Islanti on eksoottisinta, mitä Pohjoismaat voivat tarjota. Talven pimeys ei tietenkään ole suomalaiselle mitään uutta, mutta Islannin karunkaunis luonto kuumine lähteineen ja tulivuorineen on varmasti elämys. Suurin osa islantilaisista asuu rannikolla, joten on todennäköistä, että vaihto-oppilas päätyy isäntäperheeseen, joka asuu meren lähellä.

Islantilaisissa kouluissa välit opettajiin ovat yleensä melko epämuodolliset, ja opiskelijoita ei kontrolloida kovin paljon, sillä heidän omaan opiskelumotivaatioonsa luotetaan. Iltaisin kouluilla on paljon opiskelun ulkopuolista toimintaa kuten elokuvakerhoja, kuoroja tai vaikka vuorikiipeilyä.

Islannin kielessä ei ole murteita, ja se on säilynyt hyvin muuttumattomana viimeiset tuhat vuotta. Islantilaiset usein pitävät omaa kieltään vaikeana. Siksi onkin hyvä ajatus opiskella kieltä ahkerasti ja tehdä vaikutus isäntäperheeseen ja kavereihin. 

Varpu Lehtomäelle Islanti oli ensisijaisena toiveena. Islanti vaikutti tarpeeksi kiinnostavalta maalta viettää vaihtovuosi. Mitään erityisiä suostutteluja ei vanhemmilta tarvittu, vaan he tukivat alusta asti ja kannustivat vaihtoon lähtemistä.

“Isäntäperheeseeni kuului äiti, isä ja pari vuotta vanhempi sisko. Lisäksi muun suvun kanssa oltiin paljon tekemisissä. Tulin kaikkien perheenjäsenten kanssa hyvin toimeen ja sopeuduin nopeasti. En osaa sanoa missä vaiheessa aloin tuntemaan itseni perheenjäseneksi, mutta ei siihen kovin kauaa mennyt.” 

Varpu ihastui Islannin kauniiseen luontoon ja talvellakaan ei ollut niin kylmä, mitä Suomessa voi kylmimmillään olla. Islannissa sää on hyvin monipuolinen ja saattaa vaihtua hetkenä minä hyvänsä. Islantilaiseen ruokavalioon kuuluu paljon kalaa ja Varpun perheessä syötiin aina tiistaisin kalaa.

Minun perheessäni syötiin tiistaisin aina kalaa, aina tietysti jotain merestä löytyvää kuten turskaa tai koljaa, joita en ole Suomessa koskaan syönyt. Lisäksi ”kalapäivinä” syötiin joskus sellaista herkkua kuin kalavanukas, joka on kyllä yhdenlainen makuelämys. Kalan lisäksi perheessäni syötiin paljon poroa ja lammasta, sekä joskus hanhea. Host-isäni harrasti metsästystä ja toimi poronmetsästysoppaana, joten riistaa tuli sitä kautta. Lisäksi lettuja ja vohveleita ynnä muita herkkuja syötiin paljon useammin kuin Suomessa.”

“Parhaat tapahtumat olivat lampaiden ajaminen vuorilta takaisin maatilalle, joulu ja matka kotikylästäni autolla Islannin halki Reykjavikiin aivan vaihtovuoteni lopussa.”

Koulu

Lukio on auki ma-pe 8-15.00. Islantia, tanskaa ja englantia voi opiskella koulussa ja oppilaat valitsevat yhden valinnaisen kielen opiskellakseen sitä. Opettajien ja oppilaiden välinen suhde on rento ja ystävällinen osana yleistä tukemisen ja luovuuden ilmapiiriä. Voit liittyä myös moniin kerhoihin koulussa, kuten kuvaus, elokuva, radio ja kuorokerhoihin tai osallistua vuorikiipeilyyn, mallikuvauksiin tai kokkauskurssille.

A photo posted by AFS Iceland (@afsiceland) on

Ruoka

Lounas on päivän tärkein ateria, sillä silloin koko perhe kokoontuu syömään sitä yhdessä. Islantilaiset syövät paljon mereneläviä, lammasta, juustoa ja skyriä (jogurtti). Keitetyt perunat on mukana monessa ateriassa. Kiitos Islannin lukuisille kasvihuoneille, suuret valikoimat vihanneksia ja hedelmiä on myös saatavilla.

Icelandic breakfast, skyr 😊#iceland #exchangeyear

A photo posted by Lily (@__lilinka__) on

Explore the Programs Available in Islanti