Brasilia on sekä väkiluvultaan että pinta-alaltaan maailman viidenneksi suurin valtio. Maan pinta-alasta noin puolta peittää Amazonin sademetsä. Pitkän Atlantin rantaviivan ansiosta maassa on myös paljon rantoja.

Brasilialaisista suuri osa on portugalilaisten ja muiden eurooppalaisten siirtolaisten jälkeläisiä. Osalla väestöä juuret ovat Afrikassa. Myös alkuperäiskansojen edustajia on runsaasti. Erilaiset ympäristöt ja väestön vaihtelevat taustat saava aikaan sen, että brasilialainen kulttuuri karnevaaleineen ja katuparaateineen, on hyvin monimuotoinen ja siten rikas.

Brasilialaisissa kouluissa kaikki opiskelevat suurin piirtein samoja aineita ja valinnaisuutta ei ole. Vaihto-oppilas pääsee siis mukaan opiskelemaan portugalia ja brasilialaista kirjallisuutta.

 

Taru Rokka oli AFS-vaihto-oppilaana Brasiliassa 2006-2007. Hän on toiminut vapaaehtoisena Kuopiossa ja vuodesta 2009 lähtien Tampereen AFS:n paikallisyhdistyksessä. Vapaaehtoistehtävät ovat vaihdelleet hakijahaastatteluista koulukäynteihin ja leirien vetämiseen sekä toimitusringissä kirjoittamiseen. Taru on toiminut myös vaihto-oppilasjärjestö AFS:n kouluttajarenkaassa.

“Latinalainen Amerikka on aina kiinnostanut minua erilaisuutensa takia. Vuonna 2006 vaihto-oppilasjärjestö AFS:llä oli espanjankielisiin maihin vain talvilähtöjä. Minulle oli kuitenkin tärkeätä lähteä vaihtoon Suomen kouluvuoden mukaisesti eli syksyllä. Formula 1 -lehdistötilaisuuksia ja Rubens Barrichelloa kuunnellessani valaistuin portugalin kielen kauneudesta ja päätin pyrkiä vaihto-oppilaaksi nimenomaan Brasiliaan. Elokuussa 2006 minä ja kahdeksan muuta suomalaista AFS-vaihto-oppilasta matkasimme Brasiliaan.

Harva brasilialainen osaa englantia, joten paikallisen kielen nopea oppiminen on tärkeätä ja mielestäni myös helppoa. Alku oli haasteellista, kun kielitaitoni oli tasoa ”minä – nälkä –syödä” tai ”huomenna – mennä – koulu”. Muutaman kuukauden jälkeen osasin kieltä jo niin hyvin, että monet ihmiset eivät uskoneet minua suomalaiseksi. Monet arvelivat minun olevan aksenttini perusteella kenties jostain naapuriosavaltiosta. Tumma ulkonäköni helpotti sulautumista massaan. Pienessä kotikaupungissa ei juurikaan muita ulkomaalaisia ollut kahden muun vaihto-oppilaan lisäksi.

Lentävä lautanen ja E.T.

Vietin vaihto-oppilasvuoteni Minas Geraisin osavaltiossa noin 120 000 asukkaan Varginhan kaupungissa. Varginha on monella tapaa kuin mikä tahansa suomalainen pikkukaupunki. Suuria ostoskeskuksia tai kansainvälisiä pikaruokaketjuja ei siellä ollut. Kaupunkia leimasi vuonna 1996 tehty UFO-havainto, jonka muistoksi kaupunkiin on rakennettu lentävän lautasen muotoinen vesitorni, jonka juurella seisoo vihreä avaruusoliopatsas.

Opiskelin paikallisessa yksityiskoulussa, joka on yleistä Brasiliassa. Koulupukuna oli käytössä koulun oma t-paita, jonka kanssa tuli käyttää sinisiä farkkuja tai koulun omia urheiluhousuja. Oppilaat olivat koko päivän samassa luokkahuoneessa, sen sijaan opettajat kiersivät eri luokissa. Koulun tarkat säännöt eivät aina toteutuneet luokkahuoneissa ja ajoittain meteli tunneilla oli aikamoinen.

