ja ajatusmaailmaan. Perheeseeni kuului äiti, itseni ikäinen tyttö sekä 11-vuotias poika. Lisäksi vietin paljon aikaa lasten isän perheen luona (asuivat n. 3 min. kävelymatkan päässä). Tähän perheeseen kuului isän uusi vaimo, hänen äitinsä sekä 5-vuotias tyttö ja 9-vuotias poika. Heistä kaikista ainoastaan itseni ikäinen tyttö puhui auttavaa englantia, mutta tämä todennäköisesti vain edesauttoi unkarin oppimistani.”

Suomalaisten pitäisi ottaa unkarilaisista oppia avoimuudessa:

Unkarilaisten kanssa on helpompi ystävystyä kunnolla, sillä suomalaisten näkökulmasta henkilökohtaisiakin asioita jaetaan ”helpommin”, siis myös sellaisen ihmisten kanssa, jotka sanoisi kavereiksi muttei ystäviksi. Tällä tavoin heistä tulee ystäviä paljon nopeammin.”

5 syytä matkustaa Unkariin ja/tai asua siellä vuosi ja 1 syy, miksi ei (jos keksit).

– Unkarilaiset ihmiset ovat mahtavia! Ystävällisiä, mukavia, kohteliaita ja kiinnostuneita vaihtareista, tai sitten vain erinomaisia näyttelijöitä.

– Kieli on mielenkiintoinen. Lisäksi suomalaisille sen oppiminen ei ole läheskään niin vaikeaa, kuin mitä annetaan ymmärtää.

– Unkarissa on kaunista ja usein ”parempi” sää kuin Suomessa.

– Unkarilaiset jälkiruoat/leivonnaiset. I miss U.

– Mukavan lähellä, joten sinne on helppo palata halutessaan. Siitä huolimatta melko erilainen kulttuuri, jonka yksityiskohdat ovat ehdottomasti tutustumisen arvoisia!

Miksi ei:

– Ruokavalio ei ole mitenkään ylettömän monipuolinen tai terveellinen, ja kasvisruoka saattaisi olla vaikea (muttei ollenkaan mahdoton) järjestää.

 

5 syytä lähteä ylipäätään vaihtoon ja 1 syy, miksei.

– Vaihdossa kansainvälistyy, oppii kieltä ja kommunikointia eri kulttuureista tulevien ihmisten kanssa.

– Vaihdossa itsenäistyy, sillä omia asioitaan on pakko hoitaa. Se myös opettaa paljon itsestä.

– Avaa silmät uusille tavoille elää, näkee ja oppii arvostamaan Suomen kulttuuria aivan eri tavalla.

– Tutustuu uusiin ihmisiin ja saa (toivottavasti) elinikäisiäkin ystäviä.

– Syväsukellus toiseen kulttuuriin, jollaista ei voi saada millään muulla tavalla.

Miksi ei:

– Koulu Suomessa viivästyy yhdellä vuodella, ja (jos lähtee lukion kakkosella) kaikki kaverit valmistuvat vuotta aiemmin.

 

A photo posted by 🇮🇩🇭🇺 (@sekar11198) on

Isäntäperhe ja yhteisö

Tulet todennäköisesti asumaan kaupunkialueilla Budapestin lähellä tai muissa suurissa kaupungeissa. Kuitenkin, myös jotkut perheet asuvat maaseudulla. Unkarilaiset perheet ovat perinteikkäitä, mutta kotityöt jaetaan kaikkien kesken ja viikonloppuisin vietetään aikaa yhdessä.

Koulu

Saat valita monenlaisia kouluaineita, mutta unkari ja muu ulkomainen kieli ovat pakollisia. Kouluvuosi alkaa syyskuun alussa ja päättyy kesäkuun alussa. Vuosi on jaettu kahteen lukukauteen. Tunnit pidetään ma-pe 8.00-15.00.

Ruoka

Yksi suosituimmista ja tunnetuimmista Unkarilaisista ruoista on gulassi (lihapata, jossa perunaa ja paprikaa). Lisukkeet ovat normaalisti tarjoiltu perunoiden ja nuudelien kanssa, lisäksi on myös paljon herkullisia leipiä ja leivonnaisia kokeiltavana! Tyypilliset unkarilaiset ruoat ovat tuhteja, mutta tavat ovat muuttumassa, joten ruoka on kevyempää kuin ennen, menettämättä kuitenkaan sen herkullisia makuja. Paprika ja muut mausteet ja kastikkeet ovat käytettynä monessa lisukkeessa.

🌛✨✨

A photo posted by 🇮🇩🇭🇺 (@sekar11198) on

Ohjelma Kesto Alku/loppu Osallistumismaksu Paikkatilanne Ikäraja
Vuosiohjelma, syksy 2018 Noin 11 kk Elokuu 2018 – Heinäkuu 2019 7 490 € Haku käynnissä 15 vuotta 6 kk  – 18 vuotta 6 kk
Vuosiohjelma, syksy 2017 Noin 11 kk Elokuu 2017 – Heinäkuu 2018 Kysy AFS-toimistosta Haku päättynyt 15 vuotta 6 kk– 18 vuotta 6 kk
Hae nyt!

Explore the Programs Available in Unkari

Unkari ohjelmat

Unkari ohjelmat

  • DestinationUnkari
  • Durations8 kuukautta tai enemmän
  • Cost7 490 €
  • Program Dates
    • Aug 2017 - Jul 2018
    • Aug 2018 - Jul 2019