Costa Rica on pieni maa Keski-Amerikassa. Maan pinta-alasta on suojeltu suurempi osuus kuin minkään muun valtion alasta – ja suojellussa ympäristössä riittää viidakkoa, vesiputouksia, järviä, tulivuoria ja saaria ihmeteltäväksi. Costa Rica on aivan kärkisijoilla eri maiden välillä tehdyissä onnellisuusvertailuissa, ja yleensä ottaen maassa asuvat ovat iloisia ja rentoja ihmisiä. Maassa ei ole lainkaan armeijaa ja koko kansa arvostaa demokratiaa, rauhaa ja poliittista vapautta.

Costaricalainen motto Pura vida (vapaa käännös: täyttä elämää!)  kertoo paljon paikallisesta elämänasenteesta ja tätä lausetta voi käyttää tervehdyksenä, ilohuudahduksena tai kiitoksena.

Costa Rican koulut ovat latinalaisen Amerikan parhaita ja koulunkäyntiin suhtaudutaan vakavasti. Kouluissa käytetään koulupukua ja oppilaiden olemuksen siisteyttä valvotaan jonkin verran. 

Costa Ricassa puhutaan pääosin espanjaa ja suuri osa ihmisistä ei puhu mitään muuta kieltä. Kielenoppimista tapahtuu siis jonkin verran täysin yrittämättäkin. Paikalliset nuoret nauttivat tanssimisesta ja etenkin jalkapallosta. Melkein jokaisesta kuppilasta löytyy pöytäjalkapallo ja vaihtovuoden aikana sen pelaaminen tulee mitä todennäköisimmin tutuksi.

Lisätietoja Costa Ricassa vaihto-oppilaana olemisesta voit kysyä Saara Rautiaiselta ([email protected]).

Tutustu Costa Rican tekemään videoon upeasta maastaan!

Laura Paksuniemi asui vuoden 2015-2016 Costa Ricassa pääkaupunkiseutualueella Herediassa. Hän muistelee kokemustaan näin:

Syitä asua Costa Ricassa vuosi

 1. Saat nähdä mitä hienoimpia rantoja ja niistä tulee arkea (ajatelkaas: turistirannat voivat olla osa arki-elämääsi!)
 2. Saat nauttia hyvästä Gallo Pintosta sitten, kun opit siitä tykkäämään
 3. Opit kuuntelemaan ainoaa oikeaa musiikkia, latinomusiikkia <3
 4. Opit espanjaa!

5 syytä lähteä vaihtoon

 1. Saat ihan uudenlaisen elämänkatsomuksen
 2. Tapaat upeita ihmisiä
 3. Olet askelen edellä kypsymisessä kuin muut, kun palaat 😉
 4. Uusi mahdollinen kieli
 5. On ihana uusi arvostus Suomeen ja sen kulttuuriin

Mitä meidän suomalaisten tulisi ottaa mallia costaricalaisista?

Iloinen ja positiivinen asenne! Ihmisillä ei ollut paljon rahaa, he eivät juuri matkustaneet ja söivät samaa ruokaa päivästä toiseen. Silti he eivät ikinä valittaneet mahdollisista puutteistaan. Suomalaiset voisivat siinä (vähän) parantua!

Miksi valitsit lähteä Costa Ricaan?

Costa Rica taisi kyllä olla ensimmäinen toivomus. Mietin myös paljon Espanjaa, mutta se tuntui liian läheiseltä ja ”tavalliselta”. Kiinnostuin Costa Ricasta sen hyvästä maineesta, ihmisistä ja muutenkin vain latino-amerikkalaisesta kulttuurista. Muistan lukeneeni vain hyvää Costa Ricasta.

Osasitko espanjaa ennen lähtöäsi?

Olin silloin opiskellut espanjaa noin 3 vuotta koulussa ja ajattelin, että osaan sitä tarpeeksi tähän kokemukseen. Oli silti tietenkin ihan eri juttu puhua koko ajan espanjaa, vaikka se vähäinen osaaminenkin tietenkin auttoi paljon. Opin kielen hyvin tai sitä minulle ihmiset ainakin sanoivat. Oman aksentinkin sain! Kieli ei tosin ollut ikinä minulle se suurin jännityksenaihe, vaan asenne oli suhteellisen rento sitä kohtaan.

Missä päin Costa Ricaa asuit?

Päädyin Herediaan, joka on kaupunki San Josen vieressä eli pääkaupunkiseutua. Costa Ricassa on kuuma ja puolet vuodesta sadekausi. Sadekausi ei kuitenkaan tarkoita sitä, että sataisi joka päivä, mutta hyvin paljon. Silloinkin oli tosi lämmin eli koko vuoden ajan lämpötila oli 20–30 astetta. Lämpöön tosin onneksi tottui paitsi, ettei koulupuvussa käveleminen ollut niin mukavaa haha.

Costa Rica on jalkapalloystävien maa, eikö olekin?

Jalkapallohulluja ne ovat! Costa Rican omat joukkueet olivat suuri hulabaloo aina, etenkin kun ottaa huomioon, että mestaruutta pelataan 2 kertaa vuodessa. Kansallisjoukkueen ottelut olivat lisäksi sitten oma iso juhlansa! En pelannut, silloin tällöin menin kavereitten kanssa. Se on enemmän poikien juttu siellä..

Näkyikö uskonnollisuus Costa Ricassa?

Perheeni ei ollut kovin uskonnollinen, mutta uskontoa muuten Costa Ricassa riitti. Suomessa on tavallista, että kysymykseen ” uskotko Jumalaan” voi vastata kielteisesti, kun taas siellä on todella outoa, jos ei vastaa myönteisesti. Monet yrittivät jopa saada minut kirkkoon ja uskovaksi. Tämä ei kuitenkaan häirinnyt, koska siellä uskonto on kuitenkin kaunis asia ja iso osa kulttuuria. Kaikki käy kirkossa ja näin vain on. Elämäntapoihin se kuitenkin vaikutti tosi paljon, esimerkiksi asenne seksiin oli ihan erilainen kuin Euroopassa/Suomessa.

Toinen juttu oli, että vaikka perheeni ei ollut niin uskovainen niin lähtiessä jonnekin, he aina sanoivat ” Que Dios la acompaña ” = Jumala olkoon kanssasi. Tämän melkein kaikki perheet sanoivat. Vähän niin kuin sanoisi ”Hyvää matkaa!”

Kasvattiko vaihtovuosi sinua ihmisenä?

Kasvatti todellakin. Tällainen kokemus taatusti kasvattaa kaikkia vaihdossa olleita ihmisiä jollakin tavalla. Tästä on hyötyä! On erityisen kivaa, kun ihmiset ovat aina yhtä positiivisesti yllättyneitä, kun osaan sujuvaa espanjaa.

Explore the Programs Available in Costa Rica

Sámara, Costa Rica

Costa Rica ohjelmat

 • DestinationCosta Rica
 • DurationsMultiple durations
 • Cost8 790 € - 10 990 €
 • Program Dates
  • Feb 2018 - Jul 2018
  • Feb 2018 - Jan 2019
  • Aug 2018 - Jul 2019