Brasilialainen kantrimusiikki sekä Michel Telón ja Gusttavo Liman hitit

Olin jo soittanut poikkihuilua Suomessa ja jatkoin huilutuntejani Brasiliassa. Uskomaton kokemus oli soittaa perinteistä brasilialaista chorinho-musiikkia toisen huilistin ja kahden kitaristin kanssa. Vaihtovuoteni aikana aloitin myös saksofonitunnit, joista olin jo kauan haaveillut. Tämä kipinä on säilynyt ja edelleen soitan saksofonia Pirkanmaan musiikkiopiston pop/jazz-linjalla.

AFS-vaihtovuoteni aikana lähes inhosin junttimaista sertanejoa, joka on brasilialaista kantrimusiikkia. Suurta suosiota saaneet Michel Telón ja Gusttavo Liman hitit saavat nykyään hymyn huulilleni. Brasilialaista musiikkia ei valitettavasti Suomessa radiosta juuri kuule.

Jalkapalloa seurattiin Brasiliassa aktiivisesti, mutta yllättävän harva nuori sitä itse pelasi, lukuun ottamatta poikia koulun liikuntatunneilla.

Karnevaaleja katsottiin televisiosta läpi yön, mutta muuten karnevaali ei juuri katukuvassa näkynyt ja juhlinta oli vähäistä. Useimmille luokkatovereille karnevaali lähinnä merkitsi sitä, että kouluvuoden pari ensimmäistä viikkoa voi ottaa rennommin.
Brasilianportugali on helppoa

Brasilia on lähes koko Euroopan kokoinen maa. Erot eri alueiden välillä ovat suuria, mutta kieli on yhteinen koko maassa. Etelä-Brasilia on saanut vaikutteita sinne muuttaneilta saksalaisilta ja italialaisilta siirtolaisilta, kun maan koillisosassa näkyvät afrikkalaisten orjien jälkeläiset sekä Amazonin sademetsien alkuperäisheimot.

Ehdokkaan kannatuslaulu raikuu edelleen korvissani

Brasiliassa syödään paljon lihaa. Riisi ja papukastike ovat jokapäiväinen ruoka. Monet juhlat olivat churrascoja eli grillijuhlia. Perheen tai ystävien kanssa kokoonnutaan usein yhteen grillaamaan kyljyksiä ja makkaroita.

Vaihtovuoteni aikana Brasiliassa järjestettiin vaalit. Samalla kertaa valittiin presidentti, osavaltioiden kuvernöörit ja senaattorit, liittovaltion kansanedustajat sekä edustajat osavaltioiden parlamenttiin. Ehdokkaiden vaalilauluja soittaneet autot tulivat minulle hyvin tutuiksi, ja vielä vuosien jälkeen osaan paikallisen ehdokkaan kannatuslaulun ulkoa.

Poskisuudelmat ja ikuinen Brasilian kaipuu

Brasiliasta kaipaa ihmisten lämpöä ja läheisyyttä. Kunpa Suomessa voisi tervehtiä ihmisiä poskisuudelmin! Kääntöpuolena on joidenkin brasilialaisten läheisriippuvuus ja ylitunteellisuus. Eräs luokkakaverini kertoi, ettei pärjäisi erossa perheestään yli viikkoa.

Toukokuussa 2013 palasin ensimmäistä kertaa vaihtovuoteni jälkeen Brasiliaan. Hostveljeni olivat kasvaneet pituutta kuuden vuoden aikana, muuten kaikki oli ennallaan. Palaaminen tuntui hyvin kotoisalta, suosikki kahvilassani oli tuttuja herkkuja ja koulussa meno oli yhtä vauhdikasta, vaikka oppilaat olivat vaihtuneet.

AFS-yhteyshenkilöni Telman poika oli vaihto-oppilaana Suomessa samana vuonna kuin minä olin Brasiliassa. Pääsin käyttämään matkallani muutaman sanan suomea keskustellessani Renaton kanssa. Kunpa pääsisin taas pian uudestaan Brasiliaan!”

 

Lasse Räty oli AFS-vaihto-oppilaana Brasiliassa vuosina 2014-2015. 

“Valitsin Brasilian nimenomaan siksi, sillä en halunnut mennä vaihtoon yleisimpiin kohteisiin, sen sijaan halusin hieman uniikimman kokemuksen. Etelä-Amerikka vaikutti mielenkiintoiselta paikalta niin ilmaston kuin kulttuurinkin puolesta. Ensimmäiseksi hakutoiveeksi valitsin Costa Rican, mutta he ottavat vastaan vain nuorempia (~15v) vaihto-oppilaita. Toisena valitsin Brasilian, jonne myöskin päädyin.

Eniten Brasiliassa pidin Joao Pessoasta, Etelä-Amerikan kärjessä sijaitsevasta rantakaupungista, jossa vietin parin viikon minivaihdon 23- ja 25-vuotiaiden hostveljieni sekä erään suomalaisen ja hänen paikallisten kavereidensa kanssa. Siellä luonto oli kiinnostavampaa ja ihmiset olivat rennompia kuin etelässä, joten Koillis-Brasilia vastasi enemmän vaihtoa edeltäneitä kuvitelmiani maasta. Myös Rio de Janeiro sekä Campinas, missä vietin pari kuukautta, olivat täynnä mielenkiintoisia ihmisiä ja tapahtumia, vaikkeivät ne maan koillisosille minusta vertoja vetäneetkään. Carnaval, Festa Juninhat ynnä muut juhlat, leffoissa ja ravintoloissa sekä kaikenlainen muu ulkona tapahtumissa ynnä muissa ravaaminen (muualla kuin Palmitalissa) jäivät positiivisina mieleeni. Täytyi vain muistaa pitää kännykkä ja setelit tilanteen mukaan piilossa, taskusta pullottavaa lompakkoa ei myöskään kannata kanniskella mukana.

Kulttuurieroista silmiinpistävimmät olivat läheisemmät perhevälit, poskisuukot ja pienempi henkilökohtainen tila sekä uskonnon näkyvyys katukuvassa (näin mm. apteekin, jonka nimi oli Jeesuksen sydän sekä bussin, jonka edessä luki 100% Jeesus). Myös aikakäsitys oli joillain kavereillani liukuvampi kuin Suomessa, minkä saattoi nähdä myös positiivisessa valossa: Minnekään ei ollut kiire, jos ei tarvinnut koko ajan juosta kellon perässä.

Harrastin Brasiliassa muay thaita ja kävin kokeilemassa myös brasilialaista jiujitsua, molempien lajien ystäville voin suositella maata lämpimästi. Treenipaikkoja on pilvin pimein, eikä hinnatkaan päätä huimaa (Kuten ei myöskään ulkona käymisen, jos ei ole turhan kranttu tai asu Sao Paulossa). Muita harrastusmahdollisuuksia ovat mm. capoeira, jalkapallo, ja jos hyvä tuuri käy, surffaaminen rantakaupungeissa.”

Brasilialaiset ovat avoimia ja rakastavia!

Ruoka-aika on perheaikaa Brasiliassa! Hedelmä- ja kasviskausi on voimassa koko vuoden.

A photo posted by Barbara Miranda (@babsimi) on

Explore the Programs Available in Brasilia

Rio de Janeiro, Brazil

Brasilia ohjelmat

  • DestinationBrasilia
  • Durations8 kuukautta tai enemmän
  • Cost10 190 €
  • Program Dates
    • Feb 2018 - Jan 2019
    • Aug 2018 - Jun 2019
Top Pick